Dolar 34,2586
%0.05
Euro 37,6030
%-0.07
Altın 2.919,370
%-0.07
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Akseki'de 142 düden mağarası kayıt altına alındı

Akseki'de 142 düden mağarası kayıt altına alındı

Antalya'nın Akseki ilçesinde mağaralar kayıt altına alınıyor. Anadolu Speleoloji Grubu(ASPEG) ile Akseki Kaymakamlığı ve Akseki Eğitim Hayratı Derneği'nin hazırladığı Akseki Mağaraları'nı Tanıyalım Projesi ile bölgedeki mağaralar...

  • Ege Postası
  • 30.07.2013 - 10:08
Antalya'nın Akseki ilçesinde mağaralar kayıt altına alınıyor. Anadolu Speleoloji Grubu(ASPEG) ile Akseki Kaymakamlığı ve Akseki Eğitim Hayratı Derneği'nin hazırladığı Akseki Mağaraları'nı Tanıyalım Projesi ile bölgedeki mağaralar tespit edilerek kayıt altına alınıyor.

ASPEG tarafından yapılan çalışmalarda Akseki ilçesi sınırları içinde 142 mağara keşfedilerek kayıt altına alındığı bildirildi. Bölgede bulunan mağara sayısının bugüne kadar daha yüzde 10'nun tespit edildiği belirtiliyor. Yurt genelinde 40 bin magaranın bulunduğunu, bugüne kadar haritalandırma çalışması ile 3 bininin kayıt altına alındığı belirtildi. ASPEG Başkanı Hakan Eğilmez, bir yıl içinde proje kapsamında Akseki'de 30 kişilik ekiple 30 yeni mağaranın keşfini yaptıklarını söyledi. Kayıt altına aldıkları mağara sayısının 112'den 142'ye yükseldiğini belirten Eğilmaz, bölgede 400'nün üzerinden mağaranın bulunduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.

Bölgede ilk mağara tespit çalışmalarının Fransız mağara araştırmacıları tarafından 1967 yılında başladığı bilgisini veren Eğilmez, Fransızların bölgede 10 yıl sonra yeniden çalışma yaptığını ve Türkiye'nin ise 1987 yılından itibaren çalışma yapmaya başladığını ifade etti. 336 metre ile Türkiye'nin en büyük düden mağarasının(içinde su alan mağara) Akseki'de Düdencik Mağarası olduğunu belirten Eğilmez, Akseki'nin adeta mağara cenneti olduğunu kaydetti. Eğilmez, bölgedeki mağaralar ile ilgili şu bilgileri verdi:"Bir yıl içinde 30 kişilik ekiple 30 yeni mağara tespit ettik. Yeni tespitle birlikte Akseki'de harita çalışması yapılan, envanteri çıkarılan ve kayıt altına alınan mağara sayısı 142'ye ulaştı. Bugüne kadar Akseki'de tespit edilen toplam mağara sayında yüzde 10'nuna ulaşılabildi. Yüzde 90'nı duruyor. Daha fazla mağara tespit etmek için çobanların iz sürüm desteğine ihtiyacımız var. Yaylacılık azaldıkça, çobanların iz sürüm desteğine bağlı mağara keşfide azalıyor. Yine bölgede Bucakalan, Kayaağıl obrukları ile Altınbeşik Mağarası dünya harikası mağaralar. Turizme açılan Altınbeşik Mağarası'nda çalışmalarımızı tamamladık. İçine dalgıçlarla girilen Altınbeşik Mağarası'nın toplam uzunluğu 2 bin 200 metre. İçinde su bulunan ve ziyaret edilen alanının uzunluğu 300 metre. Altınbeşik'te Çekli mağaracılarla kasım ayında yeniden çalışma yapacağız. "

"ALTERNATİF TURİZMİ YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ"

Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, proje kapsamında kayıt altına alınan mağara sayısının 142'ye yükseldiğini söyledi. Proje kapsamında Akseki'de Antalya'da yaygın olan deniz, kum ve güneş turizmi yanı sıra alternatif turizmi yaygınlaştırmak istediklerinin altını çizen Çeviren, bölgeye antik yol kalıntıları, düden mağaralar ve botanik turizmini canlandırarak cazibe merkezi haline getirmek istediklerini kaydetti. Projenin 2012-2014 yıllarını kapsadığını aktaran Kaymakam Çeviren, bir yıl içinde 30 yeni mağara keşfinin yapıldığını söyledi. Çeviren, "Proje kapsamında Aksei'dfe envanteri çıkarılan mağara sayısı 142'ye yüsekledi. Bölgemizde alternatif turizmi yaygınlaştırmak istiyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında mağaracılık eğitimi alan öğrencileri bölgemize çekmek istiyoruz. Akseki'de, düden mağaraları, antik yolları ve endemik bitki çeşitliliğiyle alternatif turizminde cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Çalışmalarımızla farkındalık oluşmasını istiyoruz." diye konuştu.

Akseki Eğitim Hayratı Derneği Başkanı Mürşit Bişkin, mağara araştırmaları kapsamında projeye derneklerinin 30 bin lira destekte bulunduğunu kaydetti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.