Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Alaçatı Ot Festivali, ‘dünya literatürüne’ girecek

Alaçatı Ot Festivali, ‘dünya literatürüne’ girecek

Doğal ve kültürel temasının yanı sıra ‘lezzetiyle’ de dikkat çeken Alaçatı Ot Festivali’ne, bu yıl dünyada alanının en iyisi olan akademisyenler de inceleme yapmak amacıyla katılacak

  • Ege Postası
  • 11.03.2015 - 11:19
İZMİR - Çeşme Belediyesi’nin destekleriyle, Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından organize edilen Otların Rüzgarlı Öyküsü: Alaçatı Ot Festivali; farklı kıtalardan, dört ülkenin bakanlıklar düzeyinde katıldığı bir oluşum olan Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesi’nden (Biodiversity for Food and Nutrition Project) dünyada alanının en iyisi olan akademisyenleri ağırlayacak. 26-29 Mart tarihler arasında düzenlenecek festival süresince uzmanlar, hem incelemelerde bulunacak hem de seminerlerde endemik bitki türleri üzerine bilgiler verecek.
 
Biyoçeşitliliği artırma projesi
Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesi’nin ülkelerin bakanlıklar düzeyinde katıldığı bir oluşum olduğunu açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Türkiye’nin de çalışmaya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ona bağlı kuruluşlar aracığıyla dahil olduğunu söyledi. Alaçatı Ot Festivali’nin ve Ot Festivali Uygulama Bahçesi’nin ülkemizin tek proje ortağı olduğunu belirten Başkan Dalgıç, bitki çeşitliliğini korumanın dünyanın geleceği için önemine dikkat çekti, “Projenin bir parçası olduğumuz için mutluyuz” dedi.
 
Akademik yayınlarda yer alacak
Brezilya, Kenya ve Sri Lanka gibi yer kürenin uzak köşelerinden gelecek dünyada alanının en iyileri arasında bulunan akademisyenlerin, Alaçatı Ot Festivali’ni sağlık, doğal teması ve nicelik bakımından dünyada örneğinin bulunmadığını vurguladıklarını kaydeden Dalgıç, “Şenliğimiz süresince uzmanlar, kentimizde konaklayacak. Festival ve endemik bitki türlerini yetiştirdiğimiz Ot Festivali Uygulama Bahçesi’nde incelemelerde bulunacak. Yapılacak inceleme,  uluslararası birçok araştırma ve akademik yayına da kaynaklık edecek” dedi.
 
O an Alaçatı’daydım’
Çeşme Belediyesi’nin bu yıl 6’ncısını gerçekleştireceği Alaçatı Ot Festivali’nin kültürel ve paylaşımın yüksek olduğu bir aktivite olmasının yanı sıra devam etmekte olan bilimsel çalışmalarla akademik yönünün de artacağını kaydeden Dalgıç, herkesi bu heyecana ortak olmaya davet etti. Dalgıç, “Alaçatı'nın dar sokaklarında, güler yüzlü insanlarla bu güzellikleri paylaşmak, insanlarla sohbet edip, ağız dolusu kahkahalar atmak 'O an Alaçatı'daydım' diyebilmek için herkesi bu festivali paylaşmaya çağırıyorum" şekinde konuştu.
 
***
KUTU
Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesi nedir'
 
Gıda ve Beslenme Biyoçeşitlilik Projesi, uzun adıyla Biyoçeşitliliğin Korunması, Geliştirilmiş İnsan Beslenmesi ve Refah için Sürdürülebilir Kullanımı Projesi (Mainstreaming Biodiversity Conservation and Sustainable Us for Improved Human Nutrion and Well-being Project), tarımsal biyoçeşitliliğin hızlı olarak azalması üzerine güdülen endişeler nedeniyle 2012 yılında başlamıştır. Brezilya, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye’nin üst düzey kurumlar aracılığıyla dahil olduğu proje, beslenmeye uygun ve potansiyel yabani türler başta olmak üzere çevresel baskı, tüketici tercihleri, azalan ya da yanlış kullanılan tarım arazileri nedeniyle yok olma tehlikesi bulunan türleri korumak ve azalan biyoçeşitlilik grafiğini tersine dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.