Alaçatı Ot Festivali'nde tema
İZMİR'in Çeşme İlçesi'nin turistik mahallesi Alaçatı'da, bu yıl 6'ıncısı düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, M.Ö. 8'nci yüzyıldan bu yana besin kaynağı ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 'Ebegümeci' temasıyla bugün başladı.
- Ege Postası
- 26.03.2015 - 17:18
SEMİNERLER YAPILDI
Festival kapsamında ayrıca Köstem Otel'de Doç. Dr. Cevad Şekuri tarafından "Kalp Dostu Bitkiler ve Kalp Sağlığını Koruyucu Beslenme", Dr. Ayfer Tan tarafından "Biyoçeşitliliğin Önemi ve Korunması" ve Dr. Hüseyin Kılıçarslan tarafından da "Biyokaçakçılık ve Biyokaçakçılıkla Mücadelenin Önemi" konulu seminerler yapıldı. İzmir'deki özel bir hastanede görevli kardiyolog Doç. Dr. Cevad Şekuri, seminerdeki sunumunda ilk olarak sofraya oturmadan önce yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Dr. Şekuri, "Porsiyon miktarı kontrol edilmeli. Yemeğe ilk olarak salatadan veya yoğurttan başlanmasında yarar var. Sonrasında proteine devam edilmesi iyi olur. Tabağın doldurulmamasına, ekmek alımının azaltılmasına ve koyu renk ekmeğin tercih edilmesine önem gösterin lütfen. 'Teşekkür ederim, ben almayayım' cümlesini sık sık kullanılanın" dedi,
"SEBZE VE MEYVE KALBİN KANKASI"
Sebze ve meyvenin kalp dostu olduğunu belirten Doç. Dr. Şekuri, "Kalbinize en az otomobiliniz kadar ilgi göstermeniz yeterli. Sebze ve meyveler kalp koruyucu, kan sulandırıcı ve aynı zamanda antioksidan. Kalp en çalışkan organımız. Ömür boyu 4 milyar vuruş yapar. Siz uykudayken bile çalışır. Beslenmemizde ara öğünlere mutlaka yer verin. Atıştırmalarda yağ miktarı düşük besinleri tercih edin. Çekmecenizde elma, armut, portakal, muz, çilek, kiraz, salatalık, kuru yemiş, kuru kayısı, incir, fındık, ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi çerezler ve diyet yulaflı bisküvi bulundurun, tam tahıllı gıdaları tercih edin" diye konuştu.
İKİNCİ GÜNDE ETKİNLİK DOLU
Festivalin ikinci günündede Alaçatı eski belediye binası önünden başlayacak 'Otları Tanıma ve Toplama Gezisi' olacak. Papaz'ın Evi'nde Mustafa Dumanlıdağ'ın 'Enginarlı Beğendi', Hacımemiş Palas'ta Süleyman Dilsiz'in 'Balık ve Rakı' yemek atölyelerinin ardından Biyoçeşitlilik Uygulama Bahçesi ziyareti yapılacak. İkinci günün söyleşileri ise Köstem Otel'de Prof. Dr. Mitat Bahçeci'nin 'Otların Gücü Metobolizmayı Hızlandıran ve Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Otlar', Dr. Alev Haleki'nin 'GDO ve Toplum Sağlığı', İmren Han'da Dr. Ruhan Aşkın Uzel ile Dr. Seda Genç'in 'Ebegümeci Temalı Bilimsel Söyleşi'si. Ayrıca Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci tarafından da 'Endemik Sakız Ağacı Sunumu' yapılacak. 'Biyokaçakçılıkla Mücadelenin Önemi ve Bitki Çayları (Tea&Pot)' ile devam edecek ikinci günde Değirmen Altı Sanat Galerisi'nde Çeşme Sokak Tiyatrosu sahne alacak. Program 35'lik Meyhane'de Anason Orkestrası Konseri'nin ardından sona erecek.
PİNHANİ COŞTURACAK
Sakız fidanı dikimi ile start alacak üçüncü günde ise Papaz'ın Evi'nde, 'Çocuklarla Balık Şenliği, Köstem Otel'de Serdar Öçten Ünsal 'Zeytinyağı Tadımı', Dahiliye Uzmanı Dr. Tuncay Filiz 'Otlar ve Bitkiler Neden Soframızda Olmalı' söyleşisi, Alaçatı Çarşı Meydanı'nda Türmax Gurme Şefleri'yle yemek sohbeti, Hacımemiş Palas'ta Vedat Başaran 'Otlar ve Zeytinyağı', Dr, Ali Osman Sarı 'Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik' proje sunumları olacak. İmren Han Otel'de Dr. İsa Özkan 'Türkiye, Brezilya, Kenya, Sri Lanka Beslenme ve Gıda Biyoçeşitlilik' proje çalışmaları gerçekleştirilecek. Saat 15.00'teki kortej yürüşünün ardından Alaçatı Amfi Tiyatro'da Pinhani konser verecek.
ÖDÜL TÖRENİ AMFİTİYATRODA
Festivalin son gününde ise 'Ot Toplama' ve 'Yemek Yarışması' yapılacak. Amfi Tiyatro'da Sarı Zeybek Dans gösterisi ile devam edecek festival etkinlikleri ödül töreni ile sona erecek. CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, yoğun ilgi nedeniyle ödül töreninin bu yıl Alaçatı Amfitiyatro'ya alındığını, oturma düzeni sayesinde yaklaşık 5 bin kişinin bu zirve anını sorunsuz bir şekilde izleyeceğini söyledi.
Yorum Yazın