Dolar 34,5343
%-0.02
Euro 36,2105
%0.57
Altın 2.996,780
%-0.29
Bist-100 9.550,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Alaçatı Ot Festivali yüzleri güldürdü

Alaçatı Ot Festivali yüzleri güldürdü

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde bu yıl yedincisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali nedeniyle ilçedeki otellerde önemli oranda doluluk yaşanırken, terör ve sığınmacı sorunlarından bunalan vatandaşlar keyifli vakit geçirdi.

  • Ege Postası
  • 07.04.2016 - 18:29
İZMİR - Çeşme İlçesi, Alaçatı Ot Festivali nedeniyle binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Yerel el ürünlerini inceleyerek alışveriş yapan ziyaretçiler, Alaçatı'nın otlarından yapılan lezzetleri de tatma fırsatı buldu. Alaçatı Bitkileri Uygulama Bahçesi'ni gezen vatandaşlar, Tarım Bakanlığı Tarla Bitkileri Araştırma Daire Başkanı ve Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik Projesi (BFN) Ulusal Koordinatörü Dr. İsa Özkan, BFN Ege Bölge Koordinatörü Dr. Ayfer Tan, Alaçatı Otları Uygulama Bahçesi Sorumlusu Aysun Yenice ve Çeşme Belediyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Sinem Tetik'ten uygulama bahçesindeki bitkiler hakkında bilgi aldı. İnsanoğlunun ancak doğada var olan bitki türlerini kullanarak hayatlarını devam ettirebildiğini belirten Dr. İsa Özkan, "Biyoçeşitliliği koruyabilmemiz için neler yapmamız gerektiği konusunda araştırmalar yapıyoruz. Bu amaçla Gen Bankaları oluşturduk. Önümüzdeki yıllarda Ankara'da büyük bir botanik bahçesi faaliyete girecek. Yaklaşık olarak 12 bin türe sahibiz. Avrupa'da en fazla çeşitlilik bizde. Tohumla korunması gerekenleri Gen Bankaları'nda, bitki olarak korunması gerekenleri arazi Gen Bankalarında koruyoruz. Temel hedefimiz, insanların sağlıklı beslenmesi. Doğayı tahrip etmememiz gerekiyor. Doğru ve sürdürülebilir kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.

"ALAÇATI BİTKİLERİNİ DÜNYA TANIDI"

Beslenmesinde yabani otları kullanan Alaçatı halkının bazı yabani ve yenebilen bitkilerin ortaya çıkmasında katkısı olduğunu vurgulayan Dr. Ayfer Tan uygulama bahçesine öncelikle yabani bitkileri getirdiklerini söyleyerek "Daha sonra eski ev bahçelerindeki bazı bitkileri de getirdik. Uluslararası bir proje olan Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik Projesi'nde de (BFN) Alaçatı partner oldu. Böylece Alaçatı bitkilerini dünya da tanımış oldu" dedi. 



TÜRKİYE'NİN TEK SAKIZ AĞACI BAHÇESİ

Festival ziyaretçileri, Alaçatı'da koruma altında olan Sakız Ağacı Koleksiyon Bahçesi'ni de gezerek, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci'den bilgi aldı. Sakız Adası'nda sakız ağacı yetiştiriciliğine çok fazla önem verildiğini anlatan Keçeci, "İlçe Tarım Müdürlüğü olarak daldırma yöntemiyle fidan yetiştirmede yüzde 70 başarıyı yakaladık. Sakız ağacının bir başka özelliği diktiğiniz yerde kalması. Başka yere taşıma imkanı yok. Şaşırtma yaparak başka yere taşımaya kalktığınızda kuruma belirtisi gösteriyor. Bu bahçe, 125 sakız ağacının bir arada bulunduğu Türkiye'nin tek bahçesi. Rum'lardan kalma, 200-250 yıllık çok eski ağaçlar var. Burası Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Boş yerlerde, daldırma yöntemiyle yeni fidanlar da oluşturduk" diye konuştu. 

Festivalde ayrıca, biyoçeşitlilik, biyogüvenlik, biyokaçakçılık gibi konularda çeşitli konferansların yanında çeşitli ot yemeklerinin yapıldığı Yemek Atölyeleri'nde de yemeklerin yapılışı anlatılarak lezzetlerin tadına bakıldı. 

ÇEŞME VE SAKIZ İLİŞKİLERİ GELİŞECEK

Sakız Belediyesi Turizm Bürosu Müdürü Rena Pagoudi Damigou, festivali ilginç bulduğunu belirterek, "Birbirinden güzel el ürünlerini çok beğendim. Komşumuz Çeşme'de olmaktan çok mutluyuz. Bu festivalin, Çeşme ve Sakız arasında ikili ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Sığınmacılardan dolayı şu anda Sakız Adası'nda zor günler yaşanıyor. Ama bu sorunlar da aşılacak. Çeşme ve Sakız arasında ikili ilişkilerin çok daha ileri seviyelere ulaşacağına ve iyi komşuluk ilişkisinin üst boyutlara ulaşacağına inanıyoruz" dedi. 

Festivalde asıl yoğunluk haftasonunda düzenlenecek renkli etkinlikler ve yarışmalarda yaşanacak. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.