Dolar 34,6966
%0.28
Euro 36,7087
%0.26
Altın 2.970,430
%1.21
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aliağa'da üniversite-sanayici işbirliği

Aliağa'da üniversite-sanayici işbirliği

Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksekokulu'nun üniversite ve sanayi kuruluşları işbirliği çerçevesinde düzenlediği 'Danışma Kurulu Toplantısı' geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

  • Ege Postası
  • 13.06.2014 - 11:39
Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda düzenlenen Danışma Kurulu Toplantısı'na Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın yanı sıra Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Aliağa Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Yılmaz , Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, Bergama Ticaret Odası (BERTO) Başkanı Melih Kahraman, Aliağa Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Ekren ve sektörün önde gelen sanayi kuruluşlarından temsilciler katıldı. Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Nesibe Avçıbaşı, 240 öğrenciyle eğitime başlayan meslek yüksekokulun, 1411 öğrenciye eğitim verdiğini söyleyerek okulun yer, akademik ve idari personel sıkıntısını dile getirdi. Avcıbaşı, sanayicilerden konuyla ilgili destek istedi. 9 aydır Aliağa'da bulunduğunu söyleyen Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Bergama'ya bağlı olan okulun Aliağa Meslek Yüksekokulu olarak müstakil kimliğe kavuştuğunu kaydetti. Kaymakam Yılmaz, "Türkiye'de ara elemana, akademisyenlerimizin deyişiyle 'kaliteli eleman'a çok ihtiyacımız var. Aliağa; Tüpraş'ıyla, Petkim'iyle, 13 tane limanıyla, 7 tane demir çelik tesisiyle, gemi sökümüyle ve bunlara yan sanayi desteği veren diğer kuruluşlarla iyi bir laboratuvar. Bize çok iş düştüğünü düşünüyorum. Yüksekokulumuzda 4 bölüm var. Yerel ihtiyaca cevap verecek, fizibilitesi iyi yapılmış yeni bölümler açmak gerekir" dedi.

Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz da Ege Üniversitesi olarak kaliteyi en temel felsefe olarak gördüklerini belirterek gelecek yıl 60'ıncı yıla girdiklerini hatırlattı. Ege Üniversitesi'nin son 5 yılda dünyanın en iyi 500 üniversitesi içine iki kez girdiğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Ben bunun önemli bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Hedefimiz ilk 100'e girmektir. Bunun için çaba sarfediyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğini önemsiyoruz" diye konuştu. Yılmaz, Ege Üniversitesi'nin 1964 yılında Türkiye'de ilk kez Piyale firması ile protokol imzalayarak üniversite-sanayi işbirliğini özgün bir modelle ortaya koyduğunu belirterek şöyle konuştu: 

"Türkiye'de ziraat, mühendislik ve tıp konusunda Türkiye'nin en iyi ilk beşi içindeyiz. Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasında da üniversitemiz dördüncü sırada. Türkiye, yabancı yatırımcılık konusunda çok açık bir pazar haline geldi. Gelen yatırımlar ve yatırımcılarla, Türkiye'de gelişen sanayicilerle konuştuğumuz zaman da 'Biz, nitelikli insan gücü istiyoruz' sözlerini işitiyoruz. Bu nedenle de meslek yüksekokulları bizim için son derece önemli. Ancak ikili eğitim istiyoruz. Yani, iki yıllık eğitimin bir yılı okulda, bir yılı mutlaka sanayicinin bulunduğu yerde geçmelidir. Bu konuda tüm sanayicilerden öğrencilerimize 1 yıllık staj yaptırabilmeleri için destek bekliyoruz." 

İŞVERENE TEŞVİK İSTEDİ

Avrupa'da mesleki eğitim için Türklerin eski ahilik sisteminin modernize edilerek kullanıldığını anekdotlarla aktaran Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa'nın kozmopolit yapısı nedeniyle kurumları bir araya getirmekte zorlandıklarını ifade etti. 10 bin dönüm alan üzerine kurulu Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımcılardan 3 ay yazın 3 ay da kışın hava ölçümü yapması istendiğini açıklayan Saka, "Bir sene yatırımcı niye beklesi? Devlete diyoruz ki 'biz alalım buraya bir makine, 365 gün ölçüm yapalım. Niye yatırımcıyı bir sene bekletiyoruz'' 'Olmaz öyle şey, o yetki bize ait, biz ölçeceğiz deniliyor' Yani bütün planlamaların beraber yaşaması gerek. Bunlar için de teknik eleman gerek. Teknik eleman yetiştirmek için okul var. İşveren teşvik edilirse bu iş olur. Sigorta yönünden kanunla teşvik edilmeli. İkili eğitimle, 4 yıllık eğitim yerine 2 yılda çok daha iyi yetişmiş insan alırız karşımıza" dedi. Saka, ayrıca Aliağa Ticaret Odası olarak bir Meslekokulu ve Üniversite Yaptırma Derneği kurmayı düşündüklerini, bu konuda kamu kurumlarından ve sanayi kuruluşlarından da destek ve işbirliği beklediklerini belirtti. Toplantıda çeşitli sektörlerden firma temsilcileri ve eğitimciler görüş ve önerilerini paylaştı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.