Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Almanya, ABD ve Fransa'dan 'Rusya' görüşmesi

Almanya, ABD ve Fransa'dan 'Rusya' görüşmesi

Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanıma kararı büyük bir yankı uyandırdı. Almanya, ABD ve Fransa liderleri Rusya konulu bir görüşme yaptı. Liderler, Rusya lideri Putin'i kınadı ve bu kararının karşılık bulacağını ifade etti.

  • Ege Postası
  • 22.02.2022 - 09:07

Rusya'nın Doğu Ukrayna'daki iki ayrılıkçı devleti tanımasının ardından görüşme gerçekleştiren ABD Başkanı Biden, Almanya Başbakanı Scholz ve Fransa lideri Macron, sonraki adımlarda yanıtlarını nasıl koordine etmeye devam edeceklerini görüştü. Üç lider de Putin'in kararını kınarken, Biden, ABD'nin müttefikleriyle birlikte hızlı ve kararlı bir şekilde yanıt vereceğini yineledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da, devletlerin tehdit ve güç kullanımı yoluyla yaratılan yeni bir 'devleti' tanımaması gerektiğini ifade etti.

Blinken, "Kremlin'in sözde 'Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni 'bağımsız' olarak tanıması, hızlı ve kesin bir yanıt gerektiriyor ve ortaklarımızla koordinasyon içinde uygun adımları atacağız" dedi.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Putin'in sözde "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini" "bağımsız" olarak tanıma kararını şiddetle kınıyoruz. Duma'nın bu konuda ilk talepte bulunduğunda söylediğimiz gibi bu karar, Rusya'nın Minsk anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerinin tamamen reddettiğini gösteriyor; Rusya'nın iddia ettiği diplomasiye bağlılığıyla doğrudan çelişiyor ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırıdır." ifadelerini kullandı.

Blinken devletlerin, tehdit veya kuvvet kullanımı yoluyla yaratılan yeni bir "devleti" tanımama ve başka bir devletin sınırlarını bozmama yükümlülüğü olduğunu ifade eden Blinken, "Rusya'nın kararı, Başkan Putin'in uluslararası hukuka ve normlara karşı alenen saygısızlığının bir başka örneğidir." değerlendirmesinde bulundu.

Putin'in kararının 'Rusya'nın tüm sözlerini reddetmesi ve Minsk Anlaşması'na uymaması' demek olduğunu söyleyen Blinken, Rusya'yı en şiddetli bir biçimde kınadıklarını ve ortaklarıyla beraber güçlü adımlar atacaklarını ifade etti.

"BU HAREKETİ BEKLİYORDUK"

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki'nin açıklaması şöyle:

"Rusya'dan böyle bir hareket bekliyorduk ve hemen yanıt vermeye hazırız. Başkan Biden yakında, ABD'lilerin Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgeleriyle tüm ticareti yasaklayacak bir Yürütme Kararı yayınlayacak. Bu Yürütme Kararı ayrıca Ukrayna'nın bu bölgelerinde faaliyet gösterdiği belirlenen herhangi bir kişiye yaptırım uygulama yetkisi de sağlayacaktır. Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları yakında ayrıntıları açıklayacak. Ayrıca, Rusya'nın uluslararası taahhütlerini açıkça ihlal etmesiyle ilgili ek önlemleri de yakında açıklayacağız.

Açık olmak gerekirse bu önlemler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Müttefikler ve ortaklarla koordineli olarak hazırladığımız hızlı ve şiddetli ekonomik önlemlerden ayrıdır ve bunlara ek olacaktır.

Müttefikler ve Ukrayna da dahil olmak üzere ortaklarla sonraki adımlar ve Rusya'nın Ukrayna sınırında yaratmaya devam ettiği gerginlik hakkında yakın istişarelerde bulunmaya devam ediyoruz."

BİDEN, SCHOLZ VE MACRON İLE UKRAYNA KRİZİNİ GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, Macron ve Scholz ile Ukrayna'da artan gerilimi ele aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Açıklamada, "Liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Lugansk bölgelerini 'bağımsız' olarak tanımasını kınamaktadır." ifadesine yer verilerek, liderlerin gelecekte atacakları adımlar konusunda koordinasyonu sürdüreceğinin altı çizildi.

UKRAYNA'DAKİ İKİ AYRILIKÇI BÖLGENİN TİCARİ FAALİYETLERİ YASAKLANDI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın "bağımsızlığını tanıdığını" açıkladığı sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD'li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden "Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü zedelemek için yürüttüğü faaliyetlere karşılık belirli kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve belirli işlerin yasaklanması" başlıklı bir kararname imzaladı.

Söz konusu kararname ile Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı sözde Donesk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD'ye doğrudan ya da dolaylı yollarla ithalat ya da ihracat yapılması yasaklandı.

Ayrıca kararname kapsamında bu bölgelerde faaliyet gösterdiği belirlenen kişilere de yaptırımlar getirilmesi öngörülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanınmasına imkan veren iki kararnameyi imzalamıştı.

ABD VE UKRAYNA GENELKURMAY BAŞKANLI TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı sözde Donestk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararı ve buralara asker sevk etme talimatı üzerine Ukrayna Genelkurmay Başkanı Korgeneral Valery Zaluzhny ile telefonda görüştü.

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Dave Butler, yaptığı yazılı açıklamada, görüşmede iki komutanın bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Butler, "Askeri liderler, Doğu Avrupa'daki güvenlik ortamına ilişkin görüşlerini ve değerlendirmelerini paylaştı. Genelkurmay Başkanı, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteği bir kez daha teyit etti. Ukrayna, NATO'nun önemli bir ortağıdır ve Avrupa'da barış ve istikrarın korunmasında kritik bir rol oynamaktadır." ifadelerine yer verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.