Dolar 34,2597
%-0.03
Euro 37,4804
%-0.04
Altın 2.931,100
%0.1
Bist-100 8.799,00
%-0.87

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Almanya'da eğitim başarısı sosyal kökene bağladı

Almanya'da eğitim başarısı sosyal kökene bağladı

Bertelsmann Vakfı’nın açıkladığı eğitim araştırması “Chancenspiegel 2013”e göre Almanya'da eğitimde başarı hala sosyal kökene bağlı. Eğitimde fırsat eşitliğini mercek altına alan uzmanların elde ettiği sonuçlara göre Almanya’da...

  • Ege Postası
  • 29.06.2013 - 12:38
Bertelsmann Vakfı’nın açıkladığı eğitim araştırması “Chancenspiegel 2013”e göre Almanya'da eğitimde başarı hala sosyal kökene bağlı. Eğitimde fırsat eşitliğini mercek altına alan uzmanların elde ettiği sonuçlara göre Almanya’da 10 yıl önceki uluslararası PISA araştırmasından sonra fazla bir şey değişmedi, fırsat eşitliği sağlanamadı. Araştırmayı değerlendiren göçmen sivil toplum kuruluşları özellikle federal hükümetin eğitimde reform konusundaki isteksizliğine dikkat çekiyor.

Dortmund ve Jena üniversiteleri işbirliğiyle yapılan araştırmayla ilgili bir açıklama yapan İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) Genel Sekreteri ve Eğitim-Gençlik Çalışmaları Sorumlusu Seyfi Öğütlü, “Araştırmanın sonuçları bizi endişelendirmiştir. Maalesef bu araştırmalar da eğitimde şans eşitsizliğini, eğitim başarısının hala sosyal kökene bağlı olduğunu onaylamaktadır.” dedi. Öğütlü, durumun düzeltilmesi için politikacılara reform çağrısı yaptı ve “İslam Kültür Merkezleri Birliği politikayı, reformları yürürlüğe koyma ve eğitim sistemindeki adaletsizlikleri ortadan kaldırmaya teşvik etmektedir” şeklinde konuştu.

"KİLİSELERE BAĞLI OKULLARDA GÖÇMENLER DIŞLANIYOR"

Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV) Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ali Sak ise, eyalette son hükümet döneminde, eğitim alanında göçmenler için olumlu adımlar atıldığını söyledi. Sak, “Özellikle kiliselere bağlı okullarda göçmen kökenli öğrenciler dışlanıyor. Federal hükümetin ise fırsat eşitliği konusunda pek kaygısı yok, sonuçta temsil ettikleri kesim mali durumu iyi gruplar. Hıristiyan Demokratların bazı adımları olsa da Hür Demokratlar genelde zengin kesimi temsil ediyor. Çıkardıkları yeni çocuk parası uygulaması da daha çok zenginlere hitap ediyor. Sosyal durumu zayıf kesimleri maalesef fazla göz önünde bulundurmuyorlar.” dedi.

Almanya’nın birçok büyük kentinde öğrencilerin yaklaşık yarısının göçmen kökenli olduğunu hatırlatan Ali Sak, “Kentlerin bazı semtlerinde yüzde 70, bazılarında yüzde 99’a varan göçmen oranları var. Buralarda, sosyal durumu zayıf olan gruplara eğilmezse tehlike görüyorum.” ifadesini kullandı.

Politikacıların öncelikle ayrımcılığa yol açabilecek her türlü uygulamadan kaçınmaları gerektiğini söyleyen Sak, “Alman ve göçmen kökenli çocukların daha çok bir arada eğitim görme imkanlarını sağlamalı. Belli bölgelere imkan ve kaynakların daha yoğun akıtılması gerek. Göçmenlerin yoğun olduğu okullarda, sınıftaki öğrenci sayısı düşürülmeli, ek eğitmen, müzik dersi gibi ek sosyal imkanlar bedava verilmeli. Ayrıca göçmen öğrencilerin kültür, dil ve dinleri göz önünde bulundurularak, kanunun da öngördüğü gibi kişisel yetenekleri desteklenmeli.” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.