Almanya'da vatandaşın partilerden beklentisi sosyal adalet
Almanya'da siyasi partiler 22 Eylül tarihinde yapılacak federal seçimde seçmenleri ikna etmek için sosyal adalet vurgusu yapıyor. Seçim öncesi siyasi partilerin sosyal adalet vaatlerini inceleyen Yeni Pazar Ekonomisi İnisiyatifi, seçmenin ‘sosyal...
- Ege Postası
- 23.05.2013 - 15:32
Başkent Berlin'de gazeteciler ile bir araya gelen inisiyatif müdürü Hubertus Pellengahr, fırsat eşitliğinin toplumda yükselmenin önemli bir şartı olduğunu söyleyerek, Almanya'nın daha fazla fırsat eşitliğine ihtiyacı olduğunu ifade etti. Eğitimde fırsat eşitliğinin ilk adımı olan çocuklarda erken eğitim konusunda siyasi partilerin farklı söylemleri bulunuyor.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve kardeş partisi CSU erken eğitimde 2013 Ağustos ayından itibaren yürürlüğe girecek çocuk bakım yardımını savunurken, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti çocuk bakımı yardımının iptal edilmesini istiyor. Buna karşılık SPD ve Yeşiller, yerel yönetimlere anaokulu ve kreş giderlerinde yardım edilmesini talep ediyor.
Erken eğitim modelinin fırsat eşitsizliğinden etkilenen çocuklara başarı sağlayacağını belirten Ren Vestfalya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nden (RWI) Prof. Dr. Christoph Schmidt, buna karşılık evde çocuk bakım yardımının zararları olacağını ileri sürdü. Prof. Schmidt, CDU-FDP hükümetinin ağustostan itibaren uygulayacağı evde çocuk bakım yardımının kreşlere gidişleri ve çalışan kadın oranını azaltacağını, çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Yeni anaokulu ve kreş açılmasının fırsat eşitliğine katkı vereceğini söyleyen Prof. Schmidt, “Erken eğitimin ücretsiz olması çok anlamlı olur. Evde çocuk bakım yardımının kaldırılması katılım ve sosyal adaleti olumlu etkiler.”dedi.
Diğer önemli sosyal adalet göstergesi olan çalışma piyasasında fırsat eşitliğini araştıran inisiyatif, son yıllarda büyük artış yaşayan “kiralık işçi” modelini inceledi. 2003 yılında yaklaşık 330 bin kişinin istihdam olduğu kiralık işçi modelinde çalışan sayısı 2012 yılında yaklaşık 908 bine yükselmiş durumda. Yasal asgari ücret sınırı Doğu Almanya'da saat başına 7,50 Euro, Batı Almanya'da 8,19 Euro olarak uygulanıyor. CDU ve FDP, kiralık işçi uygulaması hakkında herhangi bir yeni teklif getirmezken SPD ve Yeşiller, kiralık işçilere normal çalışan tarifesi uygulanmasını istiyor. Kiralık işçi uygulamasının istihdamı artırdığını söyleyen Prof. Schmidt, asgari ücret uygulamasının ise sosyal adalet eşitliğine katkı vermeyeceğini ifade etti.
Nesiller arası adalet için 67 yaşında emekliliği savunan RWI'den Prof. Schmidt, “Siyasi partiler kesinlikle emeklilik yaşını 67'den aşağı düşürmemeliler. Bu aynı zamanda yaşlı insanlarında çalışma piyasasına eşit şekilde katılmasına fırsat veriyor.” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın