Alsancak bu raporla yıkılamaz
ALSANCAK Stadı'nı Koruma ve Yaşatma Platformu, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın tesisin kapanmasına yol açan deprem statik raporunun, stadın yıkılmasına dayanak olamayacağını, konuyu mahkemeye taşıyıp yeni araştırma yapılmasını talep edeceklerini açıkladı. Alsancak Stadı'nı Yaşatma Platformu'ndan açıklama
- Ege Postası
- 24.03.2015 - 15:07
"Güçlendirme maliyetinin yüksek olacağı öngörüsü hiçbir somut çalışmaya dayanmamaktadır. Bizim tespitlerimizde güçlendirme ile deplasmanların sınır değerleri çözüme kavuşacaktır. Performans değerlendirmeleri sadece tribünler için yapılmış olup, idari binaya ait bir değerlendirme yoktur. Zemin etüdü olarak inceleme yapılmamıştır. Bitişikteki Dokuz Eylül Üniversitesi binası için yapılan zemin etütleri stat zemini raporu olarak gösterilmiştir. Bloklardaki çatlaklar ise sadece gözleme dayalı olarak tespit edilip, teknik bir araştırma yapılmamıştı. Zemindeki sıvılaşma sorunu da kanaat değerlendirmesine uygun değildir."
Stadın kapatılma kararına gerekçe olarak gösterilen, "Alsancak Stadyumu Tesisi'nin Bina Depremsellik Performans Analizi ve Karar Raporu Hazırlanması İşi" isimli statik raporun tesisin yıkılmasına dayanak olamayacağını öne süren Ayhan Emekli, iddialarını şöyle sürdürdü:
"Bizim hazırladığımız yeni raporu İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'ne sunacağız. Bu doğrultuda yeterli araştırma yapılmasını talep edeceğiz. Alsancak Stadı'nın çürümeye bırakılmasına razı olmayacağız. İşi oldu bittiye getirerek, (Ben yaptım oldu) anlayışından vazgeçilmesini istiyoruz. Tarihi dokuyu bozacak hiçbir hamleye sessiz kalmayacağız. Bir an önce gerekli iyileştirmelerin yapılıp, stadın müsabakalara açılmasını, tesisin UEFA standartlarına göre dokuya uygun olarak yenilenmesini, buraya futbol müzesinin yapılmasını ve her gelişmenin halkla paylaşılmasını bekliyoruz."
KÖROĞLU'NDAN MARAŞ ÖRNEĞİ
Altay Futbol Şube Sorumlusu Umut Köroğlu ise aynı ligde yer aldıkları Kahramanmaraşspor'un maçlarını oynadığı 12 Şubat Stadı için de "depremde yıkılabilir" raporu verildiğini, ancak tesisin halen kullanıldığını söyledi. Geçtiğimiz pazar günü Kahramanmardaş deplasmanında olduklarını hatırlatan Umut Köroğlu, riskli olan tribünlerin açılmadığını belirterek, "Kahramanmaraş'ta müsabakalar rahat bir şekilde oynanıyor. Aynı durum Diyarbakır'da da geçerli. Tribünlerin bir kısmı kapalı ancak stat kullanılıyor. 7 aydır bizi oyalıyorlar. Riskli gördükleri tribünlere taraftar almayarak da maçlar oynanabilirdi" dedi.
İŞTE O STATİK RAPOR
Bilindiği üzere, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı İzmir Gençlik Hizmetleri ve İl Müdürlüğü tarafından hazırlatılan “Alsancak Stadyumu Tesisinin Bina Depremsellik Performans Analizi ve Karar Raporu Hazırlanması İşi” isimli STATİK RAPOR (SR) gerekçe gösterilerek İzmir Valiliği’nce Ağustos 2014’te Alsancak Stadı müsabakalara kapatılmıştır. Ve, aynı rapor dayanak yapılarak Alsancak Stadı’nın yıkılacağı bilgisi bizzat Bakan ve Bakanlık Yetkilileri tarafından kamuoyuna açıklanmıştır.
Stadın kapatılmasına ilişkin sürece ve kararlara dair itirazları içeren dava dosyalarına da eklenen, “Statik Rapor’un (SR) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nce yapılan incelenmesi sonucu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nca HAZIRLANAN RAPOR (HR)” ışığında aşağıdaki bilgileri kamuoyu ile paylaşırız:
Alsancak Stadı’nın Depremsellik Performans Analizi, Statik Raporu’nda (SR) da belirtildiği üzere Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik - 2007 Bölüm-7: Mevcut Binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi esaslarına göre yapılmıştır.
Söz konusu bölüm, kapsam olarak “Deprem bölgelerinde bulunan mevcut ve güçlendirilecek tüm binaların ve bina türü yapıların deprem etkileri altındaki performanslarının değerlendirilmesinde uygulanacak hesap kuralları, güçlendirme kararlarında esas alınacak ilkeler ve güçlendirilmesine karar verilen binaların güçlendirme tasarımı ilkeleri”ni tanımlamaktadır.
Statik Raporda (SR); Kapalı ve Açık Tribün için Can Güvenliği (CG) deprem performans analizinin yapıldığı ve betonarme sistemin yetersiz olduğu ve yıkılması gerektiği belirtilmektedir. Söz konusu raporda deplasmanların sınır değerlerin üstünde olduğu, korozyon tespitleri, zemin sıvılaşma problemi, bloklardan birinde farklı oturma, mimari yetersizlik olumsuzluklar olarak sıralanmış ve tribünlerin güçlendirme maliyetinin yüksek olacağı öngörüsüyle yıkılıp yenisinin yapılması uygun olacağı kanaati belirtilmiştir.
Statik Rapor (SR) incelendiğinde görülmektedir ki;
Alsancak Stadı için yalnızca deprem etkileri altındaki performansının değerlendirilmesi aşamasıyla ilgili çalışma yapılmıştır. GÜÇLENDİRMEYE İLİŞKİN KARAR VERMEYE ESAS OLABİLECEK HERHANGİ BİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞTIR. BU NEDENLE, GÜÇLENDİRME MALİYETİNİN YÜKSEK OLACAĞI KANAATİNİN BELİRTİLMESİ HERHANGİ BİR SOMUT ÇALIŞMA SONUCUNA DAYALI DEĞİLDİR.
GÜÇLENDİRME KARARI VERİLMESİ VE UYGULANMASIYLA, DEPLASMANLARIN SINIR DEĞERLERİ AŞMASINA ÇÖZÜM GETİRİLMİŞ OLACAKTIR.
Performans değerlendirmesi yalnızca tribünler için yapılmıştır ve yola cepheli idari binaya ait herhangi bir değerlendirme yapıldığı bilgisi yer almamaktadır.
Zemin etüdü olarak stada özel çalışma ile zemin özellikleri belirlenmemiş olup, bitişikteki Dokuz Eylül Üniversitesi için daha önce yapılmış zemin etüd raporuna ait değerler kullanılmıştır.
BİTİŞİKTEKİ BİR BAŞKA YAPIYA AİT ZEMİN ETÜDÜNE DAYALI OLARAK SIVILAŞMA PROBLEMİ KANAAT DEĞERLENDİRİLMESİ DE UYGUN DEĞİLDİR.
BLOKLARDAN BİRİNDEKİ ÇATLAĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ OLARAK FARKLI OTURMA KANAATİ YALNIZCA GÖZLEME DAYALI OLARAK VERİLMİŞ OLUP, BUNUNLA İLGİLİ ASIL YAPILMASI GEREKEN TEKNİK ÇALIŞMA RAPORDA BULUNAMAMIŞTIR.
SONUÇ OLARAK;
Alsancak Stadı’nın Ağustos 2014’te kapatılması kararına gerekçe olarak gösterilen “Alsancak Stadyumu Tesisinin Bina Depremsellik Performans Analizi ve Karar Raporu Hazırlanması İşi” isimli STATİK RAPOR(SR), YENİLENME ADINA DA OLSA TRİBÜNLERİN YA DA YOLA CEPHELİ İDARİ BİNANIN YIKILMASINA DAYANAK YAPILAMAZ.
Her şeyden önce, güçlendirmeye ilişkin karar vermeye esas olabilecek gerekli çalışmalar İVEDİLİKLE yapılmalıdır. Bu çalışmaların sonuçlarına bağlı olarak kararlar verilmelidir.
Daha önce de belirttiğimiz üzere, Alsancak Stadı’nın tarihsel dokusuna uygun olarak yenilenmesi süreçlerinde bütünlüklü bir proje üretilerek kamuoyunun bilgisine sunulmalıdır.
Başta taraftarlar olmak üzere İzmirlilere sormadan, görüşlerini almadan şehrin kültürel ve tarihsel kimliğinde çok önemli bir yeri olan Alsancak Stadı’nın tarihi dokusunu bozacak bir müdahalede bulunulmasına asla sessiz kalmayacağımızı bir kere daha ilan ederiz.
Alsancak Stadı’nın çürümeye terk edilmesi anlamına gelen kapatılması kararını verenler de, son günlerde basına yansıyan haberlerden öğrendiğimiz kadarıyla adeta oldu bittiye getirerek statta yıkım çalışmalarının başlatılması talimatını verenler de ‘ben yaptım oldu’ anlayışının bir ürünü olan bu kararlarından derhal vazgeçmelidirler.
Bu bağlamda, Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu olarak takipçisi olduğumuz temel taleplerimizi bir kere daha hatırlatırız:
Bir an önce gerekli iyileştirmeler yapılarak Alsancak Stadı’nın, stat olarak müsabakalara açılması
Alsancak Stadı’nın UEFA kriterlerine ve tarihsel dokusuna uygun olarak yerinde yenilenmesi
Yapılacak yenileme çalışmaları kapsamında, stadın bünyesinde Türkiye’nin ilk Futbol Müzesi’nin yapılması
Kentlileri ilgilendiren tüm işlem ve süreçlerin şeffaf olması, halkla paylaşılarak planlanması ve yapılması
Yorum Yazın