Altı ilde eş zamanlı operasyon yapıldı
İzmir'de polis, insan kaçakçılığına karşı MİT ile birlikte ortak yürüttüğü çalışma sonrasında, uluslararası bağlantıları olan şebekeye yönelik 6 ilde operasyon düzenledi. Baskınlarda aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 31 kişi yakalandı. 'Yolcu başı' olarak adlandırılan kişilerin bulduğu kaçakların, para işlemlerini üç ildeki 'ana kasalara' yaptırdığı ve sadece iki kişide bulunan şifreyi aldıktan sonra ise, yurt dışına çıkış işlemlerinin başladığı ortaya çıktı.
- Ege Postası
- 19.12.2014 - 14:36
Bu sırada kimlikleri belirlenen şebeke elemanlarının takibiyle, çeşitli tarihlerde, İzmir ve Muğla'da, 9 kaçak geçişe müdahale edildi. Bu operasyonlarda 183 kaçak yakalandı. Bunlarla birlikte, 68 can yeleği, 4 can simidi, 6 araç, 4 tekne, deniz botu, deniz moturu ele geçirildi. Yine bu kişilere yardımcı olduğu ortaya çıkan 19 kişi de, gözaltına alındı. Bunlardan da, 13'ü tutuklandı.
ASIL ŞEBEKE ORTAYA ÇIKARTILDI
Ancak gerek bu yakalan kişilerin verdiği, gerekse de araştırmalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, uluslararası bağlantıları da olan insan kaçakçılığı şebekesine operasyon düzenlendi. İzmir, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis illerindeki baskınlarda, Türk vatandaşları, M.K., F.K., R.U., M.R.Ş., M.S., B.A., F.D., S.A., M.G.; Suriye uyruklu A.S.S., M.J., M.S.S., I.M.T.I., M.A., Y.A.G., O.K., H.K., R.S.S., E.B., K.J., S.S.S., S.A.F., B.D., O.J., R.Y., F.Z., A.Z., N.Ş.; Türkmenistan uyruklu H.B.G., Filistin uyruklu A.R.H.A. ve Cezayir uyruklu N.M. olmak üzere 31 kişi yakalandı. Bu kişilerle de 27 bin 590 Euro, 43 bin 980 Dolar, 8 bin 50 TL, 2 bin 19 Suriye lirası, 2 para sayma makinesi, 17 pasaport, 12 dizüstü bilgisayar, 4 tablet, 2 video kayıt cihazı, 6 hard disk, 46 cep telefonu, 51 sim kart ile kaçakçılık sırasında kullanılan para trafiğinde gösteren defterler ele geçirildi. Bu zanlılardan, 14'ü ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 17 zanlı ise, adliyeye gönderildi.
BANKA GİBİ ÇALIŞMIŞLAR
Bu arada, hem polisin, hem de MİT'in araştırmalarında şebekenin kullandığı teknikler de ortaya çıktı. 'Yolcu başı' olarak adlandırılan kişilerin, yabancı uyrukluların yaşadığı bölgelerde dolaşıp yurt dışına çıkmak isteyen kişileri bulduğu; bulunan bu göçmenlerin, paralarını 'ana kasa' olarak bilinen İstanbul, Mersin ve İzmir'deki merkez birimlere gidip yatırdığı öğrenildi.
Bu işlemler karşılığında ise kaçak geçiş yapmak isteyen göçmene, bir şifre verildiği tespit edildi. Üzerinde bulunan fazla parayı da yine bu ana kasalara yatırabilen göçmenlerin, Yunanistan'a geçtikten sonra şebekenin bağlantıda olduğu kişileri bulup kendisine verilen bu şifreyle de, kalan parasını alabildiği belirlendi. Göçmenlerin yurt dışına çıkamadan yakalanmaları durumunda ise, şebekenin bir kaç kez daha onu göndermek için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.
Şebeke elemanlarından Filistin uyruklu A.R.H.A.'nın bilgisayar mühendisi olduğu iki kez Yunanistan'a geçmek istediği sırada yakalandığı, sonrasında ise şebekeye katılıp Türkiye'de faaliyet yürütmeye başladığı da açıklandı.
Yorum Yazın