Dolar 34,6410
%0.25
Euro 36,3846
%0.23
Altın 2.915,350
%-0.09
Bist-100 9.640,00
%-0.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Amaçları dengeli toplum

Amaçları dengeli toplum

25 yıllık deneyimini “Optimum Denge Modeli” adını verdiği eğitim sistemine dönüştüren Davranış Teknolojileri Merkezi’nin kurucusu Tamer Dövücü, şimdi de topluma Optiumum Denge Modeli Vakfı aracılığıyla ulaşmaya çalışıyor.

  • Ege Postası
  • 02.11.2017 - 07:24

Halen dünyada konusunda en prestijli ve büyük psikoterapi enstitüsü olan Milton H. Erickson’un Türkiye’deki kurucu başkanı olarak doktor ve psikologlardan oluşan bir ekiple psikoterapi eğitimleri düzenleyip danışmanlık yapan Dövücü ile ODM Vakfı’nı, projelerini, gelecek hedeflerini konuştuk.

TOPLAM 23 KURUCU ÜYESİ VAR

Optimum Denge Modeli (ODM) Vakfı ne zaman kuruldu'
Bir STK kurma düşüncesi 2013’te ortaya çıktı. ODM’nin uygulamada yapabildiklerini görmek bizi daha geniş ölçekte katkı oluşturmaya itti. Aslında bu bir tür sorumluluktu. Türkiye, insanların akıl vermeyi pek sevdiği, ama sıra bir işin ucundan tutmaya geldiğinde çok yaratıcı bahaneler üretebildiği bir ülke. ODM’ye gönül veren ve eyleme geçebilen arkadaşlarımızla bunları görüştük ve 2015 sonunda bunun bir vakıf olması gerektiğine karar verdik ve başvurumuzu yaptık. 2017 başında da vakfımızın kuruluşu tescillendi.

Vakıf kurucuları kimler'
Vakfımızın 32 kurucu üyesi var. Bu kişilerin ortak özellikleri uzun yıllardır beni tanıyan ve zaman zaman beni bu konularda daha fazlasını yapmaya zorlayan kişiler olması. Mesleki olarak bakarsak psikolog ve hekimler ön sırada. Profesyoneller ve işadamları da var. Üyelerimizden ikisi ABD’de, ikisi de Almanya’da yaşıyor ve hepsi ODM eğitimlerini defalarca almış kişilerden oluşuyor. Yönetim kurulumuzda benim dışımda 6 kişi daha var. Atom Damalı makine mühendisi. Berkeley mezunu, ODTÜ’de hocalık yapmış, İSKİ Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuş bir kişi. Hakan Bilgen uzman doktor ve uzun yıllar başhekimlik yapmış bir arkadaşımız. Duygu Güner sosyal hizmetler uzmanı ve eğitimci olarak çalışmış. Yasemin Dermancı endüstri mühendisi ve iş kadını. Murat Yılmaz bilgisayar mühendisi ve Microsoft’un yurt dışı birimlerinde üst düzey yöneticilik yapmış bir arkadaşımız. Naile Çukurova mimar ve iş kadını.

Ege’den kimler var'
Ege’den de üyelerimiz var. Bunların çoğu İzmir’deler. Aynı zamanda yönetim kurulunda da olan Duygu Güner bizim İzmir’deki halka açık eğitimlerimizi de organize ediyor. Naile Çukurova Kuşadası’nda iki otelin sahibi ve yöneticisi. Sevgi Postoğlu, mühendis Bilge Gök, diş hekimi Naciye Aksakarya, medyada çalışan Alev Öztüregen, mühendis ve işadamı Hüseyin Kın da üyelerimiz arasında. Denizli’den de İngilizce öğretmeni Hilal Bababalım var.

ALTI AKTİF PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Vakıf projeleri neler' 
Şu anda vakfın 6 aktif projesi var. Bunlar; Annelik Okulu, Gençlik, Rehber Öğretmenler, İnsan Kaynakları, Psikoterapi ve vakfın ABD üzerinden uluslararasılaşması projesi.

Örneğin, Annelik Okulu Projesi neyi kapsıyor'
Bu proje bizim için çok önemli. Çünkü Türkiye’nin ya da insanlığın sorunları öyle birkaç günde veya yılda çözülebilecek şeyler değil. Gelecek kuşağı eğitmek gerekiyor. Çocuğun kişiliği büyük oranda aile içinde ve ilk 11 yaşta oluşuyor. Bu dönemde çocuğun etkilendiği en önemli kişi ise anne. Dolayısıyla anne mutluysa çocuk da mutlu olacaktır. Annelere, “Bir çocuğa öğreteceğiniz en önemli şey ne olurdu diye'” sorduk. En fazla cevap “Sevgi” çıktı. Bu tür şeyleri nasıl öğretirsini? İşte bunlarla uğraşıyoruz. Annelik Okulu iki ayrı seviyede dizayn edildi. Birincisi doğrudan eğitimler. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yapılacak ve vakıftaki uzman hekim ve psikolog arkadaşlar tarafından verilecek. İlk eğitim İstanbul Valiliği ile işbirliği içinde yetim çocukların annelerine verildi. 
Diğeri ise videolar. 100’e yakın konuda 7 - 8 dakikalık animasyon kalitesinde videolar hazırlanacak. Örneğin biri özgüveni anlatacak, bir diğeri tablet bağımlılığını, bir diğeri yeni kardeş geldiğinde büyük kardeşe nasıl davranılacağını... Tüm bunlar youtube kanallarından yayınlanacak.

Peki, Ege’de başlattığınız Gençlik Proje’sinin içeriği nedir'
Gençlerin sorunlarının gençler tarafından saptandığı, çözümlerin onlar tarafından dizayn edileceği, uygulamaların yine gençler tarafından yürütüleceği ve bütün bunların ODM ilke ve yöntemleriyle yürütüleceği bir proje. 18 - 25 yaş arası gençlere önce ODM eğitimleri veriliyor, sonra ODM yöntemleriyle proje yapımı öğretiliyor. Yeni başlayan bir proje. Üç ana proje konusu 
var. Toparlanma becerisi, farkındalık ve yaşam amaçlarını keşfetmek. Biz de gençlerin geliştirdikleri projeleri hayata geçirmeleri için onlara destek olmaya çalışacağız. İlk uygulamaların başarısı halinde bunları yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

TRAFİK KAZASINDAN KADINA ŞİDDETE

Gelecek hedefleriniz nelerdir'
Hedefimiz ODM ilke ve prensiplerinin uygulamalarıyla birlikte dünyada yaygınlaşmaları. Mevcut projeler belli düzeye ulaştıktan sonra sağlık, trafik kazalarının engellenmesi, kadınlara şiddetin önlenmesi gibi konular yine ODM eğitimi almış uzmanlarla birlikte gündeme alınacak. Yapabildiğimiz kadarıyla siyaset ve ticarete bulaştırmadan Türkiye’den dünyaya açılan bir model sunmak istiyoruz.

ODM NEDİR'

ODM; hayatı ve insanı bir bütün içinde anlamaya çalışan, sürdürülebilir ve fonksiyonel dengeyi hedefleyen, entegre ve uygulanabilir bir yaşam modelidir. Teori olarak sistem düşüncesini, pratik olarak Erickson’cu psikoterapiyi almakla birlikte bu ikisini ODM içinde yeni baştan yorumlamıştır. İnsan doğasının yapısını bir sistem olarak ele aldığı için, eğitim, iş dünyası, sağlık, psikoterapi gibi pek çok alana uygulanabilmektedir. Bu anlamda Türkiye’den çıkan ilk felsefe, psikoterapi ve kişisel gelişim teorisi olarak adlandırılabilir.

TAMER DÖVÜCÜ, KİMDİR

1967’de Salihli’de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Sosyoloji ve uluslararası ilişkiler konusunda yüksek lisans yaptı. 1996’ya kadar bankacı olarak çalıştı. Sistem düşüncesi, Zen ve meditasyonla ilgisi bu dönemde başladı. 1996 - 1998 yılları arasında Londra’da yöneticilik yaptı. Bu dönemde Milton Erickson’un öğretileriyle ve NLP eğitimleriyle tanıştı. 1998’de Türkiye’ye döndü ve profesyonel olarak bu alanda çalışmaya başladı. Tasavvufla da bu dönemlerde ilgilendi. 2004’te Yeditepe Üniversitesi’yle ortak olarak “Davranış Bilimleri Merkezi”ni ve Erickson Institute of Istanbul’u kurdu. Kendi geliştirdiği hızlı dil öğreten Neuro - Linguistic English metodunun uygulamalarına başladı. ODM de bu tarihte ortaya çıktı. ODM eğitimini 2012’de Erickson Vakfı Başkanı Jeffrey Zeig’la birlikte İstanbul’da verdi. 2015’te Arizona’da Erickson Kongresi’nde ODM’yi ilk kez dünyaya anlattı. 2017’de arkadaşlarıyla birlikte ODM Vakfı’nı kurdu. HÜRRİYET

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.