Dolar 34,1644
%0.08
Euro 38,1847
%-0.16
Altın 2.909,120
%-0.83
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ankara'nın kararı belediyeleri karşı karşıya getirdi

Ankara'nın kararı belediyeleri karşı karşıya getirdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uzun yıllardır işletilen Susuzdede Katlı Otoparkı ve altındaki tesislerle ilgili yeni bir kriz kapıya dayandı. Ankara'nın kararı belediyeleri karşı karşıya getirdi

  • Ege Postası
  • 16.11.2016 - 11:51

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Tesislerle ilgili inceleme yapan Sayıştay, Büyükşehir Belediyesi'nin otopark ve altındaki mağazaları asıl mülkiyet sahibine bırakılmasını ve geçmiş yıllara ait hasılat gelirlerinin tamamının da ilçe belediyesine ödemesini istedi.  

24 YILLIK TESİSE ŞOK RAPOR!

Önceki yıl Çankaya'daki APİKAM bahçesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen İtfaiye Restoran'da yaşanan tahliye krizi bu sefer de Susuzdede'ye yaşanıyor. Sayıştay tarafından hazırlanan son raporda Konak Belediyesi'nin gelir kaybına uğradığı ve mevzuata aykırı devir işlemi yapıldığı gerekçesiyle hem otoparkın tahliyesi, hem de Migros tarafından kullanılan mağazaların devredilmesi istendi.

KURUMLAR ARASINDA MÜLKİYET ÇIKMAZI

Susuzdede'deki tesisler İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'ni karşı karşıya getirdi. 1992 yılında Konak Belediyesi tarafından inşa edilen mağaza ve çok katlı otoparklardan elde edilen gelirin son olarak 2008 yılında yapılan protokol ile iki belediye arasında yarı yarıya bölüşülmesine karar verilmişti. Mülkiyeti ilçe belediyesine ait tesis önce Büyükşehir Belediyesi şirketi Tansaş'a kiralanırken, daha sonra aynı yerin hakları özelleştirilen Migros'a geçti.

İLÇE BELEDİYESİNİN GELİR KAYBI RAPORLARA YANSIDI

Yapılan Sayıştay incelemesinde tesisi Migros'tan kiralayan ve otopark geliri elde eden Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN A.Ş.'nin "Kiracının kiracısı" konumunda olduğu raporlanırken, devir işlemi ise muvaazalı görüldü. Hazırlanan söz konusu raporda asıl mülkiyet sahibi Konak Belediyesi'nin yaklaşık 16 milyon lira yatırım yaptığı tesis için 2015 yılında sadece 319 bin lira gelir elde ettiğine dikkat çekilirken, otopark hasılatlarının büyük bölümünün imzalanan protokole aykırı biçimde Büyükşehir Belediyesi tarafından toplandığına hükmetti. Büyükşehir Belediyesi ise kuruma yazdığı cevapta belediye yasası gereği otopark işletme yetkisinin kendisinde olduğunu bildirdi, ancak bu talebi kabul görmedi.

SAYIŞTAY'DAN BÜYÜKŞEHİR'E TUZLU FATURA

Yapılan son değerlendirmelerin ardından Sayıştay'dan beklenen karar da geldi. Tesislerin asıl mülkiyet sahibi Konak Belediyesi'ne devredilmesini isteyen Sayıştay, geçmiş yıllara ait toplanan tüm otopark gelirlerinin de ilçe belediyesine ödenmesi yönünde karar aldı.

OTOPARKIN TAHLİYESİ GÜNDEME GELDİ

Bununla birlikte, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZELMAN şirketince işletilen katlı otoparkın tahliyesi de gündeme gelirken, sadece mağazalar kiracı Migros'a bırakıldı. Ankara'dan gelecek yazıların ardından iki belediyenin görüşerek ortak karara varması ve Susuzdede Katlı Otoparkı ve altındaki mağazalar için yeni protokol imzalanması bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.