Anne - kız 9 yıldır elektriksiz yaşıyor
İZMİR’in Bayraklı İlçesi’nde yaşayan Zeliha Esen ve kardeşi Mehmet Esen hakkında, kaçak elektrik kullandıkları gerekçesiyle 2004 yılında suç duyurusunda bulunulup, 2 bin 500 TL borç çıkarıldı. Açılan ceza davasından beraat eden Zeliha Esen, faiziyle 8 bin 500 TL’ye çıkan borcu da ödememek için karşı dava açtı. Bu dava da haklı bulunmasına rağmen karar henüz kesinleşmedi. Hukuki süreç tamamlanmadığı için Zeliha Esen ve kızı Asiye Kan, tam 9 yıldır, kentin ortasında elektriksiz yaşıyor. Buna isyan eden Zeliha Esen, "Kentin ortasında Robinson gibi yaşadık, kızım bu nedenle eğitimi yarım bıraktı. Bunun hesabını kim verecek'" dedi.
- Ege Postası
- 28.07.2013 - 10:28
KAÇAK ELEKTRİK MÜCADELESİ
Zeliha Esen, eskiyenin yerine yeni sayaç taktırdı, eskisini de görevlilere teslim etti. Ancak eski sayaç üzerinde yapılan araştırmada, kırık olan camından sokulmuş tahta parçasından dolayı saatin tam çalışmadığı, bu nedenle kaçak elektrik kullandıklarının tespit edildiği söylenerek, 2 bin 500 TL’lik fatura çıkarıldı, elektrik kesildi. Esen’in parayı ödeyemeyceğini söylemesinin ardından TEDAŞ, 2004 yılında kaçak elektrik kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Zeliha Esen ve diğer mirasçı olan kardeşi Mehmet Esen hakkında dava açıldı. Yaklaşık 3 yıl süren bu davadan beraat eden Zeliha Esen ve kardeşi Mehmet Esen, TEDAŞ’ın temyiz ettiği kararı Yargıtay’ın da onamasıyla suçlamadan kurtuldu.
9 YIL ELEKTRİKSİZ KALDILAR
Bu beraat kararının ardından 2007 yılında elektrik bağlandı, bu kez de 2 bin 500 TL’lik kaçak elektrik kullanım bedelinin faiziyle birlikte 8 bin 500 TL’ye çıktığı bildirildi. Suçlamadan beraat ettiklerini söyleyen Zeliha Esen, parayı ödemeyeceğini bildirince, TEDAŞ, ailenin sadece 5 gün kullanabildiği elektriği yeniden kesti. Yaşadıklarına isyan eden Zeliha Esen, TEDAŞ’a karşı asliye hukuk mahkemesinde hukuk mücadelesi başlattı. Mahkeme Esen’i haklı bulup, 8 bin 500 TL’lik parayı ödememesi yönünde karar verdi. TEDAŞ, kararın temyizi için Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay’daki bu dava henüz kesinleşmedi.
Zeliha Esen ve kızı Asiye Kan, 2004 yılından beni 9 yıldır süren bu yargılama sürecinde, kentin ortasında elektriksiz yaşamak zorunda kaldı. Anne ve kızı elektronik gelişmelerin hiçbirisini yaşayamadı, 9 yıl boyunca mum ışığında bir başlarına kaldı. Aile, yazın güneşte, kışın ocakta ısıttığı suyla banyo yaptı. Yemeklerini bozulmaması için komşularının buzdolaplarında korumaya çalıştı. Cep telefonlarını bile komşularında şarj etti.
ASİYE’NİN EĞİTİM HAYALLERİ YARIM KALDI
Bu süreçte, Seyit Şanlı Endüstri Meslek Lisesi’ne devam eden Asiye Kan, çok istemesine rağmen elektriklerinin olmamasından dolayı eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı. Suçları olmadan hayatının karardığını söyleyen 23 yaşındaki Asiye Kan, "Kimya eğitimi almayı çok istedim ama olmadı. Eğitim alamadığım gibi tüm gençlik hayalleim de yarım kaldı. Şu anda 23 yaşındayım ve evimde elektrikli bir ortamda oturmanın mutluluğunu yaşayamadım. Sürekli komşularımıza bağımlı kaldık" dedi.
'UZANARAK TELEVİZYON İZLEYEMEDİM'
Yaşadıklarına isyan eden anne Zeliha Esen ise "Kentin ortasında Robinson gibi yaşadık, kızım bu nedenle eğitimini yarım bıraktı. Bunun hesabını kim verecek. Sürekli yemeklerimin bozulması endişesini, ısınma ve temizlik endişelerini yaşadım. Hiç suçumuz olmadığı halde bunları yaşadık. Uzanarak televizyon izlemenin keyfini bile yaşayamadım hiç hayatımda. Zorluklara rağmen hukuk mücadelesine devam edip kazanacağım, bunda kararlıyım" dedi. (DHA)
Yorum Yazın