Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Apollo 16 astronotu Charlie Duke İzmir'de

Apollo 16 astronotu Charlie Duke İzmir'de

NASA'nın Apollo 16 programında modül pilotu olarak Ay'a giden Charlie Duke, Uzay Kampı Türkiye'nin özel misafiri olarak kamp katılımcılarıyla buluştu. İzmir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde kurulu olan Uzay Kampı Türkiye'de Ankara BLIS Okulu,...

  • Ege Postası
  • 26.04.2013 - 17:31
NASA'nın Apollo 16 programında modül pilotu olarak Ay'a giden Charlie Duke, Uzay Kampı Türkiye'nin özel misafiri olarak kamp katılımcılarıyla buluştu. İzmir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde kurulu olan Uzay Kampı Türkiye'de Ankara BLIS Okulu, İstanbul Florya Bahçeşehir Koleji, İzmir Amerikan Koleji ve İzmir Türk Koleji'nden 114 öğrenci ve 12 öğretmenle birlikte özel misafir olarak gelen katılımcılarla buluşan astronot Duke'ün sunumu büyük ilgi gördü.

Duke, Ay'da atmosfer olmamasına rağmen bayrağın nasıl olup da dalgalandığına yönelik soru üzerine videodan da örnek göstererek, bayrak direğinin “L” şeklinde olduğunu ve bayrağı iki tarafından tuttuğunu, ayrıca yer kaplamaması için bayrağın çok küçük bir paket içine sıkıştırıldığı için de dalgalı görüntüye kavuştuğunu söyledi. Ay'da görev yaptıkları sürede devamlı gündüzü yaşadıklarını, Güneş'in güçlü ışığından dolayı yıldızların görünmediğini, gökyüzünün simsiyah olduğunu anlattı. Gündemde olan insanlı Mars uçuşlarına da değinen Charlie Duke, Ay'daki görev süresince Dünya'nın manyetik alanından uzaklaştıklarını ve Güneş'ten gelen radyasyona daha fazla maruz kaldıklarını söyledi. Hem Ay'da kalış sürelerinin kısa olması hem de koruyucu astronot giysileri sayesinde maruz kaldıkları radyasyonun, sadece birkaç röntgen çekildiğinde alınacak radyasyona eş olduğunu anlatan Duke, Mars'a yapılacak uçuşlarda gerek yolculuğun çok daha uzun sürmesi gerekse Dünya'dan tamamen uzaklaşılması sebebiyle astronotların daha güçlü radyasyonla karşı karşıya kalacaklarını, NASA'nın bu problemi de çözeceğine inandığını belirtti.

Sunum, Uzay Kampı Türkiye'de katılımcılara Ay'da yürümenin nasıl bir duygu olduğunu birebir hissettiren yerçekimi koltuğunun astronot Duke'e ithaf edilmesiyle son buldu. Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Duke, öğrencilerle buluştuğu ve Uzay Kampı'na geldiği için mutlu olduğunu söyledi. Ay'da bayrağın dalgalanmasıyla ilgili konuşan Duke, "Dalgalanıyormuş gibi görünüyor ama o buruşuk bir bayrak. Naylon metaryelinden yapılmış, 6 ay boyunca küçük bir poşetin içinde sıkışık kalmış. Kırışıklar düzeltilmeden bayrak dikildiği için öyle görünüyor. Orada rüzgar yok." dedi.


Charlie Duke, uzay aracı komutanı John W.Young ve komuta modülü pilotu Thomas K.Mattingly II ile 16-27 Nisan 1972 arasında Ay'a beşinci insanlı iniş görevine katıldı. Duke ve Young, Ay yüzeyinde 71 saat 14 dakika kalarak, birbirini takip eden üç ayrı seferde toplam 20 saat 15 dakika yürüyüş yaptı. Yaklaşık 90 kg. Ay taşı ve kumu örneğini incelenmek üzere toplayıp sert ve engebeli yüzeyde hareket edebilen Rover-2 aracının değerlendirilmesini de içeren bir dizi araştırma yaptı.

Türkiye'de uygulamalı uzay bilimleri ve teknolojileri eğitimi veren ilk ve tek merkez olan Uzay Kampı Türkiye, astronot Charlie Duke'ün de ziyaretiyle birlikte açıldığı günden beri 20. uzay yolcusunu ağırlamış oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.