Asansör çalıştırma izni verilmeyince, apartmanda vinç kullanmaya başladılar
Çiğli'de tesisat raporu verilmediği için asansörlerini çalıştıramayan apartman sakinleri, dışarıdan kurdukları vinçle dairelerine çıkıyorlar. Canlarını tehlikeye atan kat sahipleri çözüm bekliyorlar
- Ege Postası
- 22.06.2013 - 12:36
Asansöre elektrik hattı çekmek için ruhsat isteyen Gediz Elektrik'in hattı çekmediği için apartmandaki asansörü kullanamadıklarını ifade eden yönetici Zeynel Abidin Yıldırım ise ruhsat almak için belediyeye başvurmalarına rağmen sonuç alamadıklarını iddia etti.
'KRİTERLERE UYMUYOR'
Harmandalı beldesindeki Uğur Mumcu Caddesi üzerindeki Ceren Apartmanı sakinleri 1995'te yapımına başlanan, 2002 yılında da oturma ruhsatı ve kat mülkiyeti verilen dairelerine yerleştiler. Her biri 20 daireden ve 5 kattan oluşan 5 blok, S.S. Uğurlugil Konut Yapı Kooperatifi tarafından asansör sistemi için gerekli elektrik aksamı tamamlanmadan ev sahiplerine teslim edilirken, arsa sahipleri kendi çabalarıyla paylarına düşen 2 apartman için asansör projesi çizdirdikten sonra belediyeden 'Tesisat Raporu' alıp asansörlerini çalıştırdılar. O dönem ev sahiplerinin ve kiracıların bir araya gelememesi nedeniyle kendi aralarında para toplayamayan Ceren Apartmanı sahipleri ve diğer 2 apartman ise hazır yapılı olan asansörlerini apartmanlarında elektrik saati olmadığı için çalıştıramadı. Asansörün çalışması için elektrik hattını çekecek olan Gediz Elektrik, apartman sakinlerinden tesisat raporu isterken, belediyeye bu konuda başvuran vatandaşlar iddialara göre asansörlerin teknik özelliklerini içeren ilgili yönetmelik değiştiği için bu raporu alamadılar.
ENGELLİ OĞLUNU TAŞIYAMIYOR
Yıllardır asansörlerini kullanamayan apartman sakinleri ise dairelerine çıkmak ve ağır eşyalarını taşımak için, apartmanın dışına kurdukları vinci kullanmaya başladılar. 13 yaşındaki oğlu İbrahim Görücü'nün zihinsel engelli olduğunu ve dairesine çıkarmakta zorluk yaşadığını belirten 43 yaşındaki baba Sabri Görücü, 160 kilo ağırlığında olduğu için oğlunu zaman zaman merdivenlerden çıkaramadığını bu nedenle apartmanın 5. katına bağlanan vinçle 4. kattaki dairelerine soktuklarını söyledi.
3 yıldır apartmanda oturduğunu ve yıllardır asansörün çalışmaması nedeniyle üst kattaki komşularına gidip gelmekte zorlandığını vurgulayan Aslıhan Elveren (59) ise şeker hastası olduğunun altını çizerek dizlerindeki kireçlenme yüzünden üst kattaki komşularına vinç yardımıyla çıktığını, tehlikeli olmasına rağmen başka çarelerinin olmadığını anlattı.
YAŞLI VE HASTALAR VAR
Kamyon şoförü olan eşi Ali Rıza Avcı'nın çoğu zaman evde olmadığını, bu nedenle de kendilerini ve ağır eşyaları taşımak için kurdukları vinç sistemiyle dairelerine çıktıklarını ifade eden 60 yaşındaki Ayşe Avcı ise, "Alt katlarda oturan komşularım beni telefonla arayıp çıkmak istediklerini söylüyorlar. Ben de onları vinç yardımıyla yukarıya çekiyorum" diye konuştu.
YÖNETMELİĞE TAKILDI
Asansör sisteminin kurulu olduğunu ancak asansörün çalışması gereken elektriği tesisat raporu olmadığı için Gediz Elektrik'in bağlamadığını söyleyen apartman yöneticisi Yıldırım, "Yaklaşık 1.5 yıl önce apartman sakinleri asansörü bugün yarın çalıştıracağız bahanesi ile bizi oyalayan kooperatifi fesh etti. Ben de yönetici olarak apartmanımıza ve asansöre elektrik bağlatmak için Gediz Elektrik'e gittim ancak bana belediyeden asansör için tesisat raporu almamı istediler. Belediyedeki bir görevli ise asansördeki yönetmelik değiştiği için bizim asansörün yeni yasadaki kriterlere uymadığını, bu nedenle tesisat raporu veremeyeceklerini söyledi. Diğer 2 apartman zamanında projelerini çizdirip raporlarını aldıkları için asansörlerini kullanabiliyor. Biz ise 3 apartman sakini olarak yıllardır mağduruz. Asansörü kullanmak için ne bir projemiz var, ne de elektriğimiz. Ben 3. katta oturuyorum ve misafirlerimiz artık bize gelmekten çekiniyor. Onca merdivenden nasıl çıkacağız diyorlar. Yetkililerden çözüm bekliyoruz" dedi.
Yorum Yazın