Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Asırlık caminin kapı örtüleri tamir ediliyor

Asırlık caminin kapı örtüleri tamir ediliyor

Konya Selimiye Camii’nin girişinde bulunan, içeriye ses almasını ve soğuk girmesini önleyen kapı örtüleri çarşı esnafı tarafından tamir ettiriliyor. Caminin üç girişinde bulunan kapı örtülerini çarşı esnafının da katkılarıyla...

  • Ege Postası
  • 09.11.2013 - 07:29
Konya Selimiye Camii’nin girişinde bulunan, içeriye ses almasını ve soğuk girmesini önleyen kapı örtüleri çarşı esnafı tarafından tamir ettiriliyor. Caminin üç girişinde bulunan kapı örtülerini çarşı esnafının da katkılarıyla zorla buldukları saraç ustasının katkılarıyla onarımlarının yapıldığını belirten esnaflardan Galip Doğan, kapılıkların orijinaline uygun olarak onarıldığını ve eskiyen halıların yerine de orijinal 70-80 yıllık halıların kullanıldığını söyledi.

Selimiye camisinin kapılıklarının 10 yıl önce yine esnaf tarafından onarımının geçekleştirildiği, geçen süre de yıpranarak tekrar bakım gerektiğini belirten esnaf Galip Doğan, “Selimiye Camii'nin girişlerindeki kapılıklar eskimişti. Şu anda restorasyon da yapılıyor. Bu kapılıkların tamiri için usta aradık. Ancak bunu yapabilecek bir usta bulamadık. 10 yıl önce de bu kapılıklar tamir edilmiş. Tamir eden ustayı bulduk. Çok yaşlı olduğu için yapamayacağını söyledi. Hakikaten de kapılıkların derileri sert olduğu için dikmek çok zor. Buradaki esnaf arkadaşlarımızla araştırdık. Sonunda bir saraç usta bulduk. Bize yardımcı oldu. Camimizin 3 kapısı var. Üçünün de kaplıklarını tamir edeceğiz. Bunlar tarihi değeler. Biz de bunun bilincindeyiz. Kullandığımız malzemeler de aslına uygun. Kapılıkların değişen kilimleri de orijinal; 70-80 yıllık kilim.” dedi.

Konya’da saraççılık yapan Mahmut Sabancı, kapılıkların tamirinin zor odluğunu özellikle derilerin dikiminin çok zaman aldığını söyledi. Her bir kapılığın tamirinin 15 gün sürdüğün belirten Sabancı, “Kapılıkların halılarını ve derilerini değiştiriyor veya tamir ediyoruz. Derinin elle dikimi zor. Onun için özel iğne yaptık. Üzerindeki yazıları da yenilediğimiz kapılıklara yeniden dikiyoruz.” şeklinde konuştu.

Selimiye Camii, Kanunni Sultan Süleyman zamanında, onun Konya valisi olan oğlu Şehzade II. Selim (Sarı Selim) tarafından yaptırılmaya başlanmış (1558-1566), Kanuni’nin ölümünden sonra Sultan II. Selim’in saltanatı sırasında 1567'de tamamlanmıştır. Sultan Süleyman döneminde inşasına başlanan ve II. Selim döneminde tamamlanan bu camiye, bazı kaynaklarda ‘’Süleymaniye Camii’’ adı da verilmektedir, mimarı kesin olarak bilinmemektedir. Cami, klasik dönem Osmanlı camileri arasında merkezi kubbesi tek yönden yarım kubbe ile genişletilmiş gruba dahil edilmektedir. Caminin kuzey, doğu ve batısında olmak üzere toplam üç giriş kapısı vardır.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.