Dolar 34,5862
%0.13
Euro 36,3740
%1.02
Altın 2.918,980
%-2.88
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Askeri alanlar halka mı ranta mı açılacak

Askeri alanlar halka mı ranta mı açılacak

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, askeri birliklerin kent dışına çıkarılmasına ilişkin son günlerde yaşanan tartışmayı TBMM gündemine taşıdı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. CHP'li Bakan, İzmir'deki askeri alanları sordu

  • Ege Postası
  • 20.09.2016 - 08:26

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, askeri birliklerin kent dışına taşınması tartışmasını TBMM gündemine taşıdı. Bakan, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “İzmir’de yaklaşık 100 bin dönümü bulan askeri alanları halkın mı yoksa rantçıların mı hizmetine açacaksınız" diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı bir televizyon programında, askeri birliklerin şehir dışına taşınacağını ifade ettiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de askeri alanların şehir dışına taşınması için Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan oluşan bir komisyon kurulduğunu açıkladığını belirterek şunları söyledi:
“Askeri kışlaların imara açılması çalışmaları ilk olarak 2007’de gündeme gelmiştir. Büyük kısmı şehir merkezlerinde olan askeri alanların metrekare olarak değeri çok yüksektir. Geçmiş dönemlerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin elinden devlete geçen alanların durumu dikkate alındığında, çok sayıda askeri arazinin pek çok nedenle devlete devredildiği, ancak daha sonra pek çoğunun kamuya yararlı sosyal alanlar olarak değerlendirilmek yerine, imara açılarak konut veya ticari alanlara dönüştürüldüğü görülmüştür. Örneğin, 1959 yılında İstanbul Zekeriyaköy’deki 506 dönüm ormanlık alan, ‘milli güvenlik amaçlı’ olarak metrekaresi 3 dolardan köylülerden alınarak kamulaştırılmıştır. Ancak bu alan, 2010 yılında önce Orman Bölge Müdürlüğü’ne, ardından TOKİ’ye devredilmiş, TOKİ’ye devrinden sonra da ihaleyle özel bir firmaya verilmiştir. Söz konusu alanda şu anda yaklaşık değeri 1.5 milyar doları bulan konut projesi bulunmaktadır."

Askeri alanların şehir dışına taşınmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, sivil toplum örgütlerinin konuyla ilgili endişe ve önerilerini kamuoyuyla paylaşmaya başladığına dikkat çeken CHP’li Bakan, “İstanbul ve Ankara’da taşınmasına başlanan askeri alanlarla ilgili oluşan kamuoyuna karşılık İzmir’de yaklaşık 100 bin dönüme ulaşan askeri bölgelerle ilgili belirsizlik sürmektedir.

Bu çerçevede, İzmir Ticaret Odası, bu alanların kamuya terkiyle kentin nefes alabileceğini, sosyal donatı alanları, turizm merkezleri ve yeni cazibe merkezleri oluşturulabileceğini belirterek konuyla ilgili özel bir çalışma başlattığını ve bu yerlerin İzmir için daha faydalı bir şekilde kullanımıyla ilgili araştırma yaptıklarını açıklamıştır. Öte yandan TMMOB Mimarlar Odası, kent merkezlerinde boşaltılacak askeri alanların ve askeri yapıların yeniden işlevlendirilmesi konusunda yaptığı açıklamada, boşaltılacak askeri yapıların ve alanların sahip olduğu tarihi, mimari, mekânsal bellek ve kimlik değerlerine özen ve duyarlılık gösterilmesinin yasal ve kültürel bir sorumluluk olduğunu vurgulamıştır" dedi.

BELEDİYEYE DEVRİ EN UYGUN SEÇENEK
Kent merkezindeki askeri alanların kent yaşamı içinde sosyal ve çevresel açıdan hayati bir konuma sahip olduğu kadar, imar yönünden de ranta açık alanlar olduğunu savunan Bakan, “İzmir’deki askeri alanların plan ve revizyon çalışmalarında, kentin mekânsal ve işlevsel ihtiyaçları çerçevesinde, kamu yararı ve katılım ilkesi gözetilmeli; toplumsal sorumluluk bilincinden hareketle yapılacak çalışmalar akla, bilime ve kamu yararına uygun olmalıdır. Bilindiği üzere 6360 sayılı kanun ile kapatılan İzmir İl Özel İdaresi’ne ait mal varlıkları yerele yani İzmirlilere ait olmasına rağmen hazineye intikal ettirilmiş bu tasarruf yargı konusu olmuştur. Kentsel yaşamın sürdürülebilir gelişimi ve kamu yararı gözetilerek etkin kullanımı için bu alanların İzmir Büyükşehir Belediyesine devri en uygun seçenektirö dedi ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı önergede şu soruları sordu:

" İzmir’deki askeri alanların şehir dışına taşınmasıyla ilgili yapılan bir çalışma var mıdı? Söz konusu askeri alanların taşınması halinde kent yaşamı için önem teşkil eden bu araziler imara açılarak konut veya ticari alan yapımına yönelik olarak mı değerlendirilecekti? Yoksa kamuya kazandırılması yönünde yaptığınız bir hazırlık var mıdı? Kente nefes aldıran, çoğunluğu yeşil alan olan kamuya ait bu yerleri koruması ve sosyal yaşam alanları olarak değerlendirebilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve dolayısıyla İzmirlilere kazandırmayı düşünüyor musunu? Şehir dışına taşınması gündemde olan askeri alanlarla ilgili düzenleme Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılacak bir Kanun Hükmünde Kararname ile mi yapılacaktı? Yoksa, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve diğer yerel paydaşlar ile yerel kamuoyunun hassasiyetleri ve beklentileri doğrultusunda katılım ilkesi gözetilerek mi düzenlenecektir'

İŞTE İZMİR’İN MERKEZİNDEKİ ASKERİ BÖLGELER:

-Ege Ordu Komutanlığı Karargahı- Narlıdere

-İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Narlıdere

-Ulaştırma Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Gaziemir

-Hava Teknik Okullar Komutanlığı- Gaziemir

-Hava Astsubay MYO Komutanlığı-Gaziemir

-2. Ana Jet Üs Komutanlığı- Çiğli

-Ege Deniz Bölge Komutanlığı-Bayraklı

-İzmir Tersane Komutanlığı - Karşıyaka

-Maltepe Askeri Lisesi-Güzelbahçe

-Deniz Er Eğitim Tabur Komutanlığı- Poligon- Karabağlar

-NATO Müttefik Kara Ordusu Komutanlığı- Buca

-57. Topçu Tugayı- Bornova

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.