Dolar 34,5829
%0.12
Euro 36,2618
%0.71
Altın 2.928,080
%-2.57
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aslan: İnşaar sektörü stoğa çalıştı

Aslan: İnşaar sektörü stoğa çalıştı

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 2014’ün ilk dört ayında konut satışlarında yüzde 8 gerileme yaşandığını ve toplamda 1 milyon konutun elde kaldığını belirterek, “ İnşaat sektörü stoğa çalıştı ve ciddi bir şişkinlik sözkonusu. Bu da ciddi bir kriz beklentisi yaratıyor. Belediyelerin talep ettiği inşaat ve oturma ruhsatı bedelleri makul seviyelere düşürülmeli, hükümette acilen 1984-90 dönemindeki gibi özellikle kooperatiflere vergi ve harç muafiyeti getirmelidir” dedi.

  • Ege Postası
  • 25.08.2014 - 10:10
İZMİR - Türkiye İstatistik Kurumu’nun konut sektörüne yönelik verilerini değerlendiren Aslan, yılın ilk dört ayında konut satışlarında yaşanan yüzde 8’lik gerilemenin kriz göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Kredili konut satışları geçen yılın Ocak-Nisan dönemine göre % 50 oranında azalırken ve kredili konut alımında da yüzde 30 gerileme yaşandığına işaret eden Aslan, “ Bu rakamlar ve stoğa dayalı üretimin yarattığı şişkinlik, sektörü ciddi bir krize sürüklüyor. Kapıdan mobilyaya, mutfaktan banyoya 300 yan sektörü de ilgilendiren bu konu şu an hükümetin önceliği olmalıdır. Konut satışlarının düşmesi, konuta ihtiyacın olmamasından değil, özellikle dar ve sabit gelirlilerin satın alma gücünün her geçen gün için biraz daha azalmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

VERGİ VE HARÇ MUAFİYETİ ŞART…
İzmir’de konutların yüzde 40’ının kiralık olduğunu, emekli, dul, yetim, dar ve sabit gelirliler için belediyelerin imarlı, alt yapılı arsa üretmesi gerektiğine vurgu yapan Aslan, “ Merkezi hükümet de, TOKİ’nin ilk yıllarında olduğu gibi uzun vadeli, düşük faizli ve konut maliyetinin % 80’ni kadar kredi olanağı sağlamalı, Ege-Koop gibi konut üretimi ve kentçilik konusunda başarısı kanıtlanmış üst birlikler, tıpkı 1984-1990 dönemindeki gibi vergi ve harçtan muaf tutulmalıdır. Çünkü hem bu hem de her belediyenin adeta ‘haraç’ benzeri aldığı ve ayrı fiyatlandırma uyguladığı inşaat ve oturma ruhsatı bedelleri inşaat maliyetlerini ciddi şekilde artırmaktadır. Bir belediye bir lira talep ederken bir diğeri on lira talep ediyor. Bu standarta kavuşturulmalı, arsa tahsisi, alt yapı giderleri ve diğer idari tedbirlerle teşvikler sağlanmalıdır” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.