Avrupa'ya çıkarma yapan başkanlardan çöp tesisine tam not
İzmir’in kanayan yarası halin gelen ve Harmandalı deponi alanının ömrünü doldurması nedeniyle yer tartışmalarının da yaşandığı çöp konusunda İzmirli başkanlar Avrupa’ya çıkarma yaptı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Avrupa gezisi kapsamında Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Wien Energie’nin Katı Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’ni inceleyen İzmirli başkanlar tesise tam not verdi. Başkanlardan Avrupa çıkarması
- Ege Postası
- 08.04.2015 - 21:26
BATUR: 60 BİN KONUT ISITIYOR
Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur: “Teknolojinin en üst seviyede olduğu bir tesisi gezdik. Tesisin yanında üniversite binası ve kamu binası var.Bir kere hukukun ve diğer yan etkilerinden her hangi bir kişinin ya da kurumun etkilenmediğini görüyoruz. En önemlisi bu. İkincisi ise geziye katılan bütün arkadaşlarımız ile şunu gözlemledik ki bu tesisin yeri ve çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülecek. Zaten Büyükşehir Belediyemizin ilgili bürokratları burada bizimle birlikte inceleme heyetinde.bu konunun kısa sürede çözüleceğine inanıyoruz, çünkü Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu bu konuda hassas ve gerekli talimatları vermiş durumda.Gördüğümüz tesis yakma tesisi, yakma ile ayrıştırma sonucunda ortaya çıkan çöp yakılıyor ve yakmadan sonra ortaya üretilen enerji sıcak su ile enerji haline getiriliyor ve 60 bin konut ısıtılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'nun İzmir'e getireceği teknoloji en son teknoloji olacak. İzmir için yakma enerjisinden elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor, çöp konusunda hazırlanan şartname o şekilde hazırlanmış durumda”
ÇÖP EKONOMİYE DEĞER KATIYOR
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin: "Buradaki çöp işleyen firma yetkilisinin anlattığına bakılırsa evlerden başlayarak çöpler ayrıştırarak bir takım çöp ortamlarına ulaştırılıyor. Konteynırlara ulaştırılıyor. Bu da bir kültür meselesi, ülkemizde de bu kültürün yerleşmemesi için hiç bir sebep yok. Yani bunu işlemek lazım halkı bilinçlendirmek lazım. Çöpler enerji dönüştürülüyor sıcak suya dönüştürüyor. 60 bin haneye su verdiklerini söylüyorlar.. Viyana’da 4 çöp yakma fabrikası varmış bunlar para kazanıyorlar bir anlamda hem çevre kirliliğini ortadan kaldırıyor bir taraftan da para kazanıyorlar yani ekonomiye katma değer kazandırıyor”
SESLİ: ZARARI YOK HALKA ANLATACAĞIZ
Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli: "Avusturya'nın başkenti Viyana da yanında üniversitelerin olduğu bir ortamda bir çöp tesisi var. Bu sadece yakmaya dayalı bir çöp tesisi vinçler yardımıyla çöpler dökülüyor kazanda yakılıyor. Çevresel anlamda hiç bir zararını görmedik. Civarında herhangi bir koku yok.Çevresine zarar vermeyen bir sistem. Burada gördüklerimizi Ülkemize döndüğümüz zaman kendi ilçemizde arkadaşlarımızla halkımızla paylaşacağız. İzmirlilere anlatacağız. AK Parti Büyükşehir Meclis Grup Başkanvekili Bilal Doğan kardeşimiz buradaydı, Menderes Belediyesi Belediye Başkanı buradaydı Gördüklerimizi aktaracağız, onlarda aktaracak. Yani biran önce çöpün ÇED raporu sürecinin tamamlanıp Yamanlar tarafında yapılabilmesi noktasında hepimizin destekçi olması gerekiyor”
ARSLAN: MUTFAKTA BAŞLIYORLAR TOPLAMAYA
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan: “ Yok etme tesisleri ile ilgili Avusturya’nın başkentinde inceleme yaptık. Yakma tesisini gezdik. Tabi bu Avrupa kendi şartlarına göre bu işleri çok yıllar önce düzenlemiş.Yakma tesisi yapılması gerekiyorsa yakma tesisi yapmış. Katı atıktan kompoze elde etme tesisi yaptırmak gerekiyorsa onu yaptırmak için ayrı bir tesis yapmış. Düzenli depolu alanları yapmak gerekiyorsa yapmış. Avrupa’yla Türkiye arasındaki çöp toplama sistemleri çok farklı çok değişik. Burada tamamen mutfakta başlayarak toplanıyor ve onlarda düzenli bir şekilde yine ilgili fabrikalara nakledilerek bu işleri çözmüş Avrupa…Bu işlerin başında öncelikle ekonomi geliyor. Katı atık bedeli olarak veya temizlik vergisi olarak Türkiye’de alınan ücretler,Avrupa’da alınan ücretler arasında 1e 50 ye yakın oranlar var. Daha çocukken insanlara çöp eğitimi veriliyor Avrupa’da…
Eğitimle ilgili alakalı İzmir’de yapılmak istenen katı atık tesisi bir başlangıç ancak yeterli değil. Türkiye bu sorunu çözmek için belediyelere hükümetler katı atıklar çevre temizlik vergileri istediği gibi fiyatlandırabilecek yetki düzenlenmesi yapılması lazım veya hazineden belediyelere sadece katı atık tesislerini yapmak adına kaynak vermek zorunda yoksa başka türlü 50 sene bekleriz”
SOYLU:ÇÖP KÜLTÜRÜMÜZLE AVRUPA’NIN Kİ FARKLI
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, “Burada çöpler ile ilgili düzenli bir çalışma programı var. Evlerde ayrıştırma çok sağlıklı yapılıyor. Öyle kendi kafanıza göre her çöpü bir poşete koyup atamıyorsunuz. Cezalarla bu engellenmiş durumda. Bizim çöp kültürümüz ile burası birbirinden farklı. Avusturya’da dolaştığımız tesisin dışında hiçbir koku yok. Son teknoloji kullanılmış durumda. Çöp, bizim de içinden çıkmamız gereken bir sorun. Aynı zamanda değerli bir maddi kaynak… Buradaki tesisten çıkan enerji ile geri dönüşüm de sağlanmış oluyor”
Yorum Yazın