Avrupalı Bornova
Bornova Belediyesi, son dört yıl içinde Avrupa Birliği bünyesinde başlatılan pek çok projeye dahil olup, sözleşmelere imza attı.
- Ege Postası
- 24.03.2013 - 11:40
Bornova Belediyesi, Avrupa Birliği bünyesinde kurulan pek çok ortaklık projesine dahil olarak Bornova’nın standartlarını Avrupa kentlerinin düzeyine yükseltiyor. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, uluslararası projeleri bizzzat ilgili toplantılara katılarak başlattı. Son dört yılda Avrupa Birliği bünyesindeki projeler, işbirlikleri ve taahhütlere atılan imzalar sayesinde Bornova uluslararası ölçekte tanınan bir ilçe haline geldi.
BORNOVA ENERJİ GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYOR
Bornova Belediyesi kısa adı Energy Cities olan ‘Enerji Geleceğine Yatırım Yapan Avrupa Yerel Yönetimler Ağı’na üye olarak enerji verimliliğini artırma konusunda büyük bir adım attı. Bornova Belediyesi’nin Energy Cities üyeliği enerji verimliliği ve sürdürülebilir çevre konusundaki pek çok çalışmanın önünü açtı. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, 2012 yılında Portekiz’de düzenlenen Energy Cities Genel Kurulu’na ve Yıllık Toplantısı’na katıldı.
BELEDİYE BAŞKANLARI SÖZLEŞMESİNE İMZA
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen törende Covenant Of Mayors’a (Belediye Başkanları Sözleşmesi) imza attı. Bu sözleşmeye attığı imza ile Bornova’da karbordioksit salımını 2020 yılına kadar en az yüzde 25 oranında azaltmayı taahhüt eden Başkan Sındır, toplantıda Avrupa Parlamentosu’nun Dönem Başkanı ve Polonya eski Devlet Başkanı Jerzy Buzek ile temaslarda bulundu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ EYLEM PLANI HAZIRLANDI
Bornova Belediyesi’nin Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne attığı imza kapsamında, yaklaşık bir yıl süren çalışmalar sonucunda “Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı” hazırlandı. Plan, 5 Şubat 2013’te Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi Merkezi’ne sunuldu.
BAŞKAN SINDIR NİSAN’DA İSVEÇ’E GİDİYOR
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, 24-26 Nisan 2013tarihleri arasında İsveç’te düzenlenecek Energy Cities Genel Kurulu’na katılacak. Başkan Sındır burada Bornova Belediyesi tarafından yürütülen enerji verimliliği çalışmalarını ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’nı anlatacak.
HİBE PROJESİ KAZANILDI
Bornova Belediyesi’nin enerji verimliliğini artırma konusundaki çalışmaları İZKA’nın da dikkatini çekti. ‘Bornova Belediyesi Enerji Verimliliği Fizibilitesi Projesi’ İZKA’dan hibe kazandı. 85 bin lira bütçeli proje kapsamında 58 hizmet binasının enerji analiz raporları, güç tesisi kurulum ve yenilenebilir enerji fizibiliteleri hazırlandı. Hangi binalarda güç tesislerinin kurulabileceği belirlendi.
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ENERJİ
Bornova Belediyesi’nin hazırladığı Enerji Verimliliği Fizibilitesi, “Fotovoltaik Güç Tesisi Kurulumu Projesi’nin de altyapısını oluşturdu. Bu projenin hayata geçirilmesi için 2013 yılının Mart ayı başında İZKA’ya hibe kredi başvurusu yapıldı. 1.4 milyon lira bütçeli projenin kabul edilmesi durumunda 1 milyon lirası İZKA tarafından karşılanacak. 3000 metrekarelik bir alanda güneş enerjisinden faydalanılarak işletilecek olan fotovoltaik güç tesisi, Bornova Belediyesi’nin hizmet binalarının enerji ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak.
TUSELOG PROJESİ
Enerji konusundaki çalışmalar, Türkiye Belediyeler Birliği ile İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği ortaklığında yürütülen “Türk-İsveç Yerel Yönetimler Ortaklığı Programı” (TUSELOG) kapsamında da sürdürülüyor. 6 İsveç ve 20 Türk belediyesinin katıldığı proje kapsamında Bornova Belediyesi ‘Katı Atık Yönetimi’ ve ‘Enerji’ temalarında Karşıyaka, Büyükçekmece, Zeytinburnu belediyeleri ile birlikte İsveç’ten Umea Belediyesi ile ortak işbirliği çalışması yürütüyor.
İTALYA VE ALMANLA İLE ORTAK PROJE
Bornova Belediyesi ‘Sürdürülebilir Enerjide En İyi Yerel Uygulamalar Projesi’yle Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci Hareketlilik Programı’nda hibe kredisi kazandı. Bu kapsamda enerji verimliliği konusunda Avrupa’nın en başarılı uygulamalarını yapan Almanya’nın Freiburg kenti ile İtalya’nın Torino kentlerinde incelemeler yapılacak. Bornova Belediyesi’nden seçilen ilgili birimlerin temsilcileri Nisan ve Haziran ayında bu iki kentteki çalışmaları yerinde inceleyecek.
ENERJİ ALANINDA NİTELİKLİ PERSONEL YETİŞİYOR
Bornova Belediyesi’nin uygulamaya başladığı “Yenilenebilir Enerji Uzmanları – Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Projesi, kapsamında enerji konusunda nitelikli personel yetiştiriliyor. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü ve Ege Meslek Yüksek okulu’nun proje koordinatörlüğünü yaptığı projede hizmet içi eğitimler düzenleniyor. Bornova Belediyesi ayrıca “Mesleki Havayolu Hastalıkları Konusunda Yenilikçi Bir Mesleki eğitim Metodolojisi” ve “Demokratik Bir Çevre İçin Aile-Çocuk Ekseninde İnsan Hakları Eğitimi” isimli projeleriyle Avrupa Birliği hibe fonlarına başvurdu.
KÜRESEL İLKELER BORNOVA’DA GEÇERLİ
Birleşmiş Milletler Kürüsel İlkeler Sözleşmesi, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın attığı imza ile Bornova Belediyesi’ni de kapsamına aldı. Başkan Sındır bu üyeliğin ardından Portekiz’de düzenlenen Rio+20 Zirvesi’ne katılarak Bornova Belediyesi’ni temsil etti. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ağı’nda yürütülen etkinliklerde de aktif görev alan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, 15 Mart 2013’te İstanbul’da düzenlenen Türkiye Ağı Genel Kurulu’na da katıldı.
SINDIR OPEN DAYS’TE SUNUM YAPTI
Bornova Belediyesi, Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü tarafından 33 ülkeden, yaklaşık 6000 yerel seçilmiş ve atanmış yöneticinin dahil olduğu OPEN DAYS’te etkin bir şekilde yer aldı. 2012 yılında Brüksel’de düzenlenen Open Days etkinliğine katılan Başkan Sındır, ‘Akıllı ve çevre dostu ekonomik büyüme’, ‘Yerel işbirliği’ konularında sunum yaptı.
SINDIR CEMR’DE SİYASİ KOMİTE ÜYESİ
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Türkiye Belediyeler Birliği’nin üye olduğu Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin(CEMR) siyasi komite üyeliğini de yapıyor. 2012 yılının Eylül ayında İspanya’nın Cadiz Kenti’nde düzenlenen CEMR Genel Kurulu’na katılan Başkan Sındır, bunun ardından 30 Ocak 2013’te Fransa Paris’teki siyasi komite toplantısında bulundu. Başkan Sındır burada, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ konulu ‘Yerel Seçilmiş Kadınlar Konferansı’na katıldı. Sındır katıldığı toplantılarda Avrupa kentlerinin yerel yöneticileriyle sıkı ilişkiler kurdu.
KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ SÖZLEŞMESİNE İMZA
Başkan Sındır, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği Konseyi’nin Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği” sözleşmesine imza attı. Sözleşme gereği cinsiyet eşitliği konusunda somut adımlar atılacak, bu konuda öncelikleri, kaynakları ve eylemleri kapsayan “Eşitlik Eylem Eylem Planı” hazırlanacak ve uygulanması sağlanacak.
AVRUPALI KARDEŞ KENTLER ARTIYOR
Bornova Belediyesi, Avrupa ile sıcak ilişkilerini kardeş kent ilişkileri kurarak da sürdürüyor. Bu kapsamda Almanya Eriangen, Makednoya Stip, Makedonya Delçevo, İsveç Kalmar, Bulgaristan Cebel, Bulgaristan Mestanlı, Bulgaristan Koşukavak, Karadağ Bar, Bosna Hersek Tuzla, Sırbistan Novipazar, Makedonya Rostuşa Mavrova, Polonya Bialystok ve Yunanistan Drama kentleriyle kardeş şehir ilişkileri devam ediyor.
Yorum Yazın