Avukat Dikencik’ten vatandaşlara kritik uyarı
Son dönemde bir çok vatandaşın“Borcunuz var. Ödeme yapmazsanız haciz ve hapis cezası alacaksınız”şeklinde aranarak geçmişe yönelik borçlardan dolayı para talep edilmesi ile ilgili şikayetlerde bulunması üzerine açıklama yapan Avukat Aykut Dikencik vatandaşları uyardı. Dikencik, vatandaşların her tel Avukat Dikencik’ten Vatandaşlara
- Ege Postası
- 12.05.2016 - 20:39
Son dönemde bazı bankaların ve kurumların aracı kurumlar aracılığıyla 10 yılı aşkın borçlarla ilgili vatandaşları taciz boyutuna gelen aramalarından şikayetler artarken konuyla ilgili İzmir’in tanınmış ceza avukatlarından Aykut Dikencik’ten açıklama geldi. Dikencik, bazı kurumların ve bankaların son dönemlerde alamadıkları ve üzerinden uzun süre geçmiş olan borçları tahsil etmek üzere, sözde alacaklarını aracı kurumlara devrettiğini ifade ederek şöyle konuştu;
“Vatandaşlar öncelikle kendilerinin borçlu olup olmadığını araştırsınlar. Borçlar kanununa göre aksine hüküm yok ise bütün borçlarda zaman aşımı süresi 10 yıldır. Dolayısıyla başka bir kanuni hüküm yok ise borç müeccel yani istenebilir durumda olmasıyla başlanan süreç 10 yıl sonunda sona erer. Bu nedenle muhtemelen borçlu sıfatları bulunmamaktadır. Bu süre sonunda zaman aşımına uğramış bir borç nedeniyle de hiç bir kişi veya kurum bırakın taciz etmeyi talepte dahi bulunamaz.”
HUZUR VE SÜKUNETİ BOZMA SUÇU İŞLİYORLAR
Borçlardan dolayı takip bürolarının bazılarının borçlu olduğunu iddia ettikleri kişiyi sürekli arayarak taciz eder duruma geldiklerinin de altını çizen Avukat Aykut Dikencik,“Öncelikle sürekli arayarak tahsil etme yöntemi usül olarak yanlıştır. Aynı zamanda cezai müeyyideye de tabidir. Bu şekilde sürekli aramak ve taciz boyutuna getirmek huzur ve suküneti bozma suçu oluşturur. Bu konuda açılmış bir çok dava bulunmakta ve neticesinde de bu kişiler cezai müeyyidelere tabi tutulmuşlardır. Eğer bu tür fiiller avukatlar tarafından gerçekleştirilmiş ise ilgili avukatlar hakkında bağlı bulundukları meslek odaları tarafından disiplin soruşturmaları ile karşı karşıya kalmaları söz konusu olabilecektir” dedi.
DOLANDIRICILIK OLABİLİR
Son dönemde çağrı merkezleri ve telefon aranması şeklinde dolandırıcılık suçu işlendiğine de dikkat çeken Avukat Dikencik; “Ülkemizde son dönemlerde borçlu olduklarını iddia ettikleri kişilerin borç miktarını çok daha az bir miktarda para ödemeleri takdirde kapatacaklarını iddia ederek yapılan dolandırıcılık yöntemi var. Bu teklife çok sayıda vatandaşımız kanarak ödeme yapmakta ardından da mağduriyet yaşamaktadır. Bu konuda çokça örnek mevcuttur. Bu durumlarda vatandaşlarımızın mutlaka hukuki destek alması ya da bu konuda aracı kurum yerine borçlu oldukları asıl kurum ile irtibata geçmelidirler” diye konuştu.
Yorum Yazın