Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Avusturya Adalet Bakanı: Anayasa her bir bireyin hakkını korumalı

Avusturya Adalet Bakanı: Anayasa her bir bireyin hakkını korumalı

Türkiye’deki yeni anayasa tartışmalarını değerlendiren Avusturya Adalet Bakanı Beatrix Karl "Bir anayasa için en önemli noktalardan birisi her bir bireyin hakkını koruyor olmasıdır, bunun içerisinde azınlık hakları da dahil." dedi.Geçtiğimiz...

  • Ege Postası
  • 30.04.2013 - 13:03
Türkiye’deki yeni anayasa tartışmalarını değerlendiren Avusturya Adalet Bakanı Beatrix Karl "Bir anayasa için en önemli noktalardan birisi her bir bireyin hakkını koruyor olmasıdır, bunun içerisinde azınlık hakları da dahil." dedi.

Geçtiğimiz hafta iki günlük bir ziyaret için Ankara’da temaslarda bulunan Adalet Bakanı Beatrix Karl, ziyaretini, iki ülke arasındaki ilişkileri Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi. Avusturya’daki Türkleri ‘zenginlik’ olarak tanımlayan Karl, Avusturya medyasında Türkiye ve Türklerin imajının olduğundan kötü tasvir edildiğini söyledi.

Ziyaret kapsamında Türk mevkidaşı ile bir araya gelen Karl "Bürokratik düzeydeki işbirliğini siyasi alanda da derinleştirmek istiyoruz. Türkiye’deki yapılan ve yapılması planlanan yargı reform paketlerine ilişkin aldığım bilgiler oldukça ilginçti." dedi.

Türkiye’nin son dönemlerde oldukça aktif olduğunu ve çok büyük reformları harekete geçirdiğini kaydeden Avusturyalı bakan, "Son dönemde kabul edilen arabuluculuk yasasının yüzde 80’i Avusturya’daki yasadan alındı." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile hukuk alanında birçok ortak alanları olduğunu kaydeden Karl, "Türkiye’yi genel olarak çok önemli bir partner olarak görüyoruz. Özellikle kültür ve ekonomi alanlarında ikili ilişkiler çok güçlü. Avusturya’da yaşayan önemli orandaki Türk kökenli nüfus işbirliği yapmamız için bir diğer önemli gerekçe." şeklinde konuştu.

Türkiye’deki yeni anayasa tartışmalarını değerlendiren Adalet Bakanı Karl, "Bizde de anayasa tartışmaları sürekli devam ediyor. Eyalet sisteminin çağa uygun olup olmadığını, eyaletlendirme vergilendirme yetkisini, senatonun rolünü tartışıyoruz. Eyalet sistemine ilişkin olumlu tecrübelerimiz var. Ancak bence bir anayasa için en önemli noktalardan birisi her bir bireyin hakkını koruyor olmasıdır, bunun içerisinde azınlık hakları da dahil." dedi.

ADALET SİTEMİNİN GAZETECİLERLE İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Almanya’daki NSU davasında Türk gazetecilere yer vermeyen mahkemenin kararını değerlendiren Karl şunları söyledi: "Başka ülkenin mahkemelerinin kararları hakkında yorum yapamam. Ancak insanların hukuka güvenleri olması için süreci izleme hakları olmalı. Bu yüzden mahkeme süreçlerinin kamuoyuna açık olması çok önemli. Medyaya açık olan bir dava ile halkın bilgilendirilmesi de sağlanır. Kamuoyunda arka planda neler yaşandığının bilinmesi gerekmektedir. Biz mahkemelerde ve savcılıkta birer basın sözcüsü bulunduruyoruz. Adaletin gazetecilerle işbirliği çok önemlidir."

AVUSTURYALI MUDİLERİN BİLGİLERİ ASLA PAYLAŞILMAYACAK

Hükümette Avusturya vatandaşlarının banka bilgilerinin başka ülkelerle asla paylaşılmaması konusunda görüş birliği olduğunu kaydeden Bakan Karl, "Yabancı mudilerle ilgili vergi kaçakcılığı ve para aklama gibi konularla mücadele kapsamında diğer ülkelerle işbirliği yapılması konusunda görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.

Avusturya’daki Türkler ve Türkiye hakkında ülkesinde olumlu bir bakış olduğunu söyleyen Karl, "Medyada bu bakış, olduğundan çok daha kötü bir tasvir ediliyor." dedi. Avusturyalıların bir tatil ülkesi olarak Türkiye’ye çok değer verdiklerini belirten bakan, ülkedeki Türklerin bir kazanç olduğunu ifade etti.

"AB’nin çok önemli bir partneri olan Türkiye ile müzakereler devam etmeli." şeklinde konuşan Karl, Türkiye’nin gelecekte de önemli bir ortak olacağından kuşkusu olmadığını belirtti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.