Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aynı plana üç farklı yaklaşım

Aynı plana üç farklı yaklaşım

İZMİR'de İnciraltı Turizm Merkezi’nin 1/5000 ve ve 1/1000 ölçekli planlarına, askı süresi içinde Mimarlar Odası İzmir Şubesi itiraz etti. Şehir Plancıları Odası itiraza gerek duymadan iptal davası açma kararı aldı. Büyükşehir Belediyesi ise, itfaiye için yer ayrılması ve yolların uyumsuzluğunun giderilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlık’ına öneride bulundu.

  • Ege Postası
  • 03.05.2013 - 14:21
İZMİR - Danıştay 6'ncı Dairesi’nin 1/25 bin ölçekli İnciraltı Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesini durdurmasına karşın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın daha önceki itirazlara göre revize ettiği 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlar hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıdan indi. Büyükşehir Belediyesi’nde planlara 5 bireysel itiraz yapıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ise çok sayıda itiraz geldi.

MİMARLARDAN İTİRAZ

İtirazların en önemlisi Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından yapıldı. Mimarlar Odası, İzmir İnciraltı turizm Merkezi İnciraltı kesimi 1/5000 ölçekli koruma amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma amaçlı Uygulama İmar planıyla İnciraltı’nın planla yoğun yapılaşmaya açabilmek için EXPO’nun araç olarak kullanıldığını önesürdü. EXPO öne sürülmese kentin önemli bir bölgesi olan İnciraltı’nda bu kadar yoğun yapılaşma içeren bir planın yapılmayacağını belirten Mimarlar Odası, askıdan inen planların EXPO Kanunu’na, İmar Kanunu’na ve eki yönetmeliklere, Tabiat Varlıkları Kanunu’na, Toprak Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu, bu nedenle de kamu yararına ve planlama ilkelerine aykırı olduğunu, iptal edilerek alanı koruyacak bir planlama yapılması gerektiğini belirtti. Bu nedenlerle de planla itiraz etti.

PLANCILARDAN DAVA

İnciraltı’nın 1/25 bin ölçekli planın yürütmesini açtıkları davayla durduran Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ise, bu planlara itiraz etmek yerine direkt olarak dava açmayı tercih etti. Şube Başkanı Nehir Yüksel, bugüne kadar İnciraltı’yla ilgili meslek odalarının açtığı 5 davadan bir iptal, iki yürütmeyi durdurma kararı çıktığını diğer davaların ise konusuz kaldığını belirterek, yapılan planların hukuki açıdan sorunlu olduğuna dikkat çekti. Yüksel, yıllardır hukuka aykırı bir şekilde İnciraltı bölgesini özel yasaların da verdiği güçle rant uğruna yoğun bir şekilde yapılaşmaya açma kararlarına karşı sürdürülen hukuk mücadelesinin sürdüğünü söyledi.

PLANLAR ÜZERİNDEN SİYASİ VAATLER ÜRETİLMEKTE

İnciraltı bölgesinde yaklaşık 690 hektarlık alanın turizm merkezi yapılmak üzere tarım dışı amaçlı kullanımını uygun bulunmasına ilişkin 10 Mart 2010 tarihli işleme karşı açılan İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2012’de verdiği kararı ile 690 hektarlık alanın tarım dışı amaçla kullanıma yönelik işlem iptal edildiğine dikkat çeken Yüksel, Danıştay’ın da 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı yürütmesini durdurduğunu hatırlattı. Sosyal donatı alanları yönüyle koruma amaçlı imar planları ile üst ölçek plan kararları arasında uyumsuzluk olduğu yönündeki itirazlarının dikkate alınmaması, konut alanlarının getireceği nüfus için yeterli sosyal donatıların ayrılmaması, yapılaşmaya ilişkin yoğunluğun gerçek değerlerin üzerinde olması nedeniyle bir kez daha iptal davası açacaklarını söyledi. Yüksel "Maalesef, hatalarla dolu bu süreç planlama yoluyla bilinçli olarak sürdürülmekte ve arsalar el değiştirmekte, planlar üzerinden gerçekçi olmayan siyasi vaatler üretilmekte, buna karşın İnciraltı sakinleri ve İzmir kenti büyük zarar görmektedir" dedi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖNERİ

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi askıdan inen planlarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bazı önerilerde bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, bir yerel gazetede 'Planlara Belediye’nin itiraz ettiği' yolundaki habere de tepki gösterildi. Daha önce Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açıkladığı gibi planlara itiraz etmeyen Büyükşehir Belediyesi, EXPO’nun da yapılması olasılığı olan bölgede İtfaiye Daire Başkanlığı’nın gerekli olduğu önerisiyle planda sosyal tesis alanı olarak görülen bir yeri itfaiye tesis alanı yapmak için belediye hizmet alanı olarak belirlenmesini Bakanlık’tan talep etti. Ayrıca, plan teknikleri açısından bazı eksikliklere dikkat çekildi. Büyükşehir Belediyesi, özellikye yollardaki uyumsuzlukların giderilmesi için teknik düzeltmeler yapılmasını Bakanlık’a gönderdiği yazıyla önerdi. Yetkililer bunun itiraz değil öneri olduğunu vurguladı.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.