BAM kapılarını açtı, başkanı çarpıcı mesajlar verdi
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) başkanlığına atanan 1'inci İcra Mahkemesi Hakimi Turhan Eğlenoğlu, "20 Temmuz'da faaliyete geçecek olan istinaf mahkemeleri Yargıtay'ın yükünü hafifleteceği gibi burada verilecek kararlar kesin olacak" dedi. Mahkeme, henüz faaliyete geçmeden, kapılarını DHA'ya açtı BAM Başkanı'ndan çok çarpıcı mesajlar
- Ege Postası
- 15.07.2016 - 10:37
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Turhan Eğlenoğlu, evinde küçük bir kaza geçirince sağ kolunda çatlak oluştu. Eli alçıda ve raporlu olmasına rağmen her gün BAM'ın bulunduğu binaya gelen Eğlenoğlu, mahkemenin kapılarını ilk kez DHA'ya açtı. İstanbul'dan sonra ikinci en büyük istinaf mahkemesinin İzmir'de bulunduğunu, İzmir, Manisa, Aydın, Uşak, Küthaya, Muğla, Balıkesir ve Çanakkale illeri ile ilçe adliyelerinden gelecek dosyalara bakacaklarını, bu illerin yerel mahkemelerince verilen kararların incelemesini yapacaklarını belirtten Eğlenoğlu şunları söyledi:
"Mahkeme 20 Temmuz'da çalışmaya başlayacak. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, yılda yaklaşık 150 bin dosyaya bakarak, Yargıtay'ın iş yükünü azaltacak. Bölge adliye mahkemelerinin kararları kesin olacak. İstisnai durumlarda dosya temyiz edilerek Yargıtay'a gönderilebilecek. Artık ilk derece mahkemelerinin kararlarının temyiz mercii Yargıtay olmayacak. Sadece kişinin yabancı ülkeye iadesiyle ilgili dosyaları direkt Yargıtay inceleyecek. Yargıtay, artık temyizde maddi olayı incelemeyecek, içtihat oluşturacak. Ceza davalarının yüzde 91'i, hukuk davalarının yüzde 89'u istinafta kesinleşecek. Yargıtay'ın işi yüzde 10'lara inecek. Ancak Yargıtay, önce elindeki dosyaları inceleyip eritecek. İstinafın davaları hızlandıracağını düşünüyoruz. Adil, hızlı karar veren bir sistem. Çünkü Türkiye genelinde 7 yerde ve yeterli kadroyla açılıyor. Çok sayıda daire var. Şimdiki temyiz sistemi gibi bozulup mahkemelere iade edilmediği için ilk derece mahkemelerin işi de azalıyor. İlk derece mahkemelerinde 100 dosyadan 30'unu Yargıtay'dan dönenler oluşturuyor. İstinaf mahkemelerinden geri dönmeyeceği için ilk derece mahkemelerinin 100 işi, 70'e inecek. Yani orada da bir rahatlama olacak. İstinaftaki evre de hızlı bitecek. Amaç adaletli, hızlı karar vermek. Çünkü gecikmiş adalet adalet değildir."
'HUKUK HUKUKÇULARA BIRAKILMALI'
Kendilerini çok ağır bir iş yükünün beklediğini söyleyen Turhan Eğlenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstinaf bu yükü yüklenince Yargıtay da işlevini, görevini daha iyi yapacak. İstinaf, yüz yılın hukuk devrimi. İstinafın, yargıdaki uzun süreli sıkıntıları azaltacağını, en aza indireceğini düşünüyoruz. Şimdi yargıya güven belli sebeplerle aşağıya düşmüş durumda. Bunu çok yükseklere, daha yukarılara çıkaracağını düşünüyoruz. Devletin temeli hukukun üstünlüğü ve adalet. Hukuk her zaman herkese lazım. Hukukla oynanmamalı. Hukuk hukçulara bırakılmalı."
Yorum Yazın