Dolar 34,5697
%0.04
Euro 36,3178
%0.05
Altın 2.918,890
%-2.88
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
BDP yasa dışı dinleme önerilerini açıkladı

BDP yasa dışı dinleme önerilerini açıkladı

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yasa dışı dinlemeler ile ilgili, “Dinlemelerin denetlenmesi için Meclis’te tüm partilerden ikişer milletvekilinden oluşturulacak bir denetleme birimi kurulmalı.” dedi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan,...

  • Ege Postası
  • 20.05.2013 - 15:39
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yasa dışı dinlemeler ile ilgili, “Dinlemelerin denetlenmesi için Meclis’te tüm partilerden ikişer milletvekilinden oluşturulacak bir denetleme birimi kurulmalı.” dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Haberleşme Özgürlüğü ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tesbiti ve Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporunu yazmaya başladığını belirterek, konuyla ilgili BDP’nin görüşlerini paylaştı. Kaplan, “Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu gerçeği MİT, TİB ve kolluk birimlerinin kapısında sona ermekte ve Meclis’in üzerinde bir güçle karşı karşıya olduğumuzu gördük. Meclis Araştırma Komisyonumuza gezici dinleme araçlarının en eski modeli gösterilirken, kayıp 12 araçla ilgili sorularımız cevapsız kaldı. Dinleme kayıtlarının durumu netleşmedi. Silinme ve denetim belirlenemediği, yargı karar ve uygulamaları vahim üzeri dehşet vericiydi. Araştırma ve inceleme esnasında komisyonumuzun üyelerinin vardığı ortak kanı, bize bilgi vermek yerine dalga geçiyorlar, oldu.” diye konuştu.

“YA MECLİS KARAR SAHİBİDİR YA DA ONLAR, ÜÇÜNCÜ BİR YOL YOK”

Bir gazetecinin, 'Dinlemeleri yapanlar sırtını nereye dayamış'' şeklindeki sözleri üzerine Kaplan, “Darbelerin, derin devletlerin artıkları ile uğraşıyoruz. Toplumu değiştiren iki güç vardır. Biri hukuktur birisi de yasamadır. Bunun dışında bürokratik, idari bir güç karşınıza dikilip kafa tutabiliyorsa ve sizin çıkardığınız yasalara rağmen yok genelgeler, yok yönergeler, yok tüzükler diyorsa Meclis’in buna el atıp hukukunu yaratması lazım. Ya Meclis karar sahibidir ya onlar karar sahibidir. Bir üçüncü yol yoktur. Meclis’in bu iradeyi göstermesi lazım. Herkes Meclis’e tam destek vermiştir. Meclis’te bu desteği kullanmalıdır.” cevabını verdi.

BDP’NİN DİNLEMELERE İLİŞKİN ÖNERİLERİNDEN BAZILARI

Kaplan, BDP’nin konuyla ilgili bazı önerilerini şöyle sıraladı: "Resmi devlet katındaki tüm birimlerde dinleme cihaz ve aygıtlarının demirbaş kayıt ve denetimi sağlanmalı. Özel güvenlik, detektiflik büroları denetim altına alınmalı. Dinlemelerin denetlenmesi için Meclis’te tüm partilerden ikişer milletvekilinden oluşturulacak bir denetleme birimi kurulmalı. TİB’in yapısı ve görevleri yeniden düzenlenmeli. 23 Temmuz 2006 tarihinden bu yana tek merkezi kurum olmasına rağmen istihbari, önleyici dinlemelerde uygulamada bunun dışına çıkıldığı görülmektedir. Dinleme kayıtları tek başına delil olarak değerlendirilmemeli, iddianamelere alınmamalıdır. Beş yıl ve üzeri ağır hapis cezaları için dinleme kararları verilebilmelidir. Kişisel verilerin yabancı servis, telekomünikasyon iletişiminde, GSM servislerinde, yabancı ortaklıklı bankalarda korunması ve müeyyide altına alınması sağlanmalıdır. Adli dinlemeler sil baştan yeniden düzenlenmeli, katalog suçlar, terörle mücadelede ve diğer tüm alanlarda görevi kötüye kullanan yargıdan kolluğa tüm görevlilere caydırıcı cezalar getirilmelidir."

HALİL ÜRÜN’ÜN AÇIKLAMASI

Kaplan, 'AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’ün, tövbe eden PKK’lıları affedelim, şeklinde bir cümlesi var. Ne diyeceksiniz'' şeklindeki soruya karşılık, “Barış onurlu olur. Hiç kimse hiç kimseye yendim yenildim duygusu yaşatmadan, onursuzluğu dayatmadan, Türkiye’nin 21. yüzyıl hukukunu da oluşturacak çok tarihi adım atarken, ilk defa da Türkiye’de yaşanmıyorken, dikkatli davranılmalı. Herkesin ağzından çıkan sözlere dikkat etmek lazım.” dedi. Dünya örneklerinden faydalanılması gerektiğini dile getiren Kaplan, “Sonuçta nihai bir karara eriştiğimizde İngiltere Parlamentosu’nda ne yapıldıysa onu yaparız. Güney Afrika’de ne yapıldıysa onu yaparız. Çatışma süreçleri yaşayan ülkelerde etkili sonuç nasıl alındıysa onu yaparız. Elbette helalleşmek karşılıklı… Bir taraftan birileri yüz yıldır dilimi, kimliğimi inkar ettiniz, diyor. Diğer taraf siz şiddet uyguladınız, diyor. Bu şekilde bir dil bu çözümün dili değildir.” şeklinde konuştu. Kaplan, bireysel konuşmaların kendilerini bağlamadığını da dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.