Badem kabuğundan tübitak destekli tekstil boyası
MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile İzmir Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinin işbirliğinde, 2008 yılında TÜBİTAK destekli başlatılan çalışmalar olumlu sonuç verdi, toplanma aşamasındaki yeşil badem kabuklarından tekstilde kullanılmak üzere boya maddesi elde edildi.
- Ege Postası
- 16.02.2013 - 11:57
TÜBİTAK DESTEK VERDİ
Son yıllarda tekstil teknolojisinde, ekolojik yaklaşımlar ve atıkların değerlendirilmesi konusuna yoğun bir ilgi bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. İşmail, "Dokuz Eylül Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Leyla Yıldırım ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Esen Özdoğan ile Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin işbirliğinde 2008 yılında bir çalışma başlattık. Yaptığımız araştırmada, badem kabuklarının boya maddesi olarak kullanıldığına dair dünyada her hangi bir bulguya rastlamadık. Çalışmalarımız sonucu, badem kabuklarının boyar madde olarak kullanılabileceğini tespit ettik. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projemize destek verdi" dedi.
DÜNYA LİTERATÜRÜNE GİRDİ
Dünya literatürüne, badem yeşil kabuklarının doğal boyar madde kaynağı olarak kullanılabileceği bilgisini sunduklarını ifade eden Doç. Dr. İşmal, "Çalışmayla ilgili bilimsel yayınımızı yurtdışında yaptık. Bundan sonra konunun endüstriyel boyuta taşınmasıyla ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz. Proje, Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Araştırmalar, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü laboratuarlarında, bilimsel bazı testler de Ege Üniversitesi’nde yapıldı" diye konuştu.
FARKLI RENKLER ELDE EDİLDİ
Badem yeşil kabuklarının kurutulduktan sonra işlemden geçirilerek boya çözeltilerinin hazırlandığını belirten Doç. Dr. İşmal, "Yün lif ve kumaşı bu boya çözeltileri içinde bazı metal mordanlarla boyanarak birbirinden farklı gülkurusu, vişneçürüğü, kahverengi, haki, tarçın, mercan akik, taba, kiremit, vizon ve yeşil gibi renkler elde edildi. Boyanan numunelerin yıkamaya ışığa dayanıklılığı konusundaki araştırmalarımız de olumlu sonuç verdi" diye konuştu.
Yorum Yazın