Dolar 34,6393
%-0.02
Euro 36,5903
%0.58
Altın 2.938,960
%0.25
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bağışçı itirazına rağmen DEÜ arazisi satıldı: İşte ihaleyi kazanan isim

Bağışçı itirazına rağmen DEÜ arazisi satıldı: İşte ihaleyi kazanan isim

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ), "kız öğrencilere yurt yapılması" şartıyla bağışlanmasına rağmen satışa çıkardığı arazinin ihalesi sonuçlandı. İnciraltı'ndaki 3 dönümlük arazinin ihalesini, 16 milyon 600 bin TL'lik bedelle Ahmet Enver Atagül kazandı. DEÜ öğrencilerinin çok ciddi barınma sorunu yaşadığı İzmir'de yurt yapımı için bağışlanan arazinin bu şekilde satılması tepki çekti. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "Bu, tam bir hukuk skandalıdır. Bugün olmazsa yarın, bu karar adaletten geri döner" dedi.

  • Ege Postası
  • 02.12.2022 - 15:21

DEÜ'ye 2014 yılında “kız yurdu yapılması” şartıyla bağışlanan İnciraltı’ndaki 3 bin 140 metrekarelik arazinin satış ihalesi sonuçlandı. Bağışı yapan aile bireyinin itirazlarına rağmen DEÜ Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar'ın kararıyla satışa çıkarılan arazinin ihalesine 11 teklif verildi. 3 milyon TL muhammen (başlangıç) bedelle çıkılan ihaleyi, 16 milyon 600 bin TL ile en yüksek teklifi veren Ahmet Enver Atagül kazandı.

DEÜ öğrencilerinin çok ciddi barınma sorunu yaşadığı İzmir'de yurt yapımı için bağışlanan arazinin bu şekilde satılması tepkilere neden oldu. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bağışçı ailenin yaşayan bireyinin de bu arazinin satılamayacağını yazılı olarak beyan etmesine rağmen ihaleye çıkılması, tam bir hukuk skandalıdır. Eğer halen hukuk varsa bu ülkede, bu şartlı bağışın satışına onay verilmeyecektir. Bugün olmazsa bile yarın, bu satış kararı adaletten geri döner. Rahmetlinin isteğinin, vasiyetinin de yok sayılması çok acı bir durumdur. Her şey para, rant değildir. Özelikle DEÜ kampüsünün olduğu Buca bölgesinde kız öğrencilerin ciddi barınma sorunu var. Arazi de bunun için bağışlandı. Ama buna rağmen bu skandal ihaleye çıkıldı. Hukuk yok sayıldı."

BAĞIŞÇININ OĞLU DİLEKÇE GÖNDERMİŞTİ

Araziyi bağışlayan merhum Ferhan Şahinci'nin ABD'de yaşayan oğlu Erin Şahinci, İzmir Valiliği ve DEÜ Rektörlüğü'ne gönderdiği dilekçede, "Ferhan Şahinci, 17.08.2020 tarihinde vefat etmiştir. Halen konu ile müvekkilin oğlu ve taşınmazın bağış yapıldığı tarihte 4’te 3 oranında hissedarı olan Erin Şahinci ilgilenmektedir. İlgili taşınmazın satılması amacıyla gerçekleştirilecek 02.12.2022 tarihli 'bağışlamanın amacına uygun olmayan' ihalenin iptali ile taşınmazın iadesi yönünde dava açılacak olup, telafisi mümkün olmayan zararlar doğmaması için dava neticesine kadar söz konusu ihalenin durdurulmasını istiyoruz” ifadelerine yer vermişti.

DEÜ'den satış açıklaması 

Öte yandan Dokuz Eylül Üniversitesi arazi satışı hakkında açıklama yaptı. Elde edilecek gelir ile kız yurdu yapılacağını vurgulayan açıklamada, ''Söz konusu gayrimenkulün değerlendirilmesinden elde edilecek gelirlerin katkısı ile yapılacak kız yurduna…” şartıyla Üniversitemize bağışlanmış" ifadesi yer aldı. 

İşte o açıklama, 

''Kamuoyunda bazı basın yayın organlarında “bağışlanan arazi satışa çıkarıldı” ve “bağışçının isteği yok sayıldı” yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu taşınmaz, bağışçı tarafından, 30.12.2014 tarihli bağış sözleşmesi ile “…Dokuz Eylül Üniversitesi kız öğrencilerine yurt imkânı sağlamak amacı ile değerlendirilmek üzere Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağışlayacaklardır. Gayrimenkulün değerlendirilmesinden elde edilecek gelirlerin katkısı ile yapılacak kız yurduna…” şartıyla Üniversitemize bağışlanmış, aynı tarihte tapuda 6883 yevmiye numarası ile Üniversitemiz adına tescil edilmiştir. Söz konusu taşınmaz 3. Derece sit alanında olduğundan ve imara açık olmadığından, üzerinde bir bina yapma imkânı bulunmamaktadır. 06.09.2019 ve 05.01.2020 tarihlerinde bahsi geçen gayrimenkulün satışı için aynı usulle ihale edilmiş ancak istekli çıkmamıştır. Bununla birlikte, Üniversitemiz adına tescilli bulunan taşınmazla ilgili olarak bağışçının 04.10.2019 tarihinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile bahse konu taşınmazın satılıp karşılığında yüklenici tarafından yurt yapılması şeklinde protokol yapmış olmasının da hukuken karşılığı bulunmamaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47. maddesinin (a) fıkrasının;“Yükseköğretim kurumları, Yükseköğretim Kurulunun yapacağı plan ve programlar uyarınca, öğrencilerin beden ve ruh sağlığının korunması, barınma, beslenme, çalışma, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılamak ve bu amaçla bütçe imkanları nispetinde okuma salonları, yataklı sağlık merkezleri, mediko – sosyal merkezleri, öğrenci kantin ve lokantaları açmak, toplantı, sinema ve tiyatro salonları, spor salon ve sahaları, kamp yerleri sağlamakla ve bunlardan öğrencilerin en iyi şekilde yararlanmaları için gerekli önlemleri almakla görevlidirler…” hükmü çerçevesinde öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bağış sözleşmesinde belirtildiği üzere elde edilecek gelirle kız yurdu yapılması için Üniversitemiz tarafından ihale edilmiştir.

Rektörlüğümüzün 16.11.2022 tarihli Olur’u ile 5018 Sayılı Kanunun 40.maddesi kapsamında üniversitemiz kız öğrencilerine yurt imkanı sağlamak amacı ile değerlendirilmek üzere bağışçı tarafından bağışlanmış olan söz konusu taşınmazın, bağış sözleşmesinde belirtildiği üzere elde edilecek gelir ile kız yurdu yapılması için aynı Kanunun 47.maddesine istinaden, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 35.maddesinin (a) bendi gereğince “Kapalı Teklif Usulü” ile satışının yapılması yönünde karar alınmış, mevzuata uygun şekilde 20.11.2022 tarihli ve 32019 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilmiş ve söz konusu ihale 02.12.2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.''

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.