Dolar 34,1644
%0.08
Euro 38,1847
%-0.16
Altın 2.909,120
%-0.83
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Çelik, Magarsus Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu

Bakan Çelik, Magarsus Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana’nın Karataş ilçesinde kazıları devam eden Magarsus Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Burada düzenlenen törende konuşan Çelik, Karataş sahip olduğu insan potansiyeli ile çok daha fazlasını...

  • Ege Postası
  • 26.09.2013 - 15:16
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana’nın Karataş ilçesinde kazıları devam eden Magarsus Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Burada düzenlenen törende konuşan Çelik, Karataş sahip olduğu insan potansiyeli ile çok daha fazlasını hak ettiğini söyledi.

    İlçenin son yıllarda üst ve altyapılarla ilgili yatırımlar aldığını belirten Çelik, bundan sonrada bu gelişmelerin devam edeceğini kaydetti. Adanalı ve Karataşlıların bölgedeki antik ve kültürel mirasa sahip çıkılması konusunda gösterdiği hassasiyete dikkat çeken Çelik, “Sayın Valimiz Magarsus Antik Kenti’ne sahip çıkılması için çok yoğun talep geldiğini söyledi. Bizde bakanlık olarak en üst düzeyde destek vermeyi hem Karataşlılara hem buradaki kültürel mirasa olan saygımız gereği kara verdik. Bundan sonrasında bu kültürel mirasa sahip çıkılması konusunda yapılması gereken ne çalışma varsa burada size açık çek veriyorum. Hepsine destek vereceğiz.” dedi.
    
    Karataş’da turizmin daha çok gelişebilmesi, buranın sahip olduğu muhteşem denizin ve iklimin hak ettiği karşılığı bulması için elinden geleni yapacağını ifade eden Çelik, Karataş’a özel bir ilgi gösterdiğini vurguladı. Çelik, şöyle devam etti: “Çalışkanlığınız ve emekleriniz her türlü takdirin üzerindedir. Bundan sonra da burada yapılması gereken projelerle ilgili bilgi aldım. Hepsi kendi dinamizmi içinde yürüyor. İhtiyaç olan şeylerle ilgili projeler yapılmış yavaş yavaş hayata geçiyor. Bir kısmı da yakında yakında hayata geçiyor. İnşallah kısa zamanda tamamlanacak. Önümüzdeki günlerde hep beraber Karataş’ın hak ettiği karşılığı daha çok bulması ile karşı karşıya kalacağız. Özellikle kültürel miras, buradaki turizmin geliştirilmesi, alt ve üst yapı yatırımlarının artırılması Karataş bakımından özel ilgi alanımız olacak.”

    Karataş Belediye Başkanı Fatih Balıkçı ise Karataş’ın bugün çok önemli bir gün yaşadığını bildirdi. Akdeniz’in incisi uyuyan güzel Karataş’ın 3 bin yıl öncesi tarihine bir pencere açarak, tarihinin oluştuğu topraklarda ataları eliyle yapılan eserlerin en önemlilerinden biri alan Magarsus Antik Kenti’nin ortaya çıkartılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Balıkçı, katkılarından dolayı Bakan Çelik’e teşekkür etti. Balıkçı, “Üzerinde bulunduğumuz topraklar 3 bin yıl öncesi Avrupa’dan Asya’ya ulaşan bir ticari merkez olarak kurulmuş, liman şehridir. Adı da Magarsus’tur. Bu şehir bir çok medeniyete beşiklik yapmıştır. Tarihimizden de anlaşıldığı gibi halkımız arasında dört direkli olarak anılan bu mevki insanlık tarihinin önemli bir sayfasıdır.” diye konuştu.
    
    Konuşmaların ardında Bakan Ömer Çelik, Vali Hüseyin Avni Coş ve diğer ilgililer kazı alanını gezdi. Bakan Çelik, burada kazı ekibinden bilgi aldı.

    2011’de İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılan Magarsus Antik Kenti 35 bin 600 metre karelik alandan oluşuyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Müze Müdürlüğü tarafından yaklaşık 2 ay önce başlayan kazılara Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen bilimsel danışmanlık yapıyor. 270 bini Kültür ve Turizm Bakalığı, 50 bini İl Özel İdaresi olmak üzere toplam 320 bin TL.’lik ödenekle sürdürülen kazılarda 20 personel çalışıyor. Antik Kentin içindeki Anfi Tiyatro’daki kazılar tamamlandığında kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.