Bakan Işık: Verimsiz elektrik motorları sanayide kullanılmasın
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Sürdürülebilir üretim kavramı kilit kavram. Bir birim üretim yapmak için iki birim enerji kullanıyorsanız bu üretim sürdürülebilir değildir. Bir birim üretim yapmak için Japonya 0.75 enerji harcıyor, Türkiye 1.5 birim enerji harcıyor" dedi. Bakan Işık, "Türkiye enerji yoğunluğunu azaltmak zorunda. Enerji Bakanlığı ile çalışma yapıyoruz. Verimsiz elektrik motorlarının sanayide kullanılmasını istemiyoruz. Gelin motorlarınızı değiştirin, kredinizin faizini biz ödeyelim" diye konuştu. Bakan Işık verimlilik sempozyumunda konuştu
- Ege Postası
- 16.12.2015 - 13:55
AZİZ SANCAR'I KUTLADI
Bakan Işık, Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar ile 9 Eylül 2015 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tanıştığını, Sancar'ın üniversitenin danışma kurulu üyesi olduğunu hatırlatarak, "Aziz Sancar hocamız her birimizin göğsümüzü kabartan bir başarıya, Türk bilim insanının ilk kez aldığı bir ödüle layık görüldü. Sancar'ın böylesine önemli bir enstitüsünün danışma kurulunda yer alıyor olması Dokuz Eylül'ün bilim insanına ne kadar değer verdiğinin göstergesidir. Nobel aldıktan sonra davet edilseydi anlamlı olmazdı" dedi.
'DÜNYANIN YÜZYILIN SONUNDA DÖRT DERECE ISINACAĞI VARSAYILIYOR'
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Işık, küresel ısınma ve iklim değişikliğine değinerek, yüzyılın sonunda dünyanın dört derece ısınmasının beklendiğini, bunun için gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin önlem almasını şu sözlerle şart koştu:
"Şu anda dünyada bir büyüme var. Çin ve Hindistan gibi ülkelerin dünya büyümesine yaptığı katkılardan dolayı bu büyüme yaşanırken tedbir alınmazsa yüzyılın sonunda dünyada dört derecelik sıcaklık artışı olacağı varsayılıyor. Bugün üzerinde yürüdüğümüz pek çok toprak su altında kalacak. Ekosistem çok ciddi derecede tahrip olacak. Dünya bu gerçeği gördüğü için uzun yıllardır iklim değişikliğine yönelik çalışmalar yapıyor. Kyoto protokolü 2020 yılında tamamlanacak. Burada hedef, 4 derecelik ısı artışını 2 derecede tutabilirse ekolojik dengeyi daha az tahrip etmiş olacak. Türkiye olarak en önemli beklentimiz bu çalışmalarda taşın altına elini en çok koyması gereken ülkelerin gelişmiş ülkeler olması. Çünkü dünyanın bu noktaya gelmesinde onların çok sorumluluğu var. Dünyayı en çok kirleten gelişmekte olan ülkeler."
'JAPONYA 0.75 ENERJİ HARCIYOR BİZ İSE 1.5'
Bakan Işık, sürdürülebilir enerjinin önemini vurgulayarak, bir birim üretim için Japonya'nın 0.75 enerji harcarken Türkiye'nin 1.5 enerji harcadığına dikkat çekti ve şunları söyledi:
"Sürdürülebilir üretim kavramı burada kilit kavram. Amaç, en az girdi ve en az atıkla en verimli ve sürdürülebilir üretimi sağlamak. Bir birim üretim yapmak için iki birim enerji kullanıyorsanız bu üretim sürdürülebilir değildir. Türkiye olarak burada arzu ettiğimiz seviyeye gelmedik. Bir birim üretim yapmak için Japonya 0.75 enerji harcıyor, Türkiye 1.5 birim enerji harcıyor. Türkiye enerji yoğunluğunu azaltmak zorunda. Enerji bakanlığı ile çalışma yapıyoruz. Verimsiz elektrik motorlarının sanayide kullanılmasını istemiyoruz. Hem ithal ediyoruz ciddi döviz ödüyoruz hem de israf ediyoruz. Kayseri'de enerji motorlarının yenisiyle değiştirilmesinde KOSGEB ciddi destek veriyor. Motor kendini altı ayda amorti ediyor. Gelin kredisini kullanın kredi faizini biz ödeyelim. Girdiyi minimize ederek üretim yapabilmek sürdürülebilir üretimin en önemli unsurudur. Atığın da minimize edilmesi gerekir."
'TÜRKİYE SU FAKİRİ BİR ÜLKE'
Bakan Işık, Türkiye'nin su bakımından fakir bir ülke olduğunu belirterek, kişi başına düşen su miktarının bin 519 metreküp olduğunu bunun 2030 yılında bin 120 metreküpe düşmesinin beklendiğini belirterek, suyun verimli kullan8ılması gerektiğini söyledi. Işık, şöyle konuştu:
"Lavaboda elinizi yıkıyorsunuz. Adam o suyu sifona çekiyor ve tuvalette de kullanıyor. Bu tip çözümleri hayatımızın bir parçası yapmak zorundayız. Bu dünya bize sadece ecdaddan emanet değil. Gelecek kuşaklara su bakımından daha fakir ülke bırakmamak bizim sorumluluğumuz. 1 Türk liralık katma değer üretmek için 26 metreküp su kullanıyoruz. Biz çok daha az su kullanabiliriz. Bunu yenilikçi üretimle başarırız. Türkiye yerli üretime odaklanmalı. Üretim yenilikçi olmalı çünkü rekabetin başka yolu yok. Statik üretim yapısı bizi oyunun dışında bırakır. Yenilikçi dinamik sürekli katma değer üreten anlayışla üretime odaklanmak durumundayız. Yapacağımız üretim havaya, suya toprağa zarar vermeyecek. Yeşil üretim yapacağız."
Üniversite yönetimi Bakan Işık'a teşekkür plaketi sundu.
600 ÇALIŞANI OLAN VOLT MOTOR'U AÇTI
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, İzmir'de Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde Volt Elektrik Motorları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin ek binasının açılış törenine katıldı. Bakan Işık, Volt Motor'un yanı sıra 1500 kişiye istihdam sağlayan toplam 165 milyon liralık 8 tesisi daha hizmete açtı.
Volt Elektrik Yönetim Kurulu üyesi Mesut Sancak, Folkart Yapı, Pharmactive İlaç, Volt Motor ve Voltsan olmak üzere grubun bünyesinde dört şirket olduğunu anlattı. Sancak, Folkart Yapı'nın bugüne kadar 900 milyon liralık yatırım yaptığını, 2016 hedefinin İzmir'e 1.2 milyar liralık daha yatırım yapmak olduğunu açıkladı. Saya Grup'un sağlık alanındaki şirketi olan Pharmactive, Türkiye'nin en modern üretim tesisine sahip olduğunu, toplam 108 bin metrekare arazide 58 bin metrekare kapalı alanı olan Pharmactive'in yıllık 330 milyon kutu üretim kapasitesi ile Avrupa'nın en büyük ilaç üretim tesislerinden biri haline geldiğini anlatan Sancak, grubun bir diğer şirketi olan Voltsan kalıbın yurtiçi ve yurtdışında pek çok sektöre hizmet verdiğini söyledi. Ek bina açılışı yapılan Volt Motor'un 1987 yılında kurulduğunu, 2011'de SAYA Grup bünyesine katıldığını belirten Sancak, "Volt Motor 600 çalışanı, 45 bin metrekarelik üretim alanı ve geniş kapasitesiyle Türkiye'nin lider elektrik motoru üreticilerinden biri haline gelmiştir. Hedefimiz 2020 yılına kadar Türkiye'nin en büyük elektrik motoru üreticisi olmaktır" dedi.
'GAYRİMENKULE DEĞİL SANAYİYE YATIRIM YAPAN KAHRAMANDIR'
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin yeni bir başarı hikayesi yazmak zorunda olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye'nin yeni bir başarı hikayesine ihtiyacı var. Bu hikayeyi bir arge, inovasyon, yenilikçi üretim anlayışı ile yazabiliriz. Bütün çalışmamız bunu sağlamak için. Bir tarafta yatırımın önündeki engelleri tek tek kaldırıyoruz diğer taraftan arge, inovasyon ve yenilikçi üretime ciddi destek veriyoruz. OSB'lerin yapılarını güçlendireceğiz. Geçen yıl OSB'ler için devrim niteliğinde karar aldık. Kat sınırlamasını kaldırdık. Sanayinin tüm gücünü enerjisini üretime vermesini sağlamak istiyoruz. Türkiye siyasi belirsizliğin en fazla olduğu üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyüdü. Büyümenin lokomotifi üretim. Önümüzdeki hafta Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na arge reform paketini sunacağız. Küçük sanayi sitelerinden yeşil sanayi sitelerine geçiş için önemli bir üretim reform paketini de hazırlıyoruz. Üreten insanın önünde engel bırakmayacağız. Bu çağda sanayici kahramandır. Gayrimenkulun bu kadar değer kazandığı bir dönemde insanlar kısıtlı sermayesini gayrimenkule değil de üretime sanayiye yatırıyorsa bu kahramanlıktır bu kahramanların yanında olmak da bizim görevimizdir."
İZMİR'E YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNDE 5. DERECEDEN TEŞVİK
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Işık, İzmir'in yüksek teknolojili ürünlerde cazibe merkezi olabilmesi için 5. derecede teşvik verildiğini, orta teknoloji ürünlerini de teşvik için çalıştıklarını söyledi. Işık, şöyle konuştu:
"İzmir, Türkiye'nin en dinamik kentlerinden biri. İzmir Türkiye'nin en fazla üreten kentlerinden biri olmayı hak ediyor. İzmir'in yeşil üretimle yola devam etmesini istiyoruz. İzmir üretecek ama havasını, suyunu, toprağını da kirletmeyecek. İzmir'in önündeki en önemli fırsat alanı yüksek teknolojileri ürünlerinde İzmir'in merkez haline gelmesi. Teşvik sistemimizde İzmir'in çok faydalanacağı düzenlemeleri yaptık. Türkiye'nin en fazla teşviğini alan illerden biri İzmir oldu. Yabancı yatırımcılar da İzmir'de yatırım yapmaya başladılar. Çünkü 5. teşviği veren kararnameyi onayladık. Orta ve yüksek teknolojiyi de İzmir'de teşvik kapsamına alacağız. Sizler çalıştıkça gayret ettikçe bizim görevimiz sizin önünüzü açmak."
Volt Motor Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Sancak, Volt Motor'un Avruya'ya ihraç ettiği süper premium IE4 elektrik motorunu Bakan Işık'a hediye etti.
'HER İLİN GÜÇLÜ YÖNLERİNİ GELİŞTİRECEĞİZ'
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, törenin ardından basın mensuplarını sorularını yanıtladı. Bakan Işık, İzmir'i yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde 5. bölge kapsamına alındığını belirterek, "Geçen yıl söz vermiştik. Bugün hayata geçirdik. Artık İzmir dünyanın en yüksek teknolojilerinin üretildiği bir merkez olacak. Bu teşvik hayata geçti. Yabancı bazı firmaların İzmir'de yüksek teknolojili yatırımları için başvurduğunu biliyoruz" dedi.
Bakan Işık, soru üzerine her ilin güçlü yönlerinin ön plana çıkararak gelişmesine katkı koyacaklarını vurguladı ve "Her ilin güçlü yerlerini ortaya çıkaracağız. İzmir'de nitelikli insan gücü çok yüksek. Orta ve yüksek teknoloji ürünlerde üretim alanları da bunu istiyor. İzmir'in enerjisini buna odaklamasını bekliyoruz. Teknoparkların ve Ar- Ge'nin artmasını bekliyoruz. Bakanlık olarak İzmir'le ilgili hedefimiz orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde İzmir'in üretim merkezlerinden biri olması. En önemli unsur yetişmiş insan kaynağıdır. Bu da İzmir'de var. Bunun üretime odaklanması hem İzmir'i hem ülkemizi kalkındıracak" dedi.
'YERLİ OTOMOBİLİN NEREDE ÜRETİLECEĞİNİ BABAYİĞİT KARAR VERECEK'
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Işık, gazetecilerin yerli otomobil üretiminde İzmir'den bir işadamının talip olup olmadığını sorması üzerine, "Yerli otomobil üretiminde fabrikanın nerede kurulacağına babayiğit karar verecek. Fabrikanın bir kentte kurulması, o bölgeden tedarik yapacağı anlamına gelmiyor. İçinde bulunduğumuz fabrika yerli arabanın elektrik motorlarını üretecek kapasiteye sahip. Yerli arabanın elektrik motorlarının İzmir'de üretilmesinden bundan büyük mutluluk duyarız" dedi.
Bakan Işık, dron adı verilen insansız hava aracı kullanımına yönelik ABD'de ceza uygulanmasını, Türkiye'nin bu araçlara bakışını nasıl değerlendirdiğini soran gazetecilere "Dronlarla ilgili olarak bizim devlet hava meydanlarının bazı düzenlemeleri oldu. Dronları dört kategoriye ayırdılar. Bu alana disiplin getirmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Biz dronların teknolojisiyle ilgileniyoruz. Uçuş izinleri uçuşa yasak bölgelerle ilgili kararı diğer kurumlar alacak" dedi.
Bakan Işık, sıraya girerek, Volt Motor'un işçileriyle birlikte tabldotta öğle yemeği yedi.
BETA'YI AÇTI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, önümüzdeki hafta yeni bir Ar-Ge reform paketini komisyona sunacaklarını belirterek, “Niteliği artırma yönünde daha fazla gayret göstereceğiz. Türkiye'deki insanlar oldukça yaratıcı ancak eksiğimiz takım oyununu iyi oynayamıyoruz. Takım oyununu iyi oynadığımız takdirde Türkiye'yi tutabilene aşk olsun" dedi.
Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) Çok Amaçlı Teknopark'ın Buca Tınaztepe'deki ikinci binası 'Beta', Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla açıldı. Açılışta konuşan Bakan Fikri Işık, DEPARK binasının sıradan bir bina olmadığını belirterek, İzmir'de açılan birçok binadan içinde yapılan işler bakımından değer anlamında farkı bulunduğunu söyledi.
'KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETİLMELİ'
Dünya'nın artık Ar-Ge ve inovasyon etrafında döndüğünü dile getiren Bakan Işık, "Türkiye 13 yılda önemli başarılar elde etti. Türkiye'nin yeni başarı hikayelerine de ihtiyacı var. Bu atılım ve sıçramanın yapılabilmesi için tek ön şart; Ar-Ge ve inovasyon. Artık Türkiye güçlü olduğu alanlarda katma değeri yüksek ürünler üretmek durumda diğer yandan da yeni teknoloji alanlarında 'bende varım' demek zorunda. Dünyada teknolojiyi satın alan, ithal eden değil üreten ülke olmak zorunda. Bu hepimizin ortak görüşüdür. Ama bu yol meşakkatli bir yol ve sabır istiyor. İşte bu yola çıkan insanları yalnız bırakmamayı ve desteklemeyi hükümet olarak en önemli görev olarak görüyoruz" diye konuştu.
AR-GE REFORM PAKETİ
AK Parti hükümeti olarak teknoloji alanında da bir çok hizmet yaptıklarını anlatan Işık, şöyle konuştu:
"2002 yılında 2 tane teknopark vardı bugün ise 48 tane var. Toplam 35 bin kişi çalışıyor. 2 milyar dolar üzerinde ihracatımız var. Ama yetmiyor daha iyisini yapmak zorundayız. Önümüzdeki hafta bir Ar-Ge reform paketini hazırlıyoruz. Teknoloji geliştirme bölgelerini ihtisas noktasına getireceğiz. Bilişim Vadisi'ni hayata geçiriyoruz, inşaatı devam ediyor. Artık endüstri dört sıfıra koşuyor. Artık makinelerin birbiriyle konuştuğu çağa giriyoruz. Artık fabrikada bir operatörün çalıştığı diğer işlerin kendiliğinden olduğu bir yöne gidiyoruz. İşte böyle bir çağda Türkiye teknolojiyi üreten bir ülke mi olacak yoksa teknolojiyi satın alan bir ülke mi olacak'"
'TAKIM OYUNUNU İYİ OYNAYAMIYORUZ'
Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin gelişmesi için hükümet olarak önemli icraatlarda bulunduklarını vurgulayan Bakan Işık, “Şu anda Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyon ekosistemin gelişmesi için hükümet olarak icraata dönüştürüyoruz. Niteliği artırma yönünde daha fazla gayret göstereceğiz. Türkiye'deki insanlar oldukça yaratıcı. Ancak eksiğimiz takım oyununu iyi oynayamıyoruz. Takım oyununu iyi oynadığımız takdirde Türkiye'yi tutabilene aşk olsun" ifadelerini kullandı.
15 BİN METREKARELİK ALANDA HİZMET
Üniversitenin teknoloji geliştirme bölgesi olan DEPARK, bugüne dek Nar kompleksi, Zeytin ve Alfa binalarında 100 firmanın Ar-Ge projelerine ev sahipliği yaptı. DEPARK, Beta binasının açılışıyla ulaşacağı 15 bin metrekarelik alanda hizmetlerine devam edecek. Teknoparkta girişimcilere ücretsiz bilgi desteği sağlanacak. Burada çalışma yapacak işletmeler vergi avantajından yararlanacak. Düşük kira ücreti uygulanacak. Bu işletmeler Ar-Ge kümelendirmelerinde yer alma fırsatı bulacak ve Ar-Ge işbirliklerini artıracak.(Elif Demirci/DHA)
Yorum Yazın