Bakan Özlü: Teknoloji Üssü Urla'ya kurulacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir ziyaretinin ikinci gününde, 'İzmir Teknoloji Üssü Çalıştayı'na katıldı. Açılış konuşmasını yapan Özlü, "İzmir'de yaşayanlardan, İzmir'i teknoloji üssü yapmak için fikri katkı bekliyoruz. Biz görüşlerimizi anlatacağız, sizlerden bilgi alacağız. İzmir'in teknoloji üssü olması içini hazırlayacağımız programı müşterek hazırlamış olacağız" dedi. Özlü, üssün Urla ilçesinde kurulacağını da açıkladı. Özlü,İzmir'le özdeşleşmiş ürünler için verilen coğrafi tescil belgesi törenine geçti. Özlü, kumru, boyoz, Bergama granit taşı ve Urla sakız enginarına tescil belgelerini verdi. Bakan Özlü'den İzmir'de önemli açıklamalar
- Ege Postası
- 09.02.2018 - 11:34
Çeşitli toplantı ve açılışlara katılmak için İzmir'e gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, kentteki ikinci gününde 'İzmir Teknoloji Üssü Çalıştayı'na katıldı. Bakan Özlü, çalıştayın açılış konuşmasını yaptı. İzmir'in sahip olduğu sanayi potansiyelini, bütün unsurlarıyla harekete geçirmek gerektiğini belirten Özlü, "Türkiye'nin sanayi üretiminin yüzde 10'unu gerçekleştiren İzmir, bilim ve teknolojide de en ön saflarda yer alabilecek imkanlara sahiptir. 'İzmir Teknoloji Üssü' projemiz; İzmir'in potansiyelini, gücünü ve imkanlarını bütünleştiren, dev bir projedir. 'İzmir Teknoloji Üssü', ülkemizin topyekun teknoloji geliştirme kapasitesinin artırılmasına hizmet edecektir. Bu çalıştayın en önemli amacı, kurulacak teknoloji üssünü planlarken, tüm paydaşların görüşlerini ve önerilerini almaktır" dedi.
'TEKNOLOJİ ÜSSÜ' URLA'YA KURULACAK
Bakan Özlü, 'İzmir Teknoloji Üssü'nü tasarladıkları sırada, hangi sektörlerin ve şirketlerin yer alacağı, ne tür hizmetlerin verileceği, kamusal teşvik ve destek sisteminin nasıl olacağı, yer alacak şirketlerin yeterli finansmana ulaşmaları için neler yapılacağı gibi soruların cevaplarını da bulmaya çalıştıklarını kaydetti. 'İzmir Teknoloji Üssü'ne ilişkin çalışmalara, 1 yıldan fazla süre önce başlandığını anlatan Özlü, "Üssün, Urla'da yaklaşık 9.5 milyon metrekare arazi üzerinde yapılmasını planlıyoruz. Teknoloji üssünün arazisine ait jeolojik etüt çalışmaları tamamlanmıştır. Arazi imar çalışmaları devam etmektedir. 'İzmir Teknoloji Üssü', uçtan uca her şeyin yer aldığı bir ekosistem olacaktır. Bu ekosistemde, global büyük yatırımcıların, lider Türk şirketlerimizin, büyük ve orta ölçekli şirketlerimizin, laboratuvarlar, prototip atölyeleri ve sosyal donatıların olması planlanmıştır. Toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesi, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam oluşturulması planlanmaktadır" diye konuştu.
'TÜRK TEKNOLOJİSİ' OLACAK
Tasarlanan modelin, bütün teknoloji geliştirme bölgelerine örnek olacağını kaydeden Bakan Özlü, şunları kaydetti:
"Teknoloji üssüne yönelik belli hususların dikkate alınması faydalı olacak. Bunlardan birincisi, kümelenme sinerjisinden tam faydalanabilmek ve kaynakları en etkin biçimde kullanabilmektir. İkincisi ise bu üssün küresel bir iddiasının olmasıdır. Burada üretilecek teknolojiler, kopya değil, diğer ülkelerin peşinden koştuğu, 'Türk teknolojisi' niteliğinde olmalıdır. Üçüncü husus da bu üssün sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir cazibe merkezi olmasıdır. Tüm bu çabalarımız, Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye, hedefimize ulaşmak içindir. Türkiye, bu hedeflere ulaşabilecek enerjiye, insan kaynağına ve motivasyona sahip bir ülkedir. Bütün mesele, inanmak ve gayret göstermektir. Hükümet olarak, bilimi ve teknolojiyi, stratejik alanlar olarak görüyoruz. Sanayi savaşında, elimizi güçlendirecek en önemli aracın, bilim ve teknoloji olduğunu biliyoruz. Cephaneliğimizi, bilim ve teknoloji ile dolduruyoruz. Ülkemizi, küresel dönüşüme ve Sanayi 4.0'a hazırlamak için hamleler yapıyoruz. Kaybedecek bir saniyemiz bile yoktur. Zamanla yarışmak, hatta zamanın önüne geçmek zorundayız. Bir yandan sanayide milli ve yerli duruşumuzu güçlendirirken, diğer yandan, sanayi ve teknoloji hamlemizi hayata geçiriyoruz."
Çalıştayın açılış konuşmasının sonunda Bakan Özlü, iş adamlarından da özel destek isteyerek, "İzmir, tarih boyunca ticaretin merkezi oldu. İzmir'de yaşayanlardan, İzmir'i teknoloji üssü yapmak için fikri katkı bekliyoruz. Biz görüşlerimizi anlatacağız, sizlerden bilgi alacağız. İzmir'in teknoloji üssü olması için hazırlayacağımız programı müşterek hazırlamış olacağız" dedi.
COĞRAFİ TESCİL BELGELERİNİ VERDİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 'İzmir teknoloji üssü' çalıştayının ardından Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası Bakan Özlü, Ege Üniversitesi kampüsündeki MÖTBE'ye geçti. Burada akademisyenlere hitap eden Özlü, "Türkiye'nin bilim merkezi teknoloji üssü ileri sanayi ülkesi olmasını arzu ediyoruz. Bütün politikalarımızı buna uygun olarak yapıyoruz. Üniversitelerimize destek vermezsek bilim üretemeyiz, teknoloji transferi bir noktaya kadar olur. Bundan sonra teknoloji üretilir. Biz de bakanlık olarak üniversitelerle birlikte çalışmayı önemsiyoruz. Teknoloji transfer eden değil üreten Türkiye yaratmak için kilitlendik. İzmir'in teknoloji üssü olmasını istiyoruz arzuluyoruz. Bunun için siz öğretim üyelerinden akademisyenlerden de destek bekliyoruz" diye konuştu.
'AMACIMIZ, TOPLUMA FAYDA SAĞLAYAN BİLİMSEL TEKNOLOJİK ÇALIŞMALAR'
Bilim, sanayi ve teknoloji arasında bağ oluşturmak istediklerini söyleyip, bu bağı da ağaca benzeten Bakan Özlü, "Ağacın kökü toprakta gövdesi ve meyvesi var. Ağacın toprağını bilime benzetiyoruz. Bu topraktan beslenen ağacın gövdesi teknoloji, meyvesi de sanayidir. Bilimle teknoloji teknoloji ile sanayi arasında kuvvetli bir bağ olmasını önemsiyoruz. Sanayisi olmayan sanayi ile ilişkilendirilmemiş bilim ve teknoloji faaliyetlerinin çok fazla faydasını görmüyoruz. Meyvesi olmayan ağaç gibi görüyoruz. Toplumun sosyal ekonomik kalkınmasına destek sağlamayan çalışmaların bizim için önemi yok. Bizim amacımız insana topluma fayda sağlayan bilimsel teknolojik çalışmalardır" dedi.
Bakan Özlü, konuşmasının ardından öğretim üyelerinin sorularını da yanıtladı. Ar-Ge merkeziyle ilgili soru üzerine Özlü, "Ar-Ge merkezlerinin sayısı 800'ü geçti. Bunun da büyük bir çoğunluğu 2017 yılında oldu. Bu merkezlerin sayısını da bu yıl bine tamamlayacağız. Ar-Ge merkezlerine büyük önem veriyoruz. Ar-Ge merkezi açmak için personel sayısını da 15'e düşürdük, bu da gelişmesinde etkili oldu. Yeni çalışmamız ise üniversitelerle şirketlerin Ar-Ge merkezleriyle özdeşleştirmek. Doktora öğrencilerimizin buralarda istihdam edilmelerini sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, toplantıdan sonra İzmir'le özdeşleşmiş ürünler için verilen coğrafi tescil belgesi törenine geçti. Bakan Özlü, kumru, boyoz, Bergama granit taşı ile Urla sakız enginarına tescil belgelerini verdi.
İZMİR TİCARET BORASI'NA ZİYARET
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün 2 günlük İzmir ziyaretinin son adresi, İzmir Ticaret Borsası oldu. Bakan Özlü, burada 'Tarım 4.0 Toplantısı'na katıldı. Tarihi binanın salonlarını gezen ve ürünler hakkında bilgi alan Özlü, daha sonra toplantı salonundaki törene geçti. Açılış konuşmasını yapan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir'in Küçük Menderes, Bakırçay, Gediz havzalarıyla toplam 327 bin hektar büyüklüğündeki ekilebilir alanıyla tarım cenneti olduğunu söyledi. İzmir ve çevresinde, yılda 3 kez ürün almayı sağlayan bereketli topraklar bulunduğunu da vurgulayan Kestelli, "İşimiz, gücümüz tarım. Bu binada çalışan herkes, 127 yıldır tarımsal üretimin hak ettiği değere ulaşması için emek sarf etti. Şunun da farkındayız. Tarımın sorunları artık sadece Tarım Bakanlığı'nın çözeceği konu olmaktan çıkalı çok oldu. Ekonomik sıkıntıları, enflasyonda yaşanan sıkıntıları sadece Ekonomi Bakanlığı'nın aşabilmesi de mümkün değil. Ülkemizin tüm bu sorunları aşabilmek için daha çok bilime, daha çok sanayiye daha çok teknolojiye gereksinimi var. Tarım sektörü olarak şahsınıza, icraatlarınıza, Bakanlığınızın uygulamalarınıza her zamankinden daha çok ihtiyacımız var" dedi.
'AR-GE VE İNOVASYON KAÇINILMAZDIR'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü ise konuşmasında, 2 günlük ziyaretinde İzmir'in potansiyelini, enerjisini ve iş insanlarının gayretlerini bir kez daha gördüklerini söyledi. Özlü, "Tarımsal üretimde Ar-Ge ve inovasyon, artık kaçınılmazdır. Bugün üzerinde konuştuğumuz 'Tarım 4.0', aslında 'Endüstri 4.0'ın bir sonucudur. Türk tarımının geleceği için 'Sanayi 4.0' ve 'Tarım 4.0' uygulamaları şarttır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mız, Ar-Ge konusunda çok önemli mesafeler almıştır. Bize yapılan sunuma göre, tarımsal Ar-Ge'ye 900 milyon TL destek olunmuştur. Önümüzdeki süreçte, bu desteğin iki katına çıkarılması planlanmaktadır. Tarım Bakanlığı'mıza bağlı çok sayıda enstitü ve laboratuvar, çiftçinin ve üreticinin hizmetindedir" diye konuştu.
Tarım ve hayvancılık endüstrisinin, sadece Türkiye için değil; tüm dünya için stratejik sektör olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, "Bu yüzden tarımda dijital dönüşüm, her zamankinden daha önemli bir hal almıştır. Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü'nün raporlarında göre, 2050 yılında, bugünkünden yüzde 70 daha fazla gıda üretmek zorundayız. Bu talebi karşılamak için çiftçiler ve tarım şirketleri, daha fazla üretim yapmak zorundalar. Dolayısıyla başta nesnelerin interneti olmak üzere 'Endüstri 4.0'ın çözümlerine yönelmek zorundayız. Teknolojik inovasyonu, tarım uygulamalarının merkezine koymak durumundayız. Sanayi devrimleriyle birlikte ortaya çıkan kimyasal gübreler, hatta uydu görüntüleri tarımda kullanılmaya başlandı. Tarımın bir sonraki evresi ise nesnelerin interneti olacaktır. Birbiriyle konuşan traktörler, tarım makineleri, dijital sensörlerle donatılmış tarım makineleri, tarımsal üretimin merkezine yerleşecektir. Dünya bu yöne doğru gitmektedir" dedi.
'TARIM DEVRİMİ TOPRAKLARIMIZDA BAŞLADI'
'Tarım 4.0' yerine 'akıllı tarım' isminin kullanılmasını isteyen Bakan Özlü, şunları söyledi:
"Tarım devrimi, binlerce yıl önce bizim topraklarımızda, Anadolu'da başladı. Tarım devrimine beşiklik eden Türkiye coğrafyası, bugün artık hem sanayi devriminin hem tarım devriminin önemli aktörlerinden biri olabilir. Bilim, teknoloji, sanayi, savunma, enerji, sağlık ve tarım birbirini destekleyen, birbirinden beslenen, birbirinden güç alan kavramlardır. Bunlar arasındaki iş birliği, ülkemize sıçrama yaptıracaktır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mıza bağlı tüm kurumlar, bütün imkanlarıyla tarımsal sanayinin hizmetindedir. TÜBİTAK, 'Tarım 4.0' uygulamaları için ihtiyaç duyulan her alanda hizmete hazırdır. KOSGEB, tarım teknolojilerine yatırım yapmak isteyen herkese kaynak sunmaya devam edecektir. Kısa zaman içinde, bakanlığımız ile Tarım Bakanlığı arasında Ar-Ge ve İnovasyon başta olmak üzere çeşitli iş birliği mekanizmaları hayata geçirilecektir. Bakanlık olarak katma değerini 10 yılda 2 katına çıkaracak, 5 odak sektör belirledik. Bu sektörlerden biri de gıda ve içecek sektörüdür. Gıda sektöründe yer alan ürünleri, vergi indirimi, kaynak tahsisi, teşvik ve muafiyetlerle destekleyeceğiz. Başta TÜBİTAK ve KOSGEB olmak üzere, bütün kaynaklarımızı, yerli ve milli üretim için, yerli ve milli tarım için seferber edeceğiz."
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, İzmir Ticaret Borsası'ndaki programının ardından İzmir'den ayrıldı. (DHA)
Yorum Yazın