Dolar 34,6565
%0.03
Euro 36,3729
%-0.02
Altın 2.940,410
%0.3
Bist-100 9.636,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Tüfenkçi İzmir'de

Bakan Tüfenkçi İzmir'de

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ihtisas borsalarının kuruluşunun önündeki eksikliklerin giderilerek bu yılın ilk yarısını geçmeyecek şekilde kurulması ile lisanslı depoculuk müjdesi verdi. Bakan Tüfenkci, “TMO fiili depoculuk yapan bir kurum niteliğinden çıkacak, devlet fiili depoculuk yapmaktan daha çok regülatör rolüne düzenleyici rolüne geçecek" dedi.

  • Ege Postası
  • 25.02.2016 - 20:30
İZMİR - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli'yi makamında ziyaret etti. Gümrük Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İzmir Ticaret Borsası'nda ürün ihtisas borsaları ve TMO depolarının özel sektöre açılacağı müjdesini verdi. Tüfenkci, ihtisas borsalarının kuruluşunun önündeki eksikliklerin giderilerek bu yılın ilk yarısını geçmeyecek şekilde kurulması müjdesini Başbakan Davutoğlu'nun verdiğini hatırlaratak, ürün ihtisas borsaları kurularak elektronik ürün senetlerinin (elüs) de bir üst lige çıkarılacağını açıkladı.

Tüfenkci, Elüs senetlerinin teminat olarak kullanılabileceği, dünya piyasalarında ve alışverişlerde kullanacağını sözlerine ekledi. İkinci müjde olarak açıklanan lisanslı depoculuk hakkındaki görüşlerini de şu şekilde açıkladı: 

“TMO fiili depoculuk yapan bir kurum niteliğinden çıkacak, devlet fiili depoculuk yapmaktan daha çok regülatör rolüne düzenleyici rolüne geçecek. Ama Merkez Bankası'nın piyasalardaki rolü gibi sadece piyasalardaki fiyat oynaklıklarını kontrol altına tutacak şekilde işlemde bulunacak, onun dışında depoculuğu, fiili depoculuğu özel sektöre devredeceğiz."



“BAŞARI HİKAYESİ YAZARAK SIÇRAMA YAPMAK İSTİYORUZ"
İzmir Ticaret Odası'nda Başkan Ekrem Demirtaş ve işadamlarıyla bir araya gelen Tüfenkci'den işadamları gümrüklerde XR cihazlarının artırılmasını, Emlakçılık Yasa Tasarısı'nın çıkarılmasını istedi. Malatyalı Bakan Tüfenkci'yi gevrek ve tulum peyniri ikram edildi. Tüfenkci, terör sorununa dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi: 

“Oda ve borsalar, bir ilin nabzını tutan ve o kentin sorunlarının tartışıldığı, fikirlerin üretildiği birlikte hareket ederek o ilin kalkınması için emek sarf eden insanlardan oluşuyor. Bir yandan ticareti geliştirmeye çalışırken diğer yandan soruna vakıf insanların arasında olmak beni mutlu ediyor. Buralardan besleniyoruz. Siz Türkiye'nin kalkınması için görev yapan kahramanlarsınız. Biz de sizin önünüzü açmak için çalışıyoruz. Gerek özel sektörün temsilcileri, gerek kanaat önderleriyle sürekli istişare halindeyiz. Bizler biliyoruz ki ticareti kolaylaştırmak, geliştirmek, uluslararası refah pastasından ülkemizin daha fazla pay alabilmesi için çaba saf etmek ve refah seviyesinin arttığını görmek büyük mutluluk. Türkiye'de bir başarı hikayesi oluşturmak, sıçrama yapmak için uğraşıyoruz. Türkiye'de bazı sıkıntılar var. Bir yandan bunları aşmaya çalışırken ülkemizin bir bölümü yoğun terör saldırısı içinde. Terör gerçeği bu ülkenin önemli bir gücünün terörle mücadeleye harcanmasına neden oluyor. Bizler kardeşlik köprüsü oluşturmaya çalışırken birileri buna inat çukurlar açıyor köprüleri yıkmaya çalışıyor. Biz buna rağmen o bölge insanını ticaretini geliştirebilmek için güvenlikle güçleriyle yoğun mücadele ediyoruz." 

“İŞ VE İŞLEM SÜRESİNİ AZALTMAK İSTİYORUZ"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, ticarette iş ve işlem süresi ile şirketlerin kuruluş sürelerini kısaltmak istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Amacımız ticareti güvenli bir şekilde kolaylaştırmak. Gerek ihracatta, gerek ithalatta iş ve işlem sürelerini kısaltarak kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Bir günlük bekleme ticarete yüzde 4 oranında etki ediyor. İhracat maliyetlerimizi yüzde 4 oranında düşürdüğümüzde ticaret, yüzde 7 artıyor. Piyasaların geliştirilmesi için her türlü argümanı kullanıyoruz. Artık biz şirketlerin kuruluş sürelerini kısaltmak istiyoruz. Sadece sürelerini de maliyetlerini de aşağı çekmek istiyoruz. Bununla ilgili ciddi adımlar atıyoruz. Daha kolay yatırım yapılabilir bir ülke olmaya çalışıyoruz. Yargı reformları ile Türkiye'yi ticarette daha güvenli bir liman haline getirmeye çalışıyoruz. Biz dünya ile rekabeti sizinle yapacağız. Sürekli istişare halinde olmamız gerekiyor. Sizler sorunlarınızı direkt bize aktarabilirsiniz."



ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO), Hilton Oteli'nde düzenlediği 2014 Yılı Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni'ne katıldı. Törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Odalar ve Bo6rsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu oda ve borsa başkanları ile yaklaşık 500 işadamı katıldı.

"VATANIMIZIN ORTADOĞU BATAKLIĞINA DÖNÜŞMESİNİ İSTEMİYORUZ"
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, teröre dikkat çektiği konuşmasında teröre cesaret veren politikalardan uzak durmak gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"2016 yılının zor geçmesini bekliyorum. Şehit haberleri bizi çaresiz bırakıyor. Ağlamak bazı acılara yetmiyor. Ortada ihanet sorunu vardır. Eşit haklara sahip olup daha fazlasını isteminin başka bir anlamı yoktur. Ankara ve Diyarbakır olayları can güvenliğimizin olmadığı gerçeğini bir kez daha tazeledi. Vatanımızın Ortadoğu bataklığına dönüşmesini istemiyoruz. Ötekileştirmeden ayrışmadan bir olabilirsek buna neden olan dil ve üsluptan terörü cesaretlendiren politikalardan uzak durursak huzuru yakalayabiliriz. Bu vatan çarıklarla kurtarıldı. Başka Türkiye yok. Sanayici olmak ateşten gömlek giymekle eşdeğer. Bir uyanıyoruz, dış politikada yaşanan sorun nedeniyle birçok ülkeyle ticaretimiz sonlandırılıyor, bir bakıyoruz dolar 3 lirayı geçmiş, bir gecede kur artışıyla borçlarımız da artıyor. Sanayici olarak istediğimiz kadar önlem alalım kaliteli ve rekabetçi üretim yapalım, olmuyor. Bizler bu şartlar altında bile yatırım yapmaktan istihdam yaratmaktan gurur duyuyoruz yeter ki motivasyonumuz bozulmasın. Hükümetin ekonomiye ilişkin eylem planları olduğunu görüyoruz. Bizim beklentimiz belirlenen takvime uyulsun. Reel sektörü haksız rekabete uğratmayan, rakiplerle eşit maliyetle üretim şartlarına sahip, nitelikli sanayileşmeye hız veren, demokrasi kalitesinin ve hukukun bağımsızlığının tartışılmadığı bir ülke hayalini gerçekleştirme idealimize vurgu yaparak sizleri saygıyla selamlıyorum."

"DEVLETİMİZE GÜVENMEK İSTİYORUZ"
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen de, Ankara'da yaşanan ve 29 kişinin ölümüne neden olan patlamayı hatırlatarak, "Devletimize güvenmek istiyoruz. Ankara'nın kalbi denilen noktada ve bir gün sonrasında Diyarbakır'da kurulan hain pusular, açıkçası bir güvenlik zaafiyeti kuşkularını ve endişelerini akla getirmektedir. En kötüsü de vatandaşın can güvenliğinin olmadığı psikolojisinin hakim olmasıdır. Terörün amacına ulaşması yönünde en ufak bir açık verilmemelidir. Atalarımızın kanıyla sulanmış bu topraklar, yeniden benzer acılara şahit olmamalıdır" dedi. 

"SANAYİCİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, törende yaptığı konuşmada, "İzmir çok farklı özellikleri olan marka şehirlerden biri. şehirlerin de ruhu vardır. Bir şehrin taşına toprağına o ruhu veren de insandır. İzmir dünyadaki pek çok ülkeyle yarışabilecek durumdadır. İzmir liman, üniversite, turizm, tarih ve arkeoloji, fuarlar kentidir. Doğal kaynaklar sanayi altyapısı nitelikli işgücü potansiyeli sanayinin gelişmesinde ana faktörlerdir. İzmir 2002 yılında 2 milyon 778 milyon lira ihracat yapıyordu, 2015 yılında 8 milyar 308 milyon dolara yükseltti. Ege illerinin ihracatı 13 yılda 2.5 kat arttı. Genç insan gücü, coğrafi yapısı, sanayisinin uluslararası standartlarda üretim yapması ile güçlü bir sanayisi vardır. Hedefimiz bu güçlü sanayinin rekabet gücünü artırmaktır. Avrupa'nın üretim ve teknoloji üssü haline getirmek istiyoruz. Üretim ve ihracatta ithalata olan bağımlılığı azaltmak için yurtiçi ara üretim kapasitesini arttırıcı politikaları sürdüreceğiz. Ürün ve pazar çeşitlendirme stratejileri ile ihracata hız kazandıracağız. Geçen yıl öngörülmesi zor jeopolitik gelişmeler nedeniyle ihracatta bir miktar gerileme yaşadık. Bunlar aşılamayacak sorunlar değil. Biraz önce ifade edilen sorunları çok yakından biliyoruz. Üç aylık süre içinde reformların yüzde 50'sini, sözlerimizin yüzde 70'ini gerçekleştirdik. Altı ayda hepsini gerçekleştirmiş olacağız. Sanayicinin önünü açmamız lazım. Küresel krizin üzerinden yedi yılı aşkın süre geçmesine rağmen dünya krizin etkisini atlatabilmiş değil. Bu noktada Türk ekonomisi çok avantajlı durumda. Eskiden Türkiye'de tek bir noktaya mal ve ürün satarken bugün dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz. 2002 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı sadece sekizken,bugün 34 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz. İhracatımızın artışı ile ülke üretimini artırmak için birçok şehrimizi üretim üssü haline getirmek için çeşitli planlarımız mevcut. Türkiye'nin en önemli gücü sizlersiniz. Sizim en önemli sermayemiz sizlersiniz. Biz hükümet olarak sizin yanınızdayız ve birlikte hareket edeceğiz."



"İYİ TERÖRİST KÖTÜ TERÖRİST AYRIMI YAPMIYORUZ"
Bakan Tüfenkci, terör sorununa dikkat çektiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Terör bu ülkeyi geriye götürme adına bu ülkeye korku salma adına kendine düşen görevi yapmaya çalışıyor. Bu noktada bizim hassas olmamız gereken, terör tüm insanlığın ortak bilinçle karşı durması gereken bir insanlık suçudur. Bu tavrımızı sadece kendi vatandaşlarımızın maruz kaldığı terör saldırıları karşı değil yurt dışında gerçekleşen terör eylemlerine de aynı tepkiyi koymalıyız. Biz, iyi terörist, kötü terörist ayrımı yapmadığımız gibi bunu insanlık suçu olarak gördük ve öyle hareket ettik. Teröre destek veren eylem ve söylemler içinde olanlar da en az bu terör eylemlerini gerçekleştirenler kadar acımasızdırlar. Terörist için kurulan taziye çadırında bulunanlar sözüm ona siyaset yaptıklarını iddia ediyorlarsa, olmaz olsun öyle siyaset. Siyaset yapacaksanız teröre destek olarak yapmayacaksınız. Barış, kardeşlik ve dostluktan yana siyaset yapacaksınız. Üreticinin emekçinin yanında durarak onları terörün reklamını, PR'ını yapmayacaksınız. Terör bizim için insanlık suçu. Teröre inat daha fazla üreteceğiz çalışacağız daha fazla sarılacağız ve daha fazla sevgiyi öne çıkaracağız. Bizi Suriyelileştirmeye, Iraklılaştırmaya çalışanlara asla prim vermeyeceğiz. Bunu da kardeşlikten ve barıştan yana tavrımızı koyarak yapacağız. İstekleri istikrarı yok etmek korku salmak. Bu milleti oluşturan unsunlar birbirimize güvenimizi muhabbetimizi ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak bu ülkeyi geliştireceğiz."



ÖDÜL ALAN FİRMALAR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, konuşmaların ardından Ege Bölgesi Sanayi Odası Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni'nde, başarılı 139 firma ve iki girişimciye ödül verdi. En yüksek üretim kapasitesi kategorisinde Tüpraş, Petkim, Philsa Phılıp Morris, İzmir Demir Çelik Sanayi ödül alırken, KOBİ'lere özel en yüksek üretim kategorisinde, Akseki Demir, Polkima, Doğu İklimlendirme, Budin Akarca Mürekkep, Eroğlu Tekstil'e ödül verildi. En yüksek yatırım kategorisinde Petkim Petrokimya, Tüpraş, Özkan Demir, Phılsa Phılıp Morris ve CMS Jant ödüle layık görüldü. Yılın en başarılı kadın girişimcisi Aysel Özer ile yılın en başarılı genç girişimcisi Serkan Erdur da ödül aldı.
(Elif Demirci-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.