Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Uraloğlu İzmir yatırımlarını anlattı: İzmir YHT konforuyla tanışacak

Bakan Uraloğlu İzmir yatırımlarını anlattı: İzmir YHT konforuyla tanışacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu, İzmir Ticaret Odası Ekim Ayı Olağan Meclis toplantısında yaptığı konuşmasında, İzmir’e yapılan projelerden bahsederek, İzmir Ankara Yüksek Hızlı Tren için 2027 yılını işaret etti. Öte yandan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Alsancak Limanı’nın potansiyelinin kullanılmadığına dikkat çekerek, “İzmir Alsancak Limanı, ülkemizin en önemli ihracat ve ana limanlarından birisi olmasına rağmen gerçek potansiyelini hayata geçiremiyor. Yeni nesil gemilerin körfeze girişini teminen yaklaşım kanalının derinleştirilmesiyle (derin su yolunun oluşturulması) birlikte İzmir Alsancak Limanının kapasitesinin arttırılmasının, yanı sıra konteyner, ro-ro, ro-pax ve kruvaziyer fonksiyonları ile varlığını sürdürmesinin önem taşıdığını düşünüyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 27.10.2023 - 18:57
  • Güncelleme: 27.10.2023 - 22:16

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu, İzmir Ticaret Odası Ekim Ayı Olağan Meclis toplantısına katılım sağladı.  Meclis toplantısına, İzmir Valisi Süleyman Elban, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jack Eskinazi, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ ve AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı katılım sağladı.

BAKAN RAPOR VERDİ

Bakan Abdulkadir Uraloğlu açıklamasında, “Cuma günü İzmir’de etkinlik yapmak her baba yiğidin harcı değildir. Bize vakit ayırdığınız için eşekkürediyorum. İZTO 1885 yılında kurulan en eski ticaret odasından biri. Ben de İZTO’nun bundan sonra da İzmir için yapacağı katkıların hayırlara vesile olmasını diliyorum. 2002 yılında bir mektup yazıldı. Türkiye’nin ekonomik sorunlarından ve Amerika’nın müdahalesinden bahsediliyordu. Dünyadaki gerginliklere baktığımızda maalesef her savaş bizi derinden etkiliyor. Cumhurbaşkanımız bu anlamda yoğun bir politika yürütülüyor. İnşallah orada kalıcı barış olur. Eylül Ayı ihracat 22 milyar 602 dolarla rekor kırdık. Ocak- Eylül arasında ki rakam 187 milyara yükseldi. Yılsonu için güzel bir hedef. 9 aylık ihracatta yüzde 14’lük bir artış gördük. 12. Kalkınma planında yüzde 5’lik bir büyüme öngörüyoruz. 2028 yılına geldiğimizde kişi başı 17 bin 500 dolarlık gelire ulaşmayı hedefliyoruz. İstihdamda yüzde 3 civarında artış sağlanması hedeflerimiz arasında. İşsizliği de düşürmeyi hedefliyoruz. Turizm gelirlerinde 100 milyar dolar seviyesine çıkmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“2053 YILINI KONUŞUYORUZ”

Türkiye’nin konumuna dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Üretim ve ticaret faaliyetlerin gelişmesi, ulaşımın kesintisiz ve hızlı olması gerektiği için ulaştırma sektörlerimizin önemini biliyoruz. Bakan olarak ihracatı arttırmak ve alternatif pazarlar oluşturmak için projeleri gündemime alıyoruz ve yakından takip ediyoruz. Türkiye çok stratejik bir yerde duruyor. Biz buna göre bir planlama yapıyoruz. Biz artık 2053 yılını konuşuyoruz. 40 trilyon dolarlık yurtiçi hasıla var. Ülkemizin gelişmesine katkı sağlamak için gayret içindeyiz. Orta koridorun vazgeçilmez ülkesi Türkiye’dir. Birçok yatırım yaptık, yatırımlara devam edeceğiz. Bir yük trenini kesintisiz bir şekilde her yere gönderiyoruz. Gelişen zamanda doğu batı değil, Kuzey güney koridorları da gündeme geldi. Hem kuzey güneyi inşat etmek için Ovaköy sınır kapısına kadar demiryolu ve otoyol projemiz var. Burası kalkınma yolu olarak adlandırılıyor. Denizden gelen yüklerin artık kara ve demir yoluyla Avrupa’nın her noktasına geçişi sağlanmış olacak. Proje bitti, Türkiye, Irak, BAE ve Katar bu projenin içinde. Burada Türk müteahhitlerin yoğun bir şekilde yer almasını bekliyoruz. Bu projeyi hayata geçireceğiz. Burada sadece Marmaray’ı değil, Yavuz Sultan Selim köprüsünden geçecek demir yolunu da söylemek istiyorum. Marmaray’a alternatif bir güzergahı hayata geçireceğiz. Orta koridorda kapasiteyi arttırmak için bir koridor hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu da hayata geçince oradaki kapasitemiz artmış olacak” ifadelerine yer verdi.

İZMİR’E NELER YAPILDI?

İzmir-Ankara Yüksek Hızlı trenin 2027 yılında hizmete başlayacağını duyuran Bakan Uraloğlu, “Gerek Uzakdoğu’da gerekse Avrupa’da takipçisiyiz. Biz Avrupa Birliği’ne girmeye çalışıyoruz gelinen süreçte Avrupa Türkiye’nin ne kadar önemli olduğunu fark etti. İzmir’de çimento, demir-çelik, gıda, sanayi gibi sektörlerle lokomotif bir kent. Son 21 yılda İzmir’e birçok proje kazandırdık. İzmir çevreyolunu bitirdik ve trafiğe açtık. Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolunu hayata geçirdik. Aydın’a kadar otoyolu götürdük. Biz bu otoyolu Antalya’ya kadar uzatmayı düşünüyoruz. Turizm hareketliliğini İzmir’e katkı sağlama adına gerçekleştirmiş olacağız. 10-15 Kasım arasında İzmir-İstanbul otoyolunu 15 günlüğüne kapatıyoruz desek, buradan İstanbul’a 15 saatte gidilirdi. O yol sayesinde 3,5 saate düştü. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı treni 2027 yılında bitirmiş olacağız. Yüksek Hızlı tren konforunu İzmir’le tanıştıracağız. Adnan Menderes Havalimanı’nda iç ve dış hatlar terminalini hayata geçirdik. Yurtdışı seferleri daha da arttı” dedi.

ÖZGENER’DEN İZMİR PROJELERİNE ÖVGÜ

İzmir’de hayata geçirilen projelerden bahseden İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise, “Kentimizin ülkemiz içi bağlantılarının güçlendirilmesi açısından hayata geçen projelerden memnuniyet duyuyoruz. İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir’imize ulaşımı oldukça kolaylaştırdı. Bu projenin yanında yapım çalışmaları devam eden kentimizi Ankara’ya bağlayacak hızlı tren hattının ve kentimizi Antalya’ya bağlayacak ilk planda Aydın-Denizli Otoyolunun en kısa sürede bitirilmesi kentimize ve Ege Coğrafyasına büyük katkı sağlayacaktır.  Ayrıca yine kentimiz kuzeyinin canlanmasına büyük katkısı olan İzmir-Çandarlı Otoyolu’nun Çanakkale Köprüsüne kadar uzatılması da, kentimizin ve yine Ege Bölgesi illerinin kesintisiz bir şekilde Avrupa’ya bağlanmasında büyük katkı yapacaktır.  2028 yılında bitmesi planlanan İzmir-Ankara Hızlı Tren Hattının bir yıl erken bitebileceği konusundaki açıklamanızdan büyük memnuniyet duyduk. Özellikle iş insanlarımızın Ankara’ya olan uçak seferlerinin arttırılması konusunda talepleri var. Devreye girecek tren hattının konforlu ve 3,5 saate inecek yolculuk sayesinde Ankara’ya ulaşım konusunda önemli bir alternatif sağlayacağını düşünüyorum. Karayollarının yanısıra demiryolu, havayolu ve denizyolunun da ülkemiz ve kentimiz ekonomisine katkısı oldukça büyük. İzmir gümrüklerimiz sadece kentimizin değil, birçok ilin dış ticaretinde çıkış kapısı olma özelliğine sahip. Bu nedenle liman bağlantılı demir yolu hatlarının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yapılmasını önemsiyoruz.  Ayrıca şehir içi ulaşımın kolaylaştırılması amacıyla İZBAN hattının kuzeyde Bergama, Dikili, güneyde Bayındır, Ödemiş ve Tire’ye, doğuda Kemalpaşa ve Menemen’e saçaklanmasının kentimize ve bölgemize önemli katkılar yapacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“ALSANCAK LİMANI POTANSİYELİNİ KULLANAMIYOR”

İzmir Alsancak Limanı’nın potansiyeline dikkat çeken Özgener, “Bölgemize büyük güç verecek Çandarlı ve İzmir Alsancak Limanının bir bütün olarak değerlendirilmesi, kentimizde bulunan limanların kapasitelerinin ve karayolu taşımacılığının verimliliğinin arttırılması önem taşıyor. Bu noktada, İzmir Alsancak Limanı, ülkemizin en önemli ihracat ve ana limanlarından birisi olmasına rağmen gerçek potansiyelini hayata geçiremiyor.  Yeni nesil gemilerin körfeze girişini teminen yaklaşım kanalının derinleştirilmesiyle (derin su yolunun oluşturulması) birlikte İzmir Alsancak Limanının kapasitesinin arttırılmasının, yanısıra konteyner, ro-ro, ro-pax ve kruvaziyer fonksiyonları ile varlığını sürdürmesinin önem taşıdığını düşünüyoruz” dedi.

KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ’NE TAM DESTEK

Körfez Geçişi Projesi’ne destek veren Özgener, “Kentimizin kalkınması açısından önemli fırsatlar barındırdığına inandığımız ve yeşil ve mavinin aynı alanda buluştuğu İnciraltı’nın bir turizm merkezi olarak kentimize kazandırılması, özellikle termal, sağlık ve spor turizmi odağında “iyi yaşam” temasıyla yatay mimari gözetilerek tekrar planlanması, imar planlarının kısa sürede yürürlüğe girmesi ve yatırımcıya sunulur hale getirilmesi konusunu önemsiyoruz. Bu sürecin ortak akıl ve sinerjiyle, kentimizin üst yararına olacak şekilde tasarlanabileceğine ve İzmir’in kurum, kuruluşları olarak ortak bir paydada buluşabileceğimize inanıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından planları yapılan İnciraltı’nın sağlık turizmine kazandırılması ve planda yer alan, çevre yollarını halka şeklinde saracak, İzmir’in kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayacak Körfez Geçiş Projesi’ni desteklediğimizi ve bir an önce hayata geçirilmesi temennisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.  

ÖZGENER’DEN ÇİFT OTOYOL TALEBİ 

Öte yandan Özgener, Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Kampüsüne çift yönlü otoyol bağlantısı yapılmasını için Bakan Uraloğlu’ndan destek istedi. Özgener konuşmasında, “İzmir Ekonomi Üniversitemize ve kentimize küresel ölçekte, çevreci, son teknolojiye sahip, yeşil ve akıllı bir kampüs kazandırmak hedefine yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyoruz. Çeşme Otoyolu’ndan İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Kampüsümüze çift yönlü otoyol bağlantısı yapılması konusunda desteklerinizi diliyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.