Bakanı Fidan, yarın Kuzey Makedonya'ya gidiyor; ziyaretin gündeminde ne var?
Bakan Fidan'ın üst düzey görüşmeler gerçekleştirmesi ve Kuzey Makedonya'daki Türk milletvekilleri, Arnavut siyasi parti liderleri ve Makedonya Türk toplumu mensuplarıyla bir araya gelmesi bekleniyor
- Ege Postası
- 04.09.2024 - 14:02
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Kuzey Makedonya'ya resmî bir ziyaret gerçekleştirecek. Bakan Fidan, ziyareti kapsamında Başbakan Hristijan Mickoski, Meclis Başkanı Afrim Gashi ve mevkidaşı Timco Mucunski’yle görüşmeler gerçekleştirecek.
Ziyaret kapsamında Bakan Fidan’ın, Kuzey Makedonya Meclisi'ndeki Türk milletvekilleri, Arnavut siyasi parti liderleri ve Makedonya Türk toplumu mensuplarıyla buluşması da öngörülüyor.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşme ve temaslarda Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki siyasi ilişkiler ve bölgesel konular değerlendirilecek. FETÖ ile mücadele başta olmak üzere güvenlik meseleleri masaya yatırılacak. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, askeri ve savunma sanayii alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, inşaat, enerji, altyapı gibi çeşitli sektörlerde iş birliğinin ve yatırımların artırılması konuları görüşülecek.
Bakan Fidan geçen haziran ayında Üsküp'te yapılan Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmıştı.
Türkiye-Kuzey Makedonya ikili ilişkileri
Türkiye, Kuzey Makedonya'nın en büyük 7'nci ticaret ortağı konumunda; ikili ticaret hacmi 1 milyar dolara yaklaşmış durumda. Kuzey Makedonya'daki Türk yatırımları ise 2 milyar dolara ulaştı.
Türkiye; ikili ticaret hacminin geliştirilebilmesi için 20 yıldır yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması’nın tarım ürünleri, işlenmiş tarım ürünleri ve hizmetler sektörünü kapsayacak şekilde güncellenmesini istiyor. Bu şekilde ticaret hacmi 2 milyar dolara kadar çıkarılabilir.
Kuzey Makedonya ile savunma alanında iş birliği de artıyor. ASELSAN'ın Üsküp'te temsilcilik açması bu yönde olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Ayrıca ülkede 2021'de yapılan son nüfus sayımına göre ülkede 83 bin 443 Türk bulunuyor ve bu toplam nüfusun yaklaşık yüzde 4'üne tekabül ediyor.
Türkiye, ana dilde eğitim hakkı ve kamuda istihdamın nüfusa oranla tesisi konularını öncelikli olarak görüyor.
Bölgesel gelişmeler
Kuzey Makedonya’nın komşuları ile tarihten gelen birtakım sorunları bulunuyor. Yunanistan ile ikili ilişkileri ülkenin adının Kuzey Makedonya olarak değiştirilmesi ile olumlu seyretmiş olsa da mevcut hükûmetin iktidara gelmesi ile yeniden gerildi. Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın ülke içindeki etkinliklerde ülkenin adını Makedonya olarak kullanması gerginlik kaynağı haline geliyor.
Bulgaristan ise Kuzey Makedonya anayasasında değişiklik yapılarak “Bulgar” azınlıkların tanınması ve azınlıklara tanınan haklardan yararlanmaları yönünde talepte bulunmuştu. Bunu, AB sürecinin devamı için bir ön koşul olarak sunuyor. Bu anayasa değişikliğinin yapılabilmesi için hükûmetin Meclis'te 3'te 2 çoğunluk sağlaması gerekiyor. (T24)
Yorum Yazın