Dolar 34,1485
%-0.04
Euro 37,9060
%-0.68
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlığın ağaç vetosu sözde mi kaldı'

Bakanlığın ağaç vetosu sözde mi kaldı'

İzmir'in kangreni haline gelen çöp çilesine son verecek Yamanlar'daki bertaraf ve dönüşüm tesisi projesine ait ÇED raporuna olumsuz görüş sunan Orman Bölge Müdürlüğü'nün, Bayraklı'da inşaatı devam eden Şehir Hastanesi için yüzlerce ağacın katledilmesine seyirci kaldığı ortaya çıktı. Yamanlar'da "Ağaçlandırılacak alan" niteliğine sahip 850 bin metrekarelik çorak tesis arazisini veto eden müdürlük, yine aynı niteliğe sahip Bayraklı'daki 600 bin metrekarelik Entegre Sağlık Kampüsü alanında erozyon önleme çalışmaları kapsamında dikilen 20 bine yakın çam fidanının Ekim ayında yok edilmesine ise ses Bakanlığın ağaç vetosu sözde mi kaldı'

  • Ege Postası
  • 31.03.2016 - 10:24
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çiğli Harmandalı'daki vahşi depolama çilesine son verecek ve günde binlerce çöpün geri dönüşümü ile bertarafını sağlayacak tesis projesiyle ilgili çıkmaz giderek artıyor. Son olarak Çevre İl Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni karşı karşıya getiren izin polemiği ile gündeme gelen kriz devam ederken, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sunulan olumsuz raporlar ise kafaları karıştırdı.
 


BAKANLIKTAN İKİ FARKLI UYGULAMA
İzmir'de her gün yeni bir tartışmayı beraberinde getiren iki önemli çevre yatırımı yeniden kentin başlıca tartışma konusu oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üç yıldır onay beklediği körfez temizliği çalışması ile bir yılı aşkın süredir imza beklenen Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde aradan geçen onca süreye karşın bir türlü sonuç elde edilemedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun son günlerde dile getirdiği bürokrasi isyanı ve ÇED talebine Ankara'dan gelen olumsuz yanıt ise krizi tırmandırırdı.
 


HASTANEYE ONAY ÇÖPE RET!
İzmir'in çöpüne çare olacak proje sürecinde son viraj Orman Bölge Müdürlüğü'nün onayı olarak görülürken, kamu yararı taşıyan benzer iki yatırım arasında izlenen tutumun farklılığı "Çifte standart" eleştirilerini de beraberinde getirdi. Bayraklı'da "Hayali proje" olarak nitelendirilen ve inşaatına temel atıldıktan tam 19 ay sonra başlanan Şehir Hastanesi projesinin Laka Köyü yakınlarındaki arazisinde Ekim 2015'te başlayan inşaat çalışmaları tam anlamı ile çevre kıyımına sahne oldu. Erozyon önleme çalışmaları kapsamında İZSU ve Ege Orman Vakfı gibi kurumlar tarafından yaklaşık 20 bin çam fidanının dikildiği tesis arazisinde Entegre Sağlık Kampüsü için yüzlerce ağaç iş makineleri ile yok edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı'na devredilen proje alanına giren dozer ve kamyonlar kısa süre içerisinde "Ağaçlandırılacak alan" statüsüne sahip bölgedeki tüm yeşil dokuyu yok etti. Söz konusu süreçte hiçbir kurumdan itiraz gelmezken, çevresel anlamda yaşanan bu acı manzara karşısında sessiz kalan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Yamanlar Dağı eteklerinde aynı statüye sahip çorak atık tesisi arazisine olumsuz görüş sunarak tesisi veto etmesi ise kafalarda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Müdürlüğün söz konusu görüşü ve alternatif alan bulunması yönündeki ısrarı nedeniyle süreçte başa dönülmesi ve tesis inşaatının da gecikmesi gündeme geldi.
 


TAŞ OCAĞI YAPILSA BİR GÜNDE İZİN GELİRDİ!
Yaşanan bu bürokratik krizin gölgesinde geçen zaman içerisinde çeşitli tesislere gelen benzer izinler ise ÇED kavramını sorgulatır hale geldi. Ticari kazanca yönelik enerji yatırımlarını hayata geçiren holdingler için Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararları ile yer tahsisleri yapılırken, yine devlet tarafından orman arazileri ile yerleşim alanlarında çok sayıda özel kuruluşa enerji üretim lisansı verildi. Çevresel etkileri ile tartışma konusu olan taş ocakları, maden ocakları, balık çiftlikleri ve Konak Tüneli gibi yüzlerce proje de aradan geçen süre zarfında ÇED sürecinin dışında bırakıldı.
 
KÖRFEZİN BALIK ÇİFTLİĞİ KADAR KIYMETİ YOK
Birçoğu SİT alanı üzerinde hayata geçirilen, mahkemelik olan ve halkı isyan ettiren bu yatırımlar için ÇED onayına dahi ihtiyaç duyulmazken, meslek odaları ve bilim tarafından uygun görülen, üniversiteler tarafından bilimsel raporlar hazırlanan çevre yatırımlarının ise havada kalması kent halkının da büyük tepkisi topladı. Aynı şekilde çevreci enerji yatırımları için çevre hiçe sayılarak Çeşme, Urla gibi alanlarda orman arazilerindeki binlerce ağaç mahkeme kararlarına karşın bir gece ansızın katledilirken, hatırlanacağı üzere Şubat'ta Bayındır'da da yapılacak yol inşaatı için doğa ve yüz yıllık ağaçlar hiçe sayılmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.