Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlık beton soruşturmasındaki iddiaları araştırmak için heyet görevlendirdi

Bakanlık beton soruşturmasındaki iddiaları araştırmak için heyet görevlendirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Sakarya'da beton numunelerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturmaya adı karışan laboratuvarların faaliyetlerinin askıya alındığını söyledi....

  • Ege Postası
  • 10.05.2013 - 17:02
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Sakarya'da beton numunelerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturmaya adı karışan laboratuvarların faaliyetlerinin askıya alındığını söyledi. Demirtaş, "Hazır beton firmalarının beton verdikleri binalar ve laboratuvar kuruluşlarının rapor verdiği binalarla ilgili tekraren soruşturma dışında geriye dönük eksiklik ya da yanlışlık olup olmadığını tespit etmek için çalışma yapılacak." diye konuştu.

    Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın beton numunelerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturma devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş'ı inceleme yapmak üzere Sakarya'ya gönderdi. Bakanlıktan gelen bir heyet, soruşturmada adı geçen laboratuvarlar, yapı denetim kuruluşları ile bakanlık personelinin yapmış olduğu çalışmaları gözden geçirmek üzere inceleme başlattı.

    Sakarya Valisi Mustafa Büyük ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Müsteşar Yardımcısı Demirtaş, Bakan'ın talimatıyla adı depremle anılan Sakarya'da ortaya çıkan suistimal konularıyla alakalı soruşturmaya ait incelemeleri takip etmek ve bakanlığı ilgilendiren konularda denetim yapmaya geldiklerini ifade etti.

    Suistimal iddialarını sıkı denetimin getirdiği bir kaçak olarak düşündüklerini kaydeden Demirtaş, savcılığın yürüttüğü soruşturmaya 3 laboratuvarın ve 2 ya da 3 hazır beton santralinin de konu olduğunu dile getirdi. Soruşturmada adı geçen 26 binanın 23'ünden savcılığın talimatıyla yeniden karot numuneler alınarak incelemeler yapıldığını vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi; "Soruşturmaya konu olan 26 binanın 23 tanesi şu anda yapı denetim üzerinden denetlenen inşaat halinde olan binalar. Bunlarla ilgili savcılığın talimatıyla yeniden karot numuneler alınarak incelemeler yapıldı. İncelemeler neticesinde çok iddia edildiği gibi bir suistimal veya beton numunelerinde standart dışı bir netice ile karşılaşılmadı. Beton sınıfları üzerinden uygun olduğu görüldü. Ancak eski binalarla ilgili yapılan karot deneylerinin olması gerektiğinden daha yüksek gösterildiği gibi bir sonuca varıldı. Sakarya'nın depremden sonra ayakta kalan binaların hasarlı, az ya da çok hasarlı olması ile ilgili sorunu var. Bunların yeniden değerlendirilmesiyle ilgili hem laboratuvarlarda hem de riskli bina raporlarında ki incelemelerde sıkıntılar oldu. Bina sahiplerinin binalarının riskli olup olmaması ile ilgili sıkıntıları oluyor. Riskli oldukları zaman yıkılma mecburiyetleri var. Mal sahipleri buna engel olmak için ya da geciktirmek için bazı suistimal konularına tevessül ediyorlar. Bundan dolayı sıkıntı var. Yeni inşaat faaliyetleri ile ilgili daire satın alanların ya da mal sahiplerinin çok fazla endişelenmesine gerek yok."

    "DEPREM GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATACAK HİÇBİR İNŞAATA İZİN VERİLMEYECEK"

    Soruşturma geçiren 3 laboratuvarın mevzuat gereği askıya alınacağını bildiren Demirtaş, "Talimatını verdik. Soruşturma bitinceye kadar askıya alınacak. Bu arada yeni inşaat faaliyetleri ile ilgili tedbirlerin alınması için talimat verdik. Laboratuvarların vermiş oldukları raporlarla ilgili tekrar inceleme yapıyoruz. 23 binada problem görmedik. Yine de hazır beton firmalarının beton verdikleri binalar ve laboratuvar kuruluşunun rapor verdiği binalarla ilgili tekraren soruşturma dışında geriye dönük eksiklik ya da yanlışlık olup olmadığını tespit etmek için çalışma yapılacak." şeklinde konuştu.

    Endişe edilecek bir durumun olmadığını savunan Demirtaş, hadiseden ders çıkartarak denetimleri daha da sıklaştırdıklarını belirtti. Deprem güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir inşaata izin verilmeyeceğini söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu; "İnşaatları devam eden yapı sahipleri endişe etmesinler. Onların denetimleri devam ediyor. Deprem güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir inşaata izin verilmeyecektir. Buna yol açan hiçbir kuruluşa da izin verilmeyecektir. İnsanın hayatını suistimal eden şahıslarla ilgili hem bakanlığımızın yetkisi dahilinde hemde yargı yoluyla gerekenler yapılacaktır."

    "HİÇBİR TEREDDÜTE MAHAL BIRAKMAYACAK ŞEKİLDE İNCELEMELER YAPILACAK"

    Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın talimatıyla bir heyetin inceleme ve değerlendirme yapmak üzere şehre geldiğini söyledi. Sakarya'da 5 bin 780 yapının inşaatlarının devam ettiğini kaydeden Vali Büyük, 30 yapı denetim firmasından 11'inin bazı eksiklikleri ve hataları sebebiyle idari yaptırımlar uygulanarak izinlerinin iptal edildiğini ya da askıya alındığını belirtti.

    Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın laboratuvarlar ve bazı binalarla ilgili gereğinin ifası için kendilerine tebliğde bulunduğunu vurgulayan Büyük, "Bunlarla ilgili yapılacak işlemleri de başlatmış durumdayız. Binlerce rakamdan bahsediliyor. Aslında 20'nin üzerindeki bir yapıyla ilgili incelemeler var. Bilirkişi raporlarına göre beton incelemelerinde olumsuzluk olarak gözüken yeni yapılarda her hangi bir şey yok. Daha çok eski yapıların beton kalitesi ile ilgili bazı değerlendirmeler var. Yerel yönetimler, belediyelerimiz, yapı denetim firmaları ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün elemanları güçlü bir denetim sürdürüyor. Bundan sonra da bu denetim daha da sıklaşarak sürecek. Kamuoyunun endişe ettiği konularda hiç bir tereddüte mahal bırakmayacak şekilde bundan sonrasında da geçmişe yönelik incelemeler de yapılarak değerlendirmelerde bulunacağız. Bu konuda aksama söz konusu değil. Tam aksine deprem bölgesinde olmamız sebebiyle bu alanda herkesten daha fazla yoğun bir denetim işlemi yürütülmekte." dedi.

    Devam eden inşaatlarda bir olumsuzluğun bulunmadığını kaydeden Büyük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılanların hepsi meydanda. Hepsi alınmış değil. Her şey teknik olarak incelenebilecek konumda. Binalarda duruyor. Betonda duruyor. İstendiği zaman bunların incelenip raporlanacak bir durumu var. Şüpheli her bina ile ilgili yeniden değerlendirme imkanımız da var. 'Kapatıldı. Alan aldı, götürdü' demek mümkün değil."

    Öte yandan toplantının ardından Bakanlıktan gelen heyet soruşturmayı yürüten savcıyla görüştü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.