Balçova Belediyesi’nden Çölyak hastalarına beslenme eğitimi
Balçova Belediyesi Engelli Hakları Masası, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında çölyak hastaları için beslenme eğitimi düzenledi.
- Ege Postası
- 06.12.2024 - 11:09
- Güncelleme: 06.12.2024 - 11:16
Glutensiz gıdalarla beslenmesi gereken hastalar ve yakınları tarafından ilgi gören eğitimin, devam etmesi planlanıyor. Balçova Belediyesi Teknoloji Eğitim Merkezi (BETEM)’nde gerçekleşen eğitimleri, uzun yıllar gazetecilik yapan gastronomi yazarı Nurhayat Akın Talay veriyor.
Gastronomi yazıları yazmaya başladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nü bitiren Talay, özellikle çölyaklıların beslenmesi konusunda çalışmaya başladığını söyledi. İlk derste çölyaklılara mantı, pişi ve kurabiye pişiren Talay, eğitimleri sürdürmek istediklerini ifade etti. Eğitimde kullanılan ürünlerin sponsorluğunu ise çölyaklıların yakınları tarafından kurulan Beyaz Tabak Grubu üstleniyor.
GIDAYA YÜKSEK FİYATLA ULAŞIYORLAR
Türkiye’de her geçen gün daha yaygın görülen çölyak hastaları için Balçova Belediyesi Engelli Hakları Masası’nın başlattığı eğitimler, İzmir Glutensiz ve Organik Yaşam Derneği ile Beyaz Tabak Grubu tarafından destekleniyor. Başlattıkları eğitime sadece Balçova’dan değil, İzmir’in her yerinden hasta ve yakınlarının katıldığını belirten Eğitmen Nurhayat Akın Talay, “Çölyak hastalarının beslenmesi zor oluyor. Glutensiz gıda ürünlerini normal gıdaların 3-4 katı fiyata satın alıyorlar. Bu da yaşamı onar için çok pahalı hale getiriyor. Bizim kolayca ulaştığımız pek çok gıdayı tüketemiyorlar. Özellikle gevrek, boyoz gibi yiyecekleri yiyememekten dert yanarak evde nasıl yapabileceklerini sordular. Bir sonraki eğitimde bunları evde pişirmenin yöntemlerini anlatacağız” şeklinde konuştu. Sosyal medyada glütensiz bir yemek tarifi paylaşması üzerine Balçova Belediyesi Engelli Masası Sorumlusu Rıza Mutkılioğlu’nun kendisini aradığını, eğitim düzenleme fikrinin bu şekilde doğduğunu belirten Talay, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Ben gazetecilikten sonra gastronomi yazılarına ağırlık verdim ve bu alana yöneldim. Aşçılık Bölümü’nü bitirdikten sonra şeflik unvanını da aldım. Bu sırada çölyaklıların beslenmesi üzerine eğitimler aldım ve çalışmalar yaptım. Bu eğitimlerde onlara un karışımlarını, çok pahalıya ulaşabilecekleri yemekleri daha uygun fiyata mal etmelerinin yollarını anlatıyoruz.”
Yorum Yazın