Balyoz Davası'nda tarihi karar
Balyoz davasının tüm sanıkları beraat etti. Anayasa Mahkemesi'nin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından yeniden görülen "Balyoz Planı" davasında mahkeme heyeti, tüm sanıkların mahkumiyetinin iptaline ve beraatine karar verdi
- Ege Postası
- 31.03.2015 - 17:03
Mahkeme, aralarında Çetin Doğan, Engin Alan, Özden Örnek, Dursun Çiçek vei İbrahim Fırtına'nın bulunduğu 236 sanık için beraat kararını "sanıkların yüklenen suçları işlediği sabit olmadığı" gerekçesiyle verdi.
SAVCI: VERİLERİN DELİL VASFI OLMADIĞI ANLAŞILDIĞINDAN...
Yeniden görülen "Balyoz Davası"nda mütalaasını açıklayan savcı, "Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığı anlaşılmıştır. Sanıklarla, suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır" dedi. Savcı, Çetin Doğan, Dursun Çiçek, Engin Alan, Ergin Saygun, İbrahim Fırtına, Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 236 sanığın tamamı için beraat istedi.
ANAYASA Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılanmasına devam ediliyor.
ENGİN ALAN, DURSUN ÇİÇEK, ÖZDEN ÖRNEK DE DURUŞMADA HAZIR BULUNDU
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen davanın 5. duruşmasına aralarında MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, CHP milletvekili aday adayı emekli Albay Dursun Çiçek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek'in de bulunduğu 140 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.
SALONDA ELEKTRİK KESİNTİSİ
Duruşmada sanık ve avukat sayısının çokluğu nedeniyle yoklama yaklaşık 1 saat sürdü. Salona yeni gelen sanık ve avukatlarının eklenmesi sırasında elektrik kesintisi yaşandı ve salon yaklaşık 1 dakika karanlıkta kaldı. Bu sırada mahkeme Başkanı Özlem Karaçam'ın katibine "Kaydetmiş miydin'" diye soru yöneltmesi tüm salonu güldürdü.
ÖZENALP İÇİN SAYGI DURUŞU
Mahkemenin kararını açıklamasının ardından, sanıklar ve avukatları ayağa kalkarak, mahkeme heyetini alkışladı. "Türkiye sizinle gurur duyuyor" şeklinde tezahürat yapan sanıklar, "Balyoz Planı" davası sanıklarından hayatını kaybeden Kurmay Albay Murat Özenalp için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
SUÇ DUYURUSU KARARI
Mahkeme, ayrıca dijital delillerde sahtecilik iddiasına ilişkin suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
HERŞEY BİR GAZETE HABERİ VE BİR BAVULLA BAŞLADI....
Balyoz Davası'nda mahkeme, tüm sanıkların beraatine, haklarındaki mahkumiyet kararlarının iptaline karar verdi.
Mahkeme ayrıca, sahte dijital kanıtları oluşturanlar hakkında da suç duyurusunda bulunulması kararı aldı.
Peki Balyoz davası nedir, ne zaman başladı, hangi iddialar üzerine açıldı'
İşte yargılama aşaması 2010 yılında başlayan, gerek soruşturma aşaması, gerek gözaltı ve tutuklamaları, gerekse karar aşaması ile, Türkiye gündemini yıllarca meşgul eden Balyoz davasının ayrıntıları;
HERŞEY BİR GAZETE HABERİYLE BAŞLADI
Balyoz davasının temeli, bir gazete haberine dayanıyor. Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010'daki haberinde açıkladığı 2003 tarihli "Balyoz Harekât Planı" başlıklı belgelerin yayınlanması ile, savcılar harekete geçti.
BARANSU'NUN ESKİ EŞİNİN EVİNDEKİ BELGELER SORULDU
Mahkeme Başkanı Karaçam, "Sizi dikkatle dinlemek istiyoruz, herkesin söylediğini. Bugün beyanlarınızı alacağız. Lütfen kimse izinsiz duruşma salonunu terketmesin" dedi. Mahkeme başkanı Karaçam, Balyoz'da Kumpas soruşturması kapsamında gazeteci Mehmet Baransu'nun eski eşi Esra Konur'un evinin ardiyesinde yapılan arama kapsamında soruşturmayı yürüten savcılığa "Balyoz", "Oraj", "Suga", "Çarşaf", "Sakal" adlı eylem planlarına ilişkin 'delil niteliği taşıyan belgelerin olup olmadığının' sorulduğunu belirtti. Soruşturma savcısının eylem planlarına ilişkin belgelerin olmadığı yönünde mahkemeye cevap verdiğini ifade etti.
BİLİRKİŞİ RAPORUNA KARŞI BEYANLAR ALINIYOR
Mahkeme Başkanı Karaçam ardından , İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) görevlileri bilirkişiler Prof. Dr. Uluğ Bayazıt, Doç. Dr. Feza Buzlıca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı'nın dava dosyasındaki dijital delillere ilişkin hazırlanan rapor ve ek raporlara ilişkin savcıya bir diyeceğinin olup olmadığını sordu. Savcı Ramazan Öksüz herhangi bir diyeceğinin olmadığını belirtti.
"SEÇİLME HAKKIMIZ DAHİL BÜTÜN HAKLARIMIZIN 7 NİSAN'DAN ÖNCE GERİ VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUM"
Bilirkişi rapor ve ek raporlara ilişkin sanık ve avukatlarının beyanlarının alınmasına geçildi. Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, "Bilirkişi raporlarına katılıyorum, avukatım İlkay Sezer'in mahkemeye sunduğu dilekçelere de katılıyorum ve mahkemenizin en kısa sürede beraat kararı vermesini talep ediyorum" dedi. CHP İstanbul ikinci bölgeden milletvekili aday adayı emekli Albay Dursun Çiçek, "Çalınan masumiyetimizin ve seçilme hakkımız dahil bütün haklarımızın 7 Nisan'dan önce geri verilmesini talep ediyorum ve Kumpasçılar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum" diye konuştu.
"DİJİTAL VERİLERİN SAHTE OLDUĞU SON BİLİKİŞİ RAPORUYLA İSPATLANMIŞTIR"
Emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Dijital verilerin sahte olduğu son bilikişi raporuyla isptalanmıştır. Davanın en kısa sürede sonuçlandırılmasını ve beraatimi talep ediyorum" dedi. Emekli Korgeneral Engin Alan da, bilirkişi raporuna katıldığını belirterek beraatini istedi.
SAVCI TÜM SANIKLAR İÇİN BERAAT İSTEDİ
Yeniden görülen "Balyoz Davası"nda savcı, Çetin Doğan, Dursun Çiçek, Engin Alan, Ergin Saygun, İbrahim Fırtına, Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 236 sanığın tamamı için beraat istedi.
Savcı Ramazan Öksüz, dijital veriler hakkında sahtecilik iddiasına ilişkin kuvvetli suç şüphesi bulunduğundan, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
Yorum Yazın