Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başbakan Erdoğan: Darbecilerin yanında yer almayacağız

Başbakan Erdoğan: Darbecilerin yanında yer almayacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’da gerçekleşen darbeye yönelik eleştirilerini yineledi. Erdoğan darbecilerin yanında yer almayacaklarını söyledi.Başbakan Erdoğan, Süleymaniye’de kıldığı bayram namazının ardından gazetecilerin...

  • Ege Postası
  • 08.08.2013 - 11:50
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’da gerçekleşen darbeye yönelik eleştirilerini yineledi. Erdoğan darbecilerin yanında yer almayacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Süleymaniye’de kıldığı bayram namazının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan burada yaptığı değerlendirmede Mısır’daki darbeye yönelik şu ifadeleri kullandı: “Mısır’da şuanda darbe hükümeti söz konusudur.Bu darbe hükümeti önce yüzde 52 oyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nı görevden almıştır. Peki görevden alan kimdi? Sayın Mursi’nin Milli Savunma Bakanlığı’na getirdiği Sisi’dir. Peki şuanda Cumhurbaşkanı olan kimdi? Mursi’nin Anayasa Mahkemesi’nin başına getirmiş olduğu zattır. Bazıları ikide bir şunu söylüyorlar: ‘Mursi kucaklamadı’ Daha yeni kucaklayaca? Mursi’nin kabinesinin üçte biri kendi atadığı kişilerdi. Üçte ikisi ise daha önceki Mübarek yönetiminden kalmış olan insanlardı. Onlarla sayın Mursi Mısır’ı yönetmenin gayreti içinde oldu. Çok daha manidarı bir ekonomik ambargo Mursi’ye karşı uygulandı. Türkiye ve Katar’ın dışında Mursi’ye destek veren hiçbir ülke yoktu. Darbe hükümeti hemen ardından 16 milyar dolar gibi bir destek geldi. Batılı ülkeler hala darbe diyememiştir. Müdahale diyorlar. Oturup konuştuğumuzda telefonlarla görüştüğümüzde tabi ben bu arada daimi üyelerin hepsi ile görüştüm. Hepsi ile bunları konuştuğumuzda ‘biz de sizin düşüncenizi paylaşıyoruz. Yapılanı tasvip etmiyoruz’ Bunu söylüyorlar. Ama darbe diyemiyorlar. Çünkü darbe dediklerinde uluslararası hukuk noktasında yeni bir süreç başlayacaktır. Bu darbecilerin yanında olmayacağız. Kaldı ki yüzde 65 oyla kabul edilmiş bir anayasa var. Yüzde 65 oyla kabul edilmiş bir anayasayı bile ne yaptılar, askıya aldılar. Bunu nasıl kabul edeceksiniz. Bu millete saygısızlıktır. Tahrir’de toplananı millet kabul ediyorsun. Adaviye’de, Mansuriye’de İskenderiye’de toplananı millet kabul etmiyorsun. Milyonlarca insan oralarda toplandı. Kararlılıkla bunu devam ettiriyorlar. Bir sorunun cevabını arıyorlar; ‘Benim oyum ne oldu, benim irademe saygı istiyorum’ diyorlar. Benim öğrendiğim demokrasi budur. Devletler arası hukukta siyasi literatürde bunlara karşı yapılan da darbedir. Bunun başka bir izahı olamaz. Bu batının samimiyet testinde kaybedişi anlamına gelmektedir. Mısırlı kardeşlerimizin yanında olduk yanında olmaya devam edeceğiz. Mısırlı kardeşlerimizin bayramını kutluyorum.”

‘GÜVENLİK GÜÇLERİ HADDİNİ BİLMEYENE HADDİNİ BİLDİRİR’

Ergenekon sanığı Mustafa Balbay’ın, ‘Sonbahar sıcak geçecek’ sözlerinin sorulması üzerine Erdoğan şunları söyledi: “Ben bu yollara tevessül etmenin ülkemiz için bir sıkıntı olabileceğini söyleyebilirim. Ama bu tür yollara tevessül edenler şunu özellikle bilmeleri gerekir ki bu ülke tüm güvenlik güçleri ile yani haddini bilmeyenlere haddini bildirir. Bunların hiçbirisinin özgürlük arayışının olmadığı çok açık ve net ortadadır. Neyiniz eksi? A’dan Z’ye temel hak ve özgürlükler açısından Cumhuriyet tarihi boyunca verilmemiş hakları AK Parti iktidarı vermiştir. Yanlış yapılması halinde iktidarımız olarak gerekeni yaparız.”

‘BAYRAMDA DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ ÜZERİNDE ÇALIŞACAĞIM’

Bayram programı konusunda bilgi veren Erdoğan, “Bayram programında demokratikleşme paketi üzerinde çalışmalarımı sürdüreceğim. İstanbul dışında olacağım. Burada olursam beni rahat bırakmazsınız. Rize’ye 24,25 ve 26 Ağustos gibi gitmeyi planlıyorum.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.