Başbakan'dan İzmir'de çiftçiye 'mazot' müjdesi
Başbakan Binali Yıldırım, milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren bir açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım: "Kullanılan mazotun yarısı sizden yarısı bizden" dedi. Başbakan Yıldırım İzmir'de açıkladı
- Ege Postası
- 14.10.2016 - 16:10
Başbakan Binali Yıldırım, "Çiftçinin kullandığı mazotun yarısı bizden. Bol bol ekin, Allah bin bereket versin. Yılda 2 sefer destek verilecek. Ekimde ve hasatta. İlk destek Nisan-Mayıs, ikinci destek Eylül-Ekimde verilecek" dedi.
Yıldırım, 'Milli Tarım Projesi'ni açıkladı. Tarıma yönelik desteklerin artacağını belirten Başbakan Yıldırım, TMO'nun da etkin bir şekilde kullanılacağını belirtti. Başbakan Yıldırım, çiftçiye kullandıkları mazotun yarısını devletin ödeyeceğini açıkladı.
Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;
*Gelecek nesillere üreten bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Stratejik olarak kabul ettiğimiz sektörlerin başında tarım ve hayvancılık var.
*800 milyon insan açlıkla karşı karşıya, 600 milyon kişi de aşırı şişmanlıkla mücadele ediyor. Tarımdaki kredi maliyetleri düştü. Hayvansal üretim iki kat arttı.
*Gübreyle ilgili söyledim yüzde 23 indirim sağlandı.
*Tarım ihracatı 4 kattan fazla arttı, 17 milyar Dolar'a ulaştı.
*Piyasadaki dalgalanmaları engellemek için TMO etkin bir şekilde kullanılacak.
*Çiftçiye kullandığı mazotun yarısını devlet ödeyecek. Yılda 2 sefer destek verilecek.
*Ekimde ve hasatta. İlk destek Nisan-Mayıs, ikinci destek Eylül-Ekimde verilecek
Başbakan'dan İzmir'de partilere anayasa çağrısı
BAŞBAKAN YILDIRIM MİLLİ TARIM PROJESİNİ AÇIKLADI
İzmir Ödemiş’te Tarım Lansmanı ve Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesini açıkladı. Programda havza bazlı üretime destek verileceğini belirten Yıldırım, “Herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın” derken, çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.
'ÇİFTÇİNİN KULLANDIĞI MAZOTUN YARISI BİZDEN'
Başbakan Binali Yıldırım, İzmir merkezindeki programlarını tamamladıktan sonra helikopterle Ödemiş'e geçti. Başbakan Binali Yıldırım, polisin geniş güvenlik önlemleri altında, Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi'ne gitti. Bu sırada polis helikopteri de, Başbakanın konvoyuna havadan eşlik etti. Başbakan Binali Yıldırım, Dünya Kadın Çiftçiler Günü, 2'nci Girişimci Kadın Çiftçiler ödül törenine katıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de hazır bulunduğu törende, Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesi'ni, tanıttı.
TARIM KALKINMADAN ÜLKE KALKINMAZ
Ödül töreninde ilk konuşmayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptı. Salonun önemli bir bölümünü dolduran kadın çiftçilerin günlerini kutlayan Faruk Çelik, "Bugün önemli bir lasmanımız var. Ödemiş tarım için önemli bir yerimiz. Sebzede tarla bitkilerinde, süs bitkilerinde, havansal ürünlerde önemli bir bölgemiz. Sayın Başbakan göreve geldiği zaman bakanlarla görüştüğü ilk toplantıda beni çağırdı verdiği talimat şu oldu. 'Tarım kalkınmadan ülkenin kalkınması mümkün değil ve üzerimize büyük sorumluluk var' dedi. Talimat verdi. Gece demeden gündüz demeden çalıştık" dedi.
ÖDEMİŞ TARIMIN BAŞKENTİ
Toplantıda daha sonra kürsüye gelen Başbakan Binali Yıldırım, müjdelerini peş peşe sıraladı. Ödemiş'i 'tarımın başkenti' olarak kabul ettiğini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Önemli bir projeyi de burada ilk kez açıklıyoruz. Anadolu'nun eli toprak kokan Türkiye'nin bereketine bereket katan kadınlarımız ödüllerini alacaklar" dedi.
İzmir'in tarımda önemli bir kent olduğunu da vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, "İzmir ilimiz büyük bir gücümüz. İzmir 1 milyar liranın üzerindeki hayvansal üretimi ve hayvan varlığı ile Türkiye'nin 2'nci ili. 4 milyonun üzerinde bitkisel üretim değeriyle 5'inci sırada. Ayrıca İzmir gıda tarım ürünlerinde yurt dışına açılan bir ihracat kapımız. Tarım ürünleri ihracatının tüm Türkiye'deki oranın yüzde 13'den fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. Süt üretimiyle Türkiye'de bir numarada. 2015 yılında 77 milyon TL süt desteklemesi Ödemiş'te gerçekleşti. Şehirlerimizi süsleyen bitkilerin merkezi de Bayındır, Ödemiş. Bütün süs bitkilerinin üçte birinden fazlası İzmir'den gidiyor. Geçen yılın, en fazla tarımı projesi İzmir'de gerçekleşti. Bizler de destekleri arttırmaya devam ediyoruz" dedi.
GIDA TEHLİKESİ YAŞANACAK
Gelecekte gıda ihtiyacının artacağını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünya siyasetinde ilk sırada yer alan konuların yerini yarın gıda gibi, su gibi hayati durumlar alacak. İnsanlarını geleceğini tehdit ediyor. 2040 yıllarında nüfusun 10 milyara çıkması bekleniyor. Buna karşılık yılda 12 milyon hektar tarım arazisi yok olup gidiyor. Bilinçsizce, şuursuzca yapılan yapılardan dolayı 34 ülke gıda sıkıntısı çekiyor, 80 ülkede su sıkıntısı çekiyor. Bunlara öncelikle hamd edip şükredeceğiz, bu sıkıntıların hiçbirisi bizde yok. Elimizdekilerin kıymetini bileceğiz ardından yarınımızı şimdiden hesap edip hareket edeceğiz. Alınteriyle sulanmayan hiçbiri toprak bereketini sofraya taşınmaz. 14 yılda 90 katrilyon tarıma destek verdik. Kentleşme son sürat devama ediyor. 20 milyon vatandaşımız kırsalda tarımla uğraşıyor. Yani her 5 kişiden 1'isi tarımda ekiyor biçiyor. Hedef 2023 ne hedefliyoruz 150 milyar dolar tarımda yıllık gelir. 40 milyar dolar ihracat. Bu hedeflere ulaşmak için işte tarımı stratejik sektör kabul ettik. Yeni uygulamaları başlatmaya karar verdik" dedi.
"HERKES KAFASINA GÖRE DEĞİL HAVZASINA GÖRE EKİM YAPSIN"
Yeni tarım politikası ile teşviklerini de anlatan Başbakan Binali Yıldırım, "Havza bazlı üretime destek veriyoruz. Şimdiye kadar destek veriliyordu ama şimdi destek daha bilinçli hale geldi. Türkiye'deki bütün ilçeler, iller tarım yapılan her yer, tek tek masaya yatırıldı. 941 havza ortaya çıktı. Bu 941 havzada hangi ürünler yetişir, pamuk nerede yetişir, zeytin arpa yulaf yonca yem bitkileri nerede yetişir hangi ürün su ister. Bunları belirleyince iş kolaylaşıyor. Buğday her yerde destekleniyor. Yurdunu hangi köşesinde ekerseniz ekin desteği alacaksınız. Yem bitkileri her yerde. Fakat her ürünü her yerde değil bilimsel olarak tespit edilen havzalara yönlendireceğiz. Örnek Adana Ceyhan'da kuru fasulye, nohut gibi 14 ürün destekleniyor. Yeni sistemde mısır, buğday gibi temel ürünlerden 7 tane ürün desteklenecek. İsteyen yine istediği ürünü ekecek ama o zaman istediği desteği alamayacak. Toprak Mahsulleri Ofisi etkin şekilde kullanılacak. İstiyoruz ki herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın. Yeni dönem kafama göre değil havzama göre, Hem çiftçi zamansını hem memleket kazansın. Bu ne kazandıracak. Türkiye artık üretimde akıllı tarıma planlamaya geçiyor. Patatesin merkezi aynı zamanda patates burada vazgeçilmez ürün. Başka il patates iyi para ediyor diye onarda ekiyor. Herkes patates ekince çöküyor. Çok basit şey. Önemli olana bu böyle inip çıkmalardan para kazanmak değil istikrarlı alın terinin karşılığına alacaksın.
DESTEKLEME YILDA İKİ KEZ VERİLECEK
Tarımdaki destekleme sistemeni de değiştirdiklerini ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, "Destekleme başvuruları basitleştiriliyor. 6 kat desteği arttırmışız. 12 aya destekler yayılmış bir işe yaramıyor. Yaraya merhem olmuyor. O zaman ne yapalım dedik. İnsanların aldığı destek anlamlı hale gelsin, yılda iki defa vereceğiz desteği. Ekim zamanı ve hasat zamanı. İlk destek Nisan, Mayıs'ta olacak. İkinci destek Eylül Ekim'de olacak. Hiç olmazsa aldığınız paranın hayrını görelim" dedi.
MAZOT MÜJDESİ
Başbakan Binali Yıldırım'ın anlattıklarından en çok alkışı mazota yapılan teşvik aldı. Binalı Yıldırım'ın mazot teşviğini, "Gübre en fazla tarımda maliyeti arttıran unsur, ikincisi de mazot. Gübre'de yüzde 23 indirim sağlandı. Mazotta şimdi bir karar verdik. Çiftçinin kullandığı mazotun yarısı kendisinden, yarısı bizden bol bol ekin. Allah bin bereket versin. Hayırlı uğurlu olsun. Yüz liralık mazot mu koydun motorunun deposuna 50 lirasını vereceksin. 50 lirasını da Faruk Efendi'den alacaksın. Fena biri iş değil m? Türkiye sevdalısı çiftçilere sesleniyorum, basmadık yer, ekmedik toprak kalmasın. Önümüzdeki yıl bol bol ekin. Endişe etmeyin" sözleriyle anlattı.
HAYVANCILIK TEŞVİKLERİNİ DE ANLATTI
Hayvancılığa yönelik teşviklerini de sıralayan Başbakan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bitkisele üretimde olduğu gibi hayvancılıkta ihtiyaçları karşılayacak şekilde yeni bir yöntem geliştirdik. Modern yerli üretimi destekleme modeli. Kendi hayvan varlığımızı arttırma. Sürekli eti ucuzlatacağım diye bu kadar zengin toprakları olan ülkenin sürekli ithalat yapması akıllı bir iş değil. 25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak. Meralar teröristlerini yayıldığı yerlere onlara yayılıyor şimdi, onlara gidecek mal davar yayılacak. Meralarda hayvancılık yapmak isteyenler, ıslah şartıyla cüzi kiralara verilecek. Toprak kullanılmıyor, dura dura verimliliği kayboluyor. Tarım alanları başka amaçlarla kullanılmaya başlanıyor. Bina ve fabrika yapılıyor. Tarım yapılacak, yeni bina yapmak ihanettir. 4 ayını doldurmuş tüm aşıları yapılmış buzağı 750 TL para vereceksiniz. Yine bu bölgede ahır ve ağıl yapacaksınız. Yarı parasını da devlet verecek. Düve alımında yüzde 30 parasını yine devlet verecek. 22 ilde damızlık üretim merkezleri kurulacak. 8 ilde 250 baş kapasiteli damızlık manda üretim merkezleri kurulacak. Bunlara yüzde 50 hibe destek verilecek. Rahatlıkla kredi kullanabilecekler."
Başbakan Binali Yıldırım, süt üreticileri için de, "Sütteki fiyat, ulusal fiyatın altına çiğ süt indiği zaman hemen müdahale edeceğiz. Et ve Süt Kurumu piyasaya girecek fazlalığı alıp süt tozu yapılacak. Süt kayıp sistemi kuruluyor. 400 bini baş buzağı ölümü gerçekleşiyor. Büyük bir kayıp, bu da neden oluyor hayvan hastalıklarını mücadelesinde gerekli başarıyı sağlayamadık. Neden hastalıklardan ari bölge var. Trakya hastalıkta ari bölge, bunları yaygınlaştıracağız" dedi.
TARIM ARAZİLERİNİ KURTARACAĞIZ
184 ovayı SİT ilan ettiklerini ve buralara tarım dışında bir çivinin dahi çakılmayacağını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "184 vadiyi kurtarmış olacağız. 7 milyon hektar araziyi 2023'e kadar toplulaştıracağız küçük arazileri birleştireceğiz. Toprak kadar tohum da önemli. Yerli tohum üretimini 900 bin tona kadar çıkardık. Hububat tohumunda kendi kendimize yetiyoruz. Eskiden böyle değildi. Şimdi tarım işletmeleri var. Fabrika gibi. Bunların yanında küçük çiftçilerimizi bireysel hayvancılık yapanları da yaşatacağız. Uygulayacağımız yöntem bu. Araştırma ve geliştirmeye önem vereceğiz" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım konuşmasının sonunda ise, "Milli tarım stratejisiyle amaç topraklarımızı düzgün kullanmak, uygun yerde uygun ürünü yetiştirmek. Emekleri zayi etmemek. Birinci kazancımız bu. İkinci kazancımız yerli hayvan değerlerimizi varlığımı arttıracak tedbirleri almak. Sürekli ithal etmekten kurtulmak. Üçüncü ektiğimizin biçtiğimizin karşılığını görmek. Değerini buldurmak onun içinde maliyetleri azaltacağız. Maliyetleri azatlamak içini gübreye ve mazotu ciddi anlamda destekleyeceğiz. Tarımsal varlığımızı 2023 yılına kadar 150 milyar dolar seviyesine çıkaracağız cari açık mevzusu da hallolacak. Yani Nihat beye de çalışıyoruz burada. Bunlarda kafa karışıklığı olmasın. Bunlar 2017 yılı için geçerli olacak. Teşvikler öyle yapılıyor biliyorsunuz" dedi. Tören sonrasında Başbakan Binali Yıldırım, girişimci kadın çiftçilere ödüllerini verdi.
780 MİLYON LİRALIK TESİSLERİ AÇTI
Başbakan Binali Yıldırım, çiftçiye mazot müjdesini verdiği toplantının ardından miting yapacağı Hükümet Konağı önüne geldi. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ekonomik Bakanı Nihat Zeybekçi de kısa birer konuşma yaptı. Mitinge gelen bakan ve milletvekillerinin tanıtılmasından sonra kürsüye Başbakan Binali Yıldırım, çıktı.
Toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım için 'Ödemiş seninle gurur duyuyor', 'Yolların kralı Binali Yıldırım' sloganları atıldı. Başbakan Yıldırım, "Aşık Veysel'in dediği gibi sizler kara toprağın sadık dostlarısınız toprağa bakar, bağ edersiniz. Sizin elleriniz ile toprak bereketlenir. Sizin emeğinizi takdir etmek kardeşinizin görevidir. Emeğinizin alın terinizin tek bir damlasının bile zayi etmemek içini canla başla çalışıyoruz. Tarım sektörünün gelişmesi, sanayi teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, toprağın önemi çok büyük" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, konuşması sırasında mitinge gelen vatandaşların 'Yollarını kralı Binalı Yıldırım' diye bağırması üzerine "Gençler, gençler yolların kuralı olmaz yolların kuralı olur" dedi. Ödemiş'e ellerinin boş gelmediğini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Elimiz boş gelmedik 780 milyon liralık 175 projenin toplu açılışını da yapıyoruz. Bu hizmetler, İzmir'e hayırlı olsun. Bu projelere arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin eğitim tesisleri var. Vakıflar Bölge Müdürlüğü var. SGK il müdürlüğü var. Okullar var. DSİ'nin tesisleri var. Vatandaşını ihtiyacı olan eserlerini toplu açılışını yapıyoruz" dedi.
'DARBECİYE DARBEYİ VURDUNUZ'
15 Temmuz darbe girişimini de hatırlatan Başbakan Binali Yıldırım, "15 Temmuz gecesi Türkiye'de alçak hain bir darbe girişimi yaşadık. Bu darbe girişiminde Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi İzmir'de de benim güzel hemşerilerim hanım kardeşlerim bayrağınıza sahip çıktınız. Ay yıldızlı bayrağımızı yeri düşürmediniz darbecilere darbeyi vurdunuz Türkiye'nin yolunu açtınız önünü açtınız. Durmayacağız yorulmayacağız, yılmayacağız yola devam edeceğiz. Darbeyi sona erdirdiniz ama durmadınız 27 gün boyunda gündüz işinizde akşam da demokrasi nöbetlerinde meydanları boş bırakmadınız. Allah sizden razı olsun. İzmir büyük biri iş yaptı. Bu darbede, darbecilere hak ettikleri dersi en iyi şekilde verdiniz" dedi.
İzmir'e yaptıkları yatırımlarını anlatan Başbakan Binali Yıldırım , sözlerini şöyle sürdürdü:
"Boş durmuyoruz ülke içini çalışmaya devam ediyoruz. 14 yılda İzmir'e tam 40 katrilyon yatırım yaptık. 14 bin konut, 9 bin derslik 27 baraj gölet sulama tesisi, 23 hastane sağlık tesisi, 2 tane şehir hastanesini yeni yapıyoruz her biri bin 600 yataklı. 447 bin dönüm araziye suyla buluşturduk. İzmir'in içme suyunu da Gördes Barajı'nı yaparak bu sıkıntıyı da giderdik. Doğal gazı getirdik. Yetmedi Ödemiş'e de doğalgazı getirdik. Yaklaşık 4.5 milyon yine İzmir'de tarıma destek verdik. 262 kilometre yeni bölünmüş yol yapıyoruz. Torbalı'dan Kiraz'a kadar yolları bölünmüş hale getiriyoruz. Yolları bölüyoruz, hayatları kurtarıyoruz. Kuzey otoyolu Menemen'den Çandarlı'ya doğru devam ediyor. İstanbul - İzmir arası üç saate iniyor. 2018'de İstanbul izmir ver elini üç saat komşu kapısı. 2019 hızlı trenin düdüğünün sesini İzmir'de duyacaksınız. Afyon'dan Uşak'a doğru yapılmaya başlandı. İstanbul'a gideceksiniz İstanbul'dan hareket edeceksiniz hızlı trenle Ankara'ya, Ankara'dan tekrar hızlı trene binip İzmir'e geleceksiniz. Üç büyük kenti 10- 12 saatte üç büyük kenti gezip geleceksiniz. Akşam da evinizdesiniz. İşte dertli olmak demek bu demek, insana hizmet lafla olmaz. Lafla peynir gemisi yürümez. Zaman bizden yanadır. İnşallah daha birçok projeler vara. Yapacak çok işimiz var. Hizmetleri de hız kesmeden tamamlayacağız yeter ki bir beraber olalım gönül gönüle verelim. Başaramayacağımız hiçbir şey yok."
'BAŞIMIZDA CUMHURBAŞKANIMIZ VAR'
Göreve geldikleri günden beri devletin sorumluluklarını eksiksiz yaptıklarını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Başımızda 7 düvele karşı dimdik duran cumhurbaşkanımız var, liderimiz var. Recep Tayyip Erdoğan var. Size cumhurbaşkanımızın selamını getirdim. Milletin adamının selamını getirdim. Laf üstene laf değil, taş üstüne taş koyma zamanıdır. İş üreteceğiz, aş üreteceğiz, iş üreteceğiz. Bunu göreve geldiğimiz günden beri sürdürüyoruz. Türkiye, namerde muhtaç haldeydi IMF'nın kapısından gelemiyordu. Borcu milyarları bulmuş, bankaları iflas etmiş bir gecede yüzde 50 Türkiye fakirlemiş, çaresizlik çare değildir o günlerde bir ses yükseldi Anadolu'dan dedi ki 'artık hiçbiri şey eskisi gibi olmayacak' ve AK Parti tek başına iş başına getirdiniz. Bizleri göreve getirdiniz bugün bir Türkiye oldu üç Türkiye. Okul sayısını iki kat öğretmene sayısını üç kat arttırdık. Sağlıkta dönüşümü gerçekleştirdik. Sağlık olsun demekle olmuyor. Vatandaşın sağlığına derman olmazsınız sosyal devlet olmuyorsunuz" dedi.
'BAŞKANLIĞI GETİRELİM SORUNLARI BİTİRELİM'
AK Parti'nin milletin ta kendisi olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşte millete yaptığı hizmetlerden dolayı sizlerini her seçimde desteğini alarak yoluna devam ediyor. Milletin emaneti bizimi namusunuzdur. 15 Temmuz'da namusumuza hep birlikte sahip çıktık. Ceketimizi şapkamızı alıp kaçmadık. Darbelerde şapkasını alıp kaçan iktidarlar gibi olmadık dimdik durup aziz milletin karşısında şapka çıkardık. Katillere göğüs göğse mücadele ettik. Milli iradeye sahip çıktık. Şehitler verdik, gazilerimiz oldu ama namerde boyun eğmedik. Ödemiş'in Meydanı diyor ki hiçbir namerde, bayrağımızı vermeyiz. Birliğimizi, kardeşliğimisi ilelebet muhafaza etmeye var mısınız, hazır mısınız. Güzel milletini vatanın bağımsızlığı birliği için hep bir olacağız beraber olacağız iri diri birlikte Türkiye olacağız."
Son günlerdeki başkanlık tartışmalarına da değinen Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye'nin 1950'den beri tartıştığı iki konu. Darbeler ve yeni anayasa. Bir türlü bu iki illetten de milleti maalesef kullanamadık. Bize yetki verdiniz. Başaramadık. Seçim meydanlarında unutmayın bütün partiler yeni Anayasa diyor. Geleceğiz, milletin ihtiyacı olan Anayasa'yı yapacağız. Fakat seçimden sonra yetkiyi veren sizsiniz. Sizin verdiğiniz yetkiyi kullanmak, sizin istediğiniz işleri hizmetleri yapmak da bizim görevimiz. İki gün önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dedi ki 'Artık şu Anayasa meselesini halledelim.' Bizim düşüncemiz yani MHP'nin düşüncesi parlamenter sistemi daha da güçlendirmek. Ama biz de diyoruz ki darbeleri önlemek için, istikrarı sürekli hale getirmek için zayıf hükümetlerle Türkiye'nin kayıplarını önlemek için mutlaka ve mutlaka tek başına iktidar güçlü iktidar sağlayacak sisteme ihtiyaç var. Buda başkanlık sistemdir. Başkanlık sistemini getirelim sorunları giderelim" dedi.
Başkanlık oylamasında mecliste 367 oy alsa bile millete soracaklarını anlatan Başbakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz yaptığımız referandumla birlikte cumhurbaşkanı artık vatandaş tarafından seçiliyor. Şimdi bu fiili durumu mevcut durumu anayasayla düzeltmek gerekiyor. Bahçeli bunu da söylüyor. Eğer böyle diyorsanız biz de hazırız. Gelin bu anayasa değişikliğini Meclisten geçirelim ve milletin önüne götürelim. Milletten korkulmaz, darbeyi savuşturan milletin önünde selam durulur selam. Bu anayasayı Meclise getireceğiz. Meclisten 330 oyu ve üstünü alır almaz doğru önünüze geleceğiz, sizlerin onayına sunacağız. 367 olsa yine millete soracağız. Önemli işlerin adresi millettir. Ülkede işler sarpa sardığında çözümü üreten, düğümü çözen hep siz oldunuz, millet oldu. Onun için siyasetin çıkmaz sokağa girdiğinde önünü açacak tek adres milletin adresidir. Bu sefer de bunu yapacağız. Önünüze getireceğiz ve memleketi artık bu sorundan kurtaracağız. Çünkü ak parti sorunları torunlara bırakan bir parti değildir. Sorunları çözen, torunları aydınlık yarınlara hazırlayan bir partidir. Ödemiş'ten Meclis'teki partilerimize bir kez daha sesleniyorum. Gelin bu sefer bu sorumluluğu yerine getirelim. Bu şerefli görevi ihmal etmeyelim. Mecliste bu anayasa değişikliğini gerçekleştirelim Darbe anayasasından kurtarmakta bu çorbada sizin de tuzunuz olsun. Bu sizlere partilerinize, gönül vermiş olan milyonlara sözünüzdür, borcunuzdur. Zamanın ruhunu kaybetmeyin. Bu millet için yapacak daha çok işimiz var. Yatırımlarımız için gece gündüz durmayacağız. Hem içeriden hem dışarıdan bu milletin önüne konulan engelleri kaldırmanın mücadelesini veriyoruz."
Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasının ardından Ödemiş'teki bin konuta doğalgaz verdi ve tesislerin toplu açılışını gerçekleştirdi.
'KAYMAKÇI İSTERSE BAŞKANLIK DA GELİR'
Başbakan Binali Yıldırım, Ödemiş mitinginin ardından Ödemiş Belediyesi'ni ziyaret etti, ardından 'Yolların kralı Binali Yıldırım' sloganını bulup kullanan Kaymakçı Mahallesi'ne geçti. Vatandaşların kendisi için kurban etmek istediği dananın kesilmesine engel olan Başbakan Binali Yıldırım, mahalle meydanında toplanan vatandaşlara konuştu.
'Yolların kralı Binali Yıldırım' sloganlarıyla otobüsün üzerine çıkan Başbakan Binali Yıldırım, "Yolların kralı yok, yolların kuralı var. Mevlama hamdolsun, tekrar buluştuk. Bu sevgi, coşku, heyecan olduğu müddetçe, bize ölüm yok. Sizin sayenizde Türkiye Kaymakçı'yı tanıdı, biz tanıdık. Ünü İzmir'in önüne geçiyor neredeyse. Size teşekkür borcumuz var. 15 Temmuz'da, o karanlık geceyi aydınlattınız. Alçakları yerle bir ettiniz. Beraber yürüdük bu yollarda. Bana her şey seni hatırlatıyor" dedi.
Vatandaşların, 'Vur de vuralım, öl de ölelim' sloganları üzerine Başbakan Yıldırım, "Biz ancak yaşatmayı şiar edindik" dedi. Yine vatandaşların 'Dik dur eğilme, bu millet seninle' sözlerine karşı da Başbakan Binali Yıldırım, "Biz ancak rükuda eğiliriz. Başka türlü eğilmeyiz. Alçakların önünde bu millet eğilmez, bu bayrak inmez. Kaymakçı isterse başkanlık da gelir. Siz ne derseniz o olur, gerisi vız gelir" dedi.
Otobüs üzerinden alanı dolduran vatandaşlarla karşılıklı diyalog içerisinde geçen konuşmada Başbakan Binali Yıldırım, kendisinden yol istenmesi üzerine, "Kaymakçı'ya kaymak gibi yol yakışır. Kaymak gibi yolunuz yapılıyor. Kısa sürede bitecek. Hiç merak etmeyin. İlçe olup, ne yapacaksınız. Tüm Türkiye sizi tanıyor" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasının sonunda, "Semiha Hanım börek, keşkek, aşure hazırladı. Sizi Ankara'ya bekliyor" şeklindeki vedasıyla Kaymakçı'dan ayrıldı.
'İZMİR'E NE YAPTILAR'
Başbakan Binali Yıldırım, gezisinin son durağı Kiraz'a gitti. Burada taşra oda temsilcileriyle buluşan Başbakan Binali Yıldırım, isim vermeden CHP'ye yüklendi. Başbakan Binali Yıldırım, "Bütün amacımız sizlere layık olmak için çabalıyoruz. İzmir'i kendi arazileri gibi görenler, 'İzmir bizimdir' diye propaganda yapanlar, İzmir'e ne yaptılar. Bu soruyu cevaplamaları gerekir. İzmirli olmak boş lafla olmaz. İzmirli olmak İzmir'e hizmet etmekle olur. İzmir'e yakışan havalimanı yapmakla, İZBAN'ı yapmakla, liman yapmakla, otoyol yapmakla, çevre yolu yapmakla olur. Manisa'yla İzmir arasını 10 dakikayla indirip Sabuncubeli Tüneli'ni bitirmekle olur. Konak Tünelleri yapılır mı yapılmaz m? diye tartıştılar. Yapıldı bitti. Yapılmaz diyenler en önce geçti" dedi.
'BU MİLLETLE KİMSE BİLEK GÜREŞİ YAPAMAZ'
Oda temsilcilerine 'Siz değer üretiyorsunuz' diye seslenen Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye'nin gücüne de güç katıyorsunuz. Bize düşen sizin sorunlarınızı çözmek, dertlerinizi dinlemek, çare üretmek. Mazeret üretmek değil, çare üretmek. Gittiğimiz yerlerde toplumun bütün paydaşlarıyla bir araya geliyoruz. Oda temsilcileri, esnaf temsilcilerini dinliyoruz. Memleketin kalkınması için önemli işler yapıldı. Ama burada bitti mi, yok. Yapacağımız çok iş var. Ama bir yandan iş yaptık, bir yandan da önümüze çıkanları temizlemekle meşgul olduk. Vesayetçilere, darbecilere birisini temizliyorsun, birisi çıkıyor, sürekli engelleri aşa aşa buralara geldik. En son 15 Temmuz gecesi alçak FETÖ yapacağını yaptı. Milletin tankıyla, uçağıyla, milletinin üzerine bomba yağdırmaya başladı. Ama bu millet bombalardan korkar m? Darbecilere darbeyi vurdu. Yerini dibine batırdı. Bu milletle hiç kimse bilek güreşi yapamaz. Buradan ilan ediyorum, herkes aylağını denk alsın. Türkiye, bölgesinin istikrarıdır" dedi.
ESNAFA VERDİKLERİ DESTEKLERİ AÇIKLADI
Esnafa yönelik çalışmalarını da anlatan Başbakan Yıldırım, "Esnaflara sağladığımızı destek 20 katrilyon lira. Ayrıca 30 bin TL'ye kadar da faizsiz kredi verme imkanı oldu. 47 bin 920 esnafa, 1 milyar 120 milyon TL faizsiz kredi kullandırdık. Yaptığımız sadece bunlarla sınırlı değil. Sizlerin kayıt dışı konusundaki hassasiyetini biliyorum. Vergi sosyal güvenlik konularında çalışmalar sürüyor. Bu yıl bütün olumsuzları yaşadık. Başımıza gelen tabiri caizse pişmiş tavuğun başına gelmedi. Terör, Rusya'yla, İsrail'le anlaşmazlıklar, darbe girişimi, turizmdeki olumsuzluklar her şeye rağmen, bütün olumsuzluklara rağmen Çin ve Hindistan'dan sonra diğer bütün ülkelerin iki katı kadara büyüme gerçekleştirdik. Nede? Çünkü bize güvenen millet var" dedi.
'ÜÇ YILDA BÜYÜME YÜZDE 20 OLACAK'
Büyümeye ilişkin beklentilerini de söyleyen Başbakan Yıldırım, "Önümüzdeki üç yıl içinde üst üste yüzde 5 büyüyeceğiz. 2019 yılına geldiğimiz zaman Türkiye, yüzde 20 büyüyecek. Bölgenin Türkiye'ye ihtiyacı var. İşsizliğin azaltılması için büyümeye ihtiyacı var. O bakımdan daha çok çalışacağız. Gelecek yıllarda enflasyonu yüzde 5'e kadar indireceğiz, aslında indirdik. Bunu fark ettiler, hemen Gezi olaylarını başlattılar. 150 yıllık tarihte, yüzde 5'e indi. Hemen rahatsız oldular, karıştırmaya çalıştılar. Hiçbir şey Türkiye'nin yolunu kesemeyecek. 14 yıldır, ilk günden bu yana siyasi ve ekonomik istikrarı çok önemsedik. Başarılarımızla asla yetinmedik. Geldiğimiz nokta bizi rehavete düşürmeye asla sebep olmadı. Birileri Türkiye'nin hızını kesmek için not düşürmeye kalktılar. Ama vatandaş onlarını notunu dikkate bile almadı. Biz notu milletten alıyoruz. 10 sene karne verdiniz baştan aşağı pekiyi. Siz not kırsanız ne yazar" dedi.
'BÖLGEYİ TEMİZLİYORUZ'
Türkiye'nin dış politikasındaki gelişmeleri de değerlendiren Başbakan Yıldırım, "Ne dedik, düşmanlıkları azaltıp, dostlarımızı arttıracağız dedik. Rusya ile ilişkilerimizi düzelttik. İsrail ile ilişkilerimizi düzelttik. Suriye'de akan kanın durması için İsviçre'de toplantı yapılıyor. İnşallah orada da bir an önce kan durur, günahsız kardeşlerimiz artık bu zulümden kurtulur. Biz 'Suriye'den bize ne, Irak'tan bize ne' diyemeyiz. Fırat Kalkanı ile bölgeyi DEAŞ, YGP gibi terör örgütlerinden temizliyoruz" dedi.
'NOTÇULARIN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜN ÖNEMİ YOK'
Konuşmasında bir kez daha ekonomik verileri anlatıp Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesine tepki gösteren Başbakan Yıldırım, "Notçuların ne düşündüğünün önemi yok. 3-5 puan not düşürmekle Türkiye'ye hiçbir etkisi olmaz. Burada duracak değiliz. Toplam Türkiye'de çalışanların sayısı, 21 Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla. Haziran itibariyle 27 milyon 651 bin vatandaşımızın işi gücü var. Dört bir yanda 290 organize sanayi bölgesinde 1 milyon 600 bin vatandaş işi aş sahibi. Bir yandan ülke ekonomisi büyütürken, diğer yandan yeni iş kapıları açmak için kapsamlı bir program başlattık" dedi.
AK Parti olarak zor olanı hemen yaptıklarını, imkansız olanı ise yapmalarının biraz zaman alacağını ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin ihtiyacının başkanlık sistemi olduğunu yineledi. Konuşmasının sonunda çeşitli hediyeleri kabul eden Başbakan Binali Yıldırım, oda temsilcileriyle yemek yedi.
BAŞBAKAN YILDIRIM İZMİR'DEN AYRILDI
İzmir programını tamamlayan Başbakan Binali Yıldırım, Kiraz'dan helikopterle İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na geçti. Başbakan Yıldırım, uçakla İstanbul'a hareket etti.
Yorum Yazın