Başkan Batur 8. Gün'de birlik mesajı: Devlet baba ise yerel yönetimler ana...
TV 35’te yayınlanan Sekizinci Gün programına konuk olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, gazeteciler Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı’nın sorularını yanıtladı. Başkan Batur, pandemi sürecinde hükümet ile belediyelerin kıyaslanmasıyla ilgili soruya; "Hükümet şunu yaptı, kamu bunu yaptı, yerel yönetim şunu yaptıya gerek yok. Vefa grubu dağıtım yapıyor. Değerli kaymakamımız her türlü bilgiyi veriyor. Devletin ve yerel yönetimlerin gücü bir arada olmalı. Devlet baba ise yerel yönetimler de ana. Hepimizin birlikte çalışması lazım." dedi.
- Ege Postası
- 16.05.2020 - 09:02
EGEPOSTASI- Bir yıllık görev süresini değerlendiren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak’ta önceliğinin kentsel dönüşüm ve tarihi aksın ortaya çıkarılarak kente gelen turistin İzmir ekonomisine katkı sağlaması olduğunu söyledi.
Başkan Abdül Batur, Gültepe ve Beştepeler bölgesindeki kentsel dönüşümle ilgili imar planlamalarının bittiğini, Gültepe planlarının büyükşehir meclisi onayı için Temmuz ayı toplantısını beklediklerini, Beştepeler planları için de önce Konak Belediye Meclisi onayına gideceklerini açıkladı.
“İzmir’in kalbi Konak, Konak’ın kalbi de Basmane. Konak’ı değiştireceğiz. Makus talihini. Tam Konak olacak” diyen Batur, “Kaynağımız yok demeyeceğiz. Mazeret üretmeden çalışacağız. Birinci önceliğimiz olan kentsel dönüşüme başlayacağız. Dört yıl sonra Gültepe ve belki Beştepeler bölgesinin kentsel dönüşümüne başlamış olacağız. Tarihi akın ortaya çıktığı bir Konak tasarlıyoruz” diye konuştu.
PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:
REHAVET UYARISI
Abdül Batur: Bu süreçte yerel yönetimler, devletimiz, bakanlarımız üzerlerine düşeni yapıyor. Bilim Kurulu’nun her siyasi görüşe açık şekilde oluşturulması bizi diğer ülkelerden farklı bir noktaya getirdi. Kuruldaki bilim insanlarının bilgilerine dikkat etmeli. Fazla rehavet doğru değil. Maskesiz bir kere sokağa çıkmamız lazım. Örnek teşkil etmemiz gerekiyor. 9 Mart’tan sonra belediye olarak hemen olağanüstü toplantılar yaptık. Neler yapabiliriz diye. En önemli ihtiyacın maske olacağını tahmin ettik. 100 bin maske stoğu yaptık. Çalışanlarımızın özellikle maskeli çalışması, çalışanımızı koruma altına aldık. Halkı bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Bu önemli süreçte hükümetimizin aldığı tedbirlerden önce 12 yaşa kadar çocuğu olan personelimizin süreci evinde geçirmesi yönünde talimat veren belediyeyiz. İleriyi görerek davrandık. 1981 kişi çalışıyor, 825’i kronik rahatsız şu ada. Zaman içinde belediyeye dönecekler sıkıntılar aşıldıkça.
EN SIKINTILI ESNAF
Belediyelerin üzerine düşen en önemli görev, temizlik-dezenfeksiyon-65 yaş üstüne yardımlar-işini kaybedenlerin ulaşması. En sıkıntılı süreci şu anda esnaflar yaşıyor. Temizlikle ilgili vardiyalı sistem çalışıyoruz, yani hiç durmadan çalışıyorlar. Konteynırların yıkanması ve temizlenmesi için. Hemen hemen tüm sokakları yıkadık. Hastanelerden ve bütün kamu kurumlarından gelen her türlü dezenfeksiyon talebini yerine getirdik. İki pandemi hastanesi Konak’ta. Hükümet şunu yaptı, kamu bunu yaptı, yerel yönetim şunu yaptıya gerek yok. Vefa grubu dağıtım yapıyor. Değerli kaymakamımız her türlü bilgiyi veriyor. Devletin ve yerel yönetimlerin gücü bir arada olmalı. Devlet baba ise yerel yönetimler de ana. Hepimizin birlikte çalışması lazım.
BELEDİYE BAŞKANLARI ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKTU
175 bin liralık borç kapandı. İller Bankası’ndan kesinti oldu. Büyükşehir belediye başkanımız sayın Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum. Görüşüyoruz, sıkıntılar olduğu zaman büyükşehir bürokratlarıyla anında çözüm üretiyoruz. Herkes bir çaba içinde. Tüm belediye başkanları elini taşın altına soktu. Devletimizin de yerel yönetimlerin dinamizminden yararlanması şart. Bu virüsle yaşayacağız belli bir müddet. Belediyeler ne kadar ayakta durursa daha fazla hizmet üretir. Vatandaşın başı ağırsa bizi arıyor. Şu ana kadar 400 bini geçti dağıttığımız maske.
ÇARKLAR NASIL DÖNECEK'
Vergiler üç ay ötelendi. Kimse vergi ödemiyor. Çarklar bir anda dönebilir m? Üç ay sonra nasıl ödeyece? 2650 işgaliye aldığımız esnafımız var. Onlardan almama kararı aldık. Mağdur vatandaşlarımıza destek olduğumuz gibi esnafımıza da destek olmamız gerektiğini kafamıza yerleştirdik. Çarklar nasıl dönece? Mahalle bakkalına işini kaybetmiş insanlar borcunu ödeyemiyordu. Kampanya yapalım dedik. Dayanışma ruhu en büyük gücümüz. Buca’dan bir hanımefendi aradı mesela. Kendisi de rahatsız olmasına rağmen, bin liralık yardım yaptı. Tüm katkı sunanları tek tek telefonla aradım teşekkür ettim. Denizli’den arayan oldu. Bakkalların veresiye defterlerindeki ödemelerle esnafımızın sorunu çözülmüş oldu hem de vatandaşın.
AVM'LERİ BİRAZ DEĞİL ÇOK ERKEN AÇTILAR
Mithat Umutoğulları : AVM’lerin açılma kararını nasıl değerlendiriyorsunuz'
Başkan Batur: Bu kararlarda çelişkili noktalar var. Deniz kıyısındaki yeşil alanlarımız var. Orada spor yapmak, oturmak yasak. Ama AVM’ye giriş serbest. Ama burası açık hava. Rahatlıkla gezilebilir. AVM açık, rekreasyon alanları kapalı. Bu doğru bir şey değil. berberleri de aceleye getirdiler bence. Haziran başına kadar devam ettirebilseydik bu iş ikinci bir sıkıntı olacak diye düşünüyorum. AVM’leri biraz değil çok erken açtılar. Camiye giremiyorsun şeye giremiyorsun ama AVM açık. Biraz rehavete kapıldık gibi geliyor bana. Azalıyor, daha az sıkıntı olacak beyanları rehavete kaptırdı insanları. Bizim Havra Sokağı’nı bugün görmeliydiniz.
HAFTA İÇİ VİRÜS YOK!
Adem Nakçı: Yasakları nasıl değerlendiriyorsunuz, bir gün var üç gün yok.
Başkan Batur: Hafta sonu virüs var, hafta içi virüs yok anlamına geliyor. En iyi kararlardan birisi 65 yaş ütünün evde durmasıydı bence. Yaş ortalamamız yüzde 9. Avrupa’da en iyi ülke yüzde 22’den başlıyor. En büyük avantajımız genç nüfusumuz. Onun avantajını yaşıyoruz şu anda.
Araç yok, fen işlerimiz rahatlıkla çalışabiliyor. Kaldırım, yama asfaltları yapıyoruz. Daha çabuk iş yürüyor. Büyükşehir belediyesi de yolların yeniden asfaltlanmasını yapıyor. Park ve bahçeler de alanların temizliği, otların biçilmesi, parkların elden geçirilmesi için bu 4 günlük sürede çalışıyoruz. Alsancak’taki bazı sokakları revize ediyoruz. O çevreyi komple trafik ve yayanın bir arada olmayacağı düzenlemeler getirdik. Baba sisteminden vazgeçip bordür sistemiyle araçların park etmesini önlüyoruz. Bir metrede bir üçgen bordür kullanıyoruz. Bunlar park etmeyi önleyecek ve o çirkin görüntü ortadan kalkacak.
TUNÇ BAŞKAN İLE DE MUTABIKIZ
Adem Nakçı: Kemeraltı ile ilgili özel bir müdürlük düşünüyor musunuz'
Başkan Batur: Kemeraltı İzmir’in değeri. Kemeraltı’nı görmeyen İzmirli yoktur. İzmir’in kalbi. Kemeraltı için bazı işlemler yapmış önceki arkadaşlar. Altyapısının bir kere elden geçirilmesi gerekiyor. Yağmur suyu basacaksa olmaz. Aziz Başkan döneminde başlayan yağmur suyu deşarjının birinci etabı bitti. İZSU ikinci etabına başlayacak. Yani Kemeraltı’nın her sokağı kazılacak. Bunu şimdiden söyleyeyim. Yani Kemeraltı özellikle Tunç Başkan ile de mutabıkız. Kemeraltı bizim kentin turizmini ayağa kaldıracak en önemli yerlerden bir tanesi. Kemeraltı’nın UNESCO Tarihi Miras olayından sonra ayrı bir değerlendirme içinde olması lazım. Artık bu işi takip edecek bir birim, Kemeraltı Müdürlüğü kurulması lazım. Altyapısını üst yapısını, tabelasını, güvenliğini, UNESCO’nu takip edecek.
KEMERALTI'NI KALKINDIRACAĞIZ
Mithat Umutoğulları: Tabela çalışması da şart sanırım.
Başkan Batur: Bununla ilgili çalışıyoruz. Elazığ’a gittim yeni bir çarşı yapmışlar. Tarihi bir çarşı restore etmişler. Tabelaların hepsi aynı. Standart. Bizim elimizdeki değeri en iyi noktaya getirmemiz lazım. Tunç başkan ile aynı misyonda paralelde düşünüyoruz. Kemeraltı’nı kalkındıracağız. TARKEM oluşumu var. Onlar da ellerinden geleni yapıyor. Kemeraltı’nda şu anda bir dükkan açık üç dükkan kapalı. Eski canlılığına alışmışız. Esnafa da büyük iş düşüyor. Bir kere hanutçu dediğimiz sistem kalkmalı. Oto kontrol olmalı. Kemeraltı’nı kalkındıracaksak oradaki esnafa da büyük iş düşüyor.
Yerel yönetimlerin gücü önemlidir. Büyükşehir ve Konak Belediyesi birer güç. TARKEM veya başka bir kurum olur bu konularda karar mercinde olmazsa kimse adım atamaz. Proje yapacak Konak Belediyesi’ne büyükşehir belediyesine gelecek. Her türlü çalışma ilgili belediyelerden geçecek. Ben gelen her türlü restorasyon işlerini çok kısa sürede bitireceksiniz. Kim müracaat ediyorsa restorasyon projelerini tasdik ediyoruz. Bu kurumlar olmasa ne TARKEM ne kimse hareket edeme. UNESCO’nun geçici listesine girmesinde de yerel yönetimler etkili. Oradaki esnaf geçmişten bugüne oradan ekmek yiyor. Dedelerinden devam eden işler var. O kadar kolay değil o işler. Kemeraltı’nın kalkınması için ne gerekiyorsa yapacağız.
50 SENE DAHA ÇÖZÜLEMEYECEK GİBİ!
Mithat Umutoğulları: Kültürpark’ın durumu nası? Tartışma yaşanmıştı. Bir de Basmane çukuru.
Başkan Batur: Çukurun durumu 1993’lerden beri. İzmir’in simgesi haline geldi. 50 sene daha çözülmeyecek gibi görünüyor. Orada kurumlar özellikle şu anda Özeleştirme İdaresi’nde. Güçbirliği bir ara aldı. Herkes orada olayı büyütme ve yüksek kat yapma hevesindeydi. Bunlar kentliyi rahatsız etti. Odalarımız davalar açtı. İktidarlar değişti ama mahkemelerin kararı değişmedi. Demek ki bir yerde yanlış yapılıyor. Fazla kat. Orada da yüksek kata karşıyım. Yüksek kat oranı da silüeti bozacak. Kentin tam merkezinde, bu kenti katledecek bir karar bu. 63 kat sanırım. Bölge belirlendi bu kentte. Bayraklı Turan ve Liman arkası bölgesinde yüksek kat yapabilirsiniz. Şuanda da yapılıyor zaten. Ama sen kentin göbeğine 63 kat yaptığın zaman. Kentin silüetini bozmaya kimin hakkı var. İstanbul’un meşhur silüeti kalmadı. Cumhurbaşkanı da bu konuda çekincelerini söyledi ama iş işten geçti.
Bu kente turist gelecek diyoruz. Havra Sokağında beş tane havra var. Kentin içinde dolaşsın. Kemeraltı’nı, Agora’yı dolaşsın.
CAMLI TERASLAR YAPILACAK
Adem Nakçı: Basmane’de Oteller Sokağı var. Orada temel sorun ne'
Başkan Batur:: Orada temel sorun uluslararası göçün alınması. O bölgedeki projeleri durduran oraya yerleşen göçmenler. Altınpark’ın projelerini bitirdik mesela. Camlı teraslar yapacağız. Çok güzel projeler hazırladık. Kıllıoğlu hamamı ile silahhane binasına başlıyoruz. Valilikten de onay aldık. Tarihi binaların restorasyonuna da devam edeceğiz. Konak’ın geleceği tarihi turizm ve inanç turizmi.
"BİNASI DEĞİŞECEK KOMŞUSU DEĞİŞMEYECEK"
Mithat Umutoğulları : Kentsel dönüşüme gelelim. Kalenin büyük bölümü boşaltıldı. Narlıdere’de ciddi ve uzun uğraşlar verdiniz. Konak’ta bununla ilgili gelir gelmez işe koyuldunuz. 200 hektar alanda. Ne planlıyorsunuz'
Başkan Batur: Gültepe’yi bitirdik önce. Gültepe başta olmak üzere gittiğimizde vatandaşlar Narlıdere gibi istiyoruz burayı dedi hep. Biz de kimse mahallesinden taşınmayacak. Binası değişecek ama komşusu değişmeyecek kimsenin dedik. Altı ayda Gültepe planlarını bitirdik. 300 hektarlık alanın planlamasını yaptık. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 0.86. Bizim yatığımız planda 9 metrekareye çıkardık. Altı ayda bitirdik büyükşehire gönderdik. Nisan meclisinde toplantı yapılamadı. İnşallah temmuz meclisinde bunu sağlamış olacağız. Ondan sonra uygulamaya başlayacağız. Bu arada Beştepeler dediğimiz 200 hektarlık alanın planlamasını da yapıyoruz. Burası aynı zamanda kalenin alt tarafı. Bu bölgeyi de tamamladık. Hazır. Meclisimize getireceğiz. Daha sonra Mersinli’den başlayıp Hilal’e kadar olacak olan bölge. Bunları bitirdiğimizde Konak’ta düzenleme yapılacak diye bir şey kalmayacak. Temmuz meclisinde bu iki bölgenin planlarından biri bizim diğeri büyükşehir meclisinden geçecek.
Yeşildere Ballıkuyu bölgesinde büyükşehir çalışacak. Yeşildere için uluslararası bir yarışma açtı büyükşehir. Hedefimiz bu yıl planlara başlayabilmek. Başlamak bitirmenin yarısıdır.
"MAZERET ÜRETMEDEN ÇALIŞACAĞIZ"
Adem Nakçı: 4 senede nasıl bir Konak düşünüyorsunuz'
Başkan Batur: Bir kere ülkemizde bir ekonomik sıkıntı olacak. Bu görünüyor. En az bir sene. Bundan belediyelerin etkilenmemesi mümkün değil. Vergiler şu anda yatmıyor. Belediyenin çalışabilmesi için kaynak önemli. Kaynağımız yok demeyeceğiz. Mazeret üretmeden çalışacağız. Birinci önceliğimiz olan kentsel dönüşüme başlayacağız. Dört yıl sonra Gültepe ve belki Beştepeler bölgesinin kentsel dönüşümüne başlamış olacağız. Tarihi aksın ortaya çıktığı bir Konak tasarlıyoruz. Toros pazaryerini bitirdik. Oradaki gençlik kültür merkezi bitti. Genel başkanı çağırmıştık. Gültepe’deki spor tesisleri bitiyor. Birinci Kadriye Mahallesi’nde de ihalesini yaptığımız otoparkı semt merkezi Pazar yeri kreşi içinde olan sosyal tesisin temel kazısı başladı. Jandarmanın çıkmasını bekliyoruz. Kısa sürede boşaltacaklar sanırım. Orada da güzel bir projemiz var. Tarım ve Orman Bakanımıza teşekkür ediyorum. Aydın Erten Rekreasyon Parkı için. Belediye olarak orayı 29 yıllığına aldık. Süper bir yer. Oraya da güzel bir proje hazırladık. Onu da hayata geçireceğiz. Ferahlı’da bir cem evi projemiz var. Roman Kültür Merkezimiz Ağustos ayında bitecek. İlk başladığımız projeydi. Hilal’de. Beni heyecanlandıran projelerden biri. Oradaki gençlerimizin maalesef okul ve madde bağımlılığı iş sıkıntısı var. Orayı gençlik merkezi yapacağız. DDY’den Kemer tren istasyonunu da aldık. Bölge müdürümüz Selim beye de teşekkür ediyorum. Gerçi görevden alındı. Ana merkez orası olacak. Orada çocukların madde bağımlılığına yakalanmadan önce eğitimlerinin yapılmasına yönelik çalışmalar yapacağız. Onun yanındaki binayı da mimarlık müzesi yapacağız.
STK’larla projeleri yürütüyoruz zaten. Etkinliklerin çoğu da onlarladır. Konak Kent Konseyi de aktivitesiyle ülkeye örnek olmuş. Yaptıkları projeler ve dokunuşlarıyla bize de faydaları var. STK Masası da kurduk şu anda. Esnaf, engelliler masası kurduk. Belediye sivil inisiyatifle iş yapmalı. Gelen tekliflere açığız. Misyonumuza uygunsa kente katkısı olacaksa elimizden gelen her çalışmaya açığız.
Yenişehir’deki binayla ilgili anket yaptırdık. Yüzde 80'i istemiyor vatandaşların. Konak Belediyesi’nin Basmane ile özdeşleşmesi söz konusu. Oranın bir spor tesisi olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Pazar yeri ve spor tesisi. Yeni bir belediye binasına ihtiyaç var. Mevcut yeri ve karşımızdaki eski ESHOT binasının yerini ve üç katlı otelin projelerini hazırladık. Kalpten ayrılmayacağız. İzmir’in kalbi Konak, Konak’ın kalbi de Basmane. Konak’ı değiştireceğiz. Makus talihini. Tam Konak olacak.
Yorum Yazın