Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Çelik’ten Bergama Belediyesi'ne dair açıklamalar: 700 milyonluk borç bırakmışlar

Başkan Çelik’ten Bergama Belediyesi'ne dair açıklamalar: 700 milyonluk borç bırakmışlar

10. Köy programının yapımcısı Birol Soylu sordu, Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik yanıtladı. Başkan Çelik, belediye borçları hakkında, “700 milyon civarında bir borç bırakmışlar. Ben borcu aldıktan sonra 45 milyonluk ayrı fatura geldi. Bir insan belediyeden giderken biraz borçlarını azaltmayı düşünmez mi?” dedi.

  • Ege Postası
  • 09.08.2024 - 15:00
  • Güncelleme: 09.08.2024 - 15:50

EGE POSTASI- 10. Köy programının yapımcısı Birol Soylu ve Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik bir araya geldi. Belediye Başkanı Tanju Çelik, Birol Soylu'nun gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

SEÇİM İNSANLARIN GÖNLÜNDEN GEÇEN BİR İMZADIR

"Bir çok kesimin Bergama’da seçimin alınmasının çok zor gördüğü bir seçimi aldınız ve bir zafer yaşattınız. Bu süreci ve sonunda gelen seçim zaferini anlatır mısınız?"

“Acısıyla tatlısıyla zorlu günlerdir. Kolay bir süreç değildi. Bildiğiniz gibi ben Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Dr. Behçetuz Çocuk Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Profesörü olarak çalışmaktaydım. Bu çalışmamı sürdürürken Bergama Belediye Başkanlığı’na aday adayı oldum. Aslında bir Çocuk Sağlığı Hastalıkları profesörü olarak çalıştığım bu dönemde İzmir’in herhangi bir ilçesinden Karşıyaka’sından Bornova’sından ya da Konak’ından aday olmayı düşünmüyordum. Çünkü Bergama’da köklerim vardı. Bergama bağlarımın daha güçlü olduğunu düşünerek Bergama’da bu seçimi değerlendirmeyi düşündüm. CHP'den aday adayı oldum. Aday adaylığı süreci bildiğiniz gibi yoğun bir çalışma gerektiriyor. Bu aday adaylığı sürecinden sonra bildiğiniz gibi merkez yönetim kurulu kararıyla, parti meclisimizin kararlıyla ve genel başkanımız sayın Özgür Özel’in başkanlığında verilen kararla adaylaştırıldım ve adaylık sürecim başladı. Yaklaşık 25 yıllık bir bölgeye hizmetim vardı. Bergama’da hekimlik yapmıştım. Bergama’da doğdum büyüdüm. Hiç bağlarımda kopma olmadı. Bununla birikte insanın kendi bölgesinde yüzleşmesi çok zor bir olaydır. Seçim insanların gönlünden geçen bir imzadır ve sizin yapmış olduğunuz çalışmadır.

Ben seçimi alacağıma ilk günden itibaren emindim.  Aday adayı olurken de benim seçimi alacağıma dair hiç şüphem yoktu.  Mevcut başkan Hakan bey de olsaydı Sadık bey de olsaydı fark etmeyecekti benim için. Süreçte tabi akademik alandan geldiğim için önce partinin içinin kabullenmesi önemliydi. 2-3 önemli şansım vardı benim bu seçim sürecinde. İlçe Başkanı İsmail Durmaz  ilçe başkanlığına aday olduğunda başka rakibi yoktu. Partide tek ilçe başkanı adayı vardı. Parti içerisinde bir bütünlük vardı. 

Ben akademik alandan geldiğim için içerideki CHP’ nin üyeleri, sevenleri, destekçileri de bir şans verdiler bana, onlara da teşekkür ederim iyi ki varlar. Bu süreçte hep birlikte yürüdük ve bütünleşmeyi sağladık. Hepimizin ortak paydada buluşacağı alanları bulmayı çalıştık. Bunların üzerinde çalıştık. Evet başlangıçta alınması çok zor görünen bir seçimdi. Mevcut belediye başkanının anketlerinin çok iyi olduğu görünüyordu ama ben kendime ve ekibime güveniyordum. Süreci de iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Bu şekilde seçimi aldık.”

700 MİLYONLUK BORÇ BIRAKMIŞLAR

"Bu dört aylık süre içinde neler yaptınız? Siz belediyeyi AK Parti’den devir aldınız. Sizi burada ne buldu, ne karşıladı? Nelerle uğraştınız bu dört ayda?"

“Seçim sürecinden sonra beklentiler çok değişiyor. Ben hep şuna inanırım; beş yılda bir değişen bir belediyede, beş yılda bir değişecek belediye başkanını bekleyen çalışan bir grup var. Bu çalışan grup ülkemizde bir tek belediyemize has değil. Bundan sonraki süreçlerin ne olacağına dair öngöremedikleri bir zemini yaşıyorsun. Bu bana göre toplumsal bir travma, çalışanlar açısından da sıkıntılı bir süreç. Senin karşı tarafına çalışan belediye çalışanları oluyor. Şansının, taraf olursa daha iyi gidebileceğini düşünen gruplar oluyor. Bu gruplar daha sonra kendiliğinden bir sıkıntaya düşüyor. Benim durumum ne olacak diye düşünmeye başlıyor. Bildiğiniz gibi beş yıldır AKP ve MHP birlikteliğinden oluşan koalisyon vardı. Çalışanlarda bu stresle birlikte bir savrulma oluyor. Ben öncelikle nasıl çalıştıklarına ve çalışılabileceğine baktım. Toplu işten çıkarma gibi bir düşüncem hiç olmadı. Işten çıkanlar oldu. Önemli boyutta değildi. Bankamatik yoktu ama verimsiz grup vardı, siyasallaşmış grup vardı. Belediye başkan adayına çalışan bir grup vardı. Başlangıçta 7-8 kişi gibi bir grup işten çıktı. Süreç içerisinde aslında biz daha çok çalışma sürecinde değişiklik ve hızlanma yaptıkça ayak uyduramacaklarını düşünenler oldu.Iş tazminatlarında da uzlaşmaya giderek iş akidlerine son verdiğimiz bir süreç oldu. Sorunsuz olarak bu zamana getirdik, sürdürmeye devam ediyruz. Benimle çalışmayı düşünen düşünmeyen müdürler de oldu. Uygun çalışmayan müdürler oldu onları direkt görevden aldım. 

700 milyon civarında bir borç bırakmışlar. Ben borcu aldıktan sonra 45 milyonluk hak ediş geldi yani ayrı fatura geldi. Bir insan belediyeden giderken biraz borçlarını azaltmayı düşünmez mi? Onca araziler, tarlalar satıldı onca paralar harcandı. Böyle borçlarla karşılaşınca biz ilk ayda 7 bin 500 tl maaşları eksik yatırdık. 4-5 gün sonra ödedik. Sosyal medyada maaşları eksik yatırdı diye haber yapıldı. Nedenleri yazılmadı. Yazmak çok kolay sebebini yazmak en doğru olan. Temmuz ayında borçların belli bir kısmından arındık.

Bazı esnaflara aşırı düzeyde borçlanma olmuş. Örneğin bir esnafın 4-5 tane şirketi var. Hepsine borçlanılmış. Tek bir kişiye 50 milyondan fazla borcumuz var. Bu esnaf Bergama'nın esnafı da değil. İstanbul’dan gelmiş bir esnaf. Bu borçlara en azından biraz daha sağlıklı bir zemin bırakılabilirdi. "

VERGİ BORÇLARI VE SGK BORÇLARI ÜZERİMİZE BİNİYOR

“Bu 120 günde, kısa sürede hayata geçirebildiğiniz bir proje var mı?”

“Biz sosyal belediyecilik manasında hep destek olduk. Kültürel faaliyetlere, çevre ve muhtarlarımızın faaliyetlerine destek olduk. Çevredeki Sivil toplum örgütlerinin yaptığı faaliyetlere destek olduk. Bergama kermesine hazırlanıyoruz. Vergi borçları ve SGK borçları da üzerimize biniyor. Biz bu borçlara da hazırlık yapmazsak herhangi bir gün elektriğimizin, suyumuzun kesileceğini, maaşları ödemeyemeceğimizi düşünmemiz gerekiyor. Önceki dönemden 70 milyona yakın vergi borcu ve 200 milyonun üzerinde de SGK borcuyla karşı karşıyayız.”

HEM BERGAMA BELEDİYESİ HEM DE HALK KAZANACAK

"AK Parti’nin yerel seçim malubiyetinden sonra tasarruf tedbirleri genelgesi ve sizin de söylediğiniz gibi kamu alacaklarının hacizi  konusunda hareket etmişler. Buna karşı nasıl tedbir almayı düşünüyorsunuz? Böyle bir kaynağınız var mı? Bergama Belediyesi kaynakları sınırlı bir belediye bununla nasıl başa çıkmayı düşünüyorsunuz?"

“Domatesin kilosunun fiyatının şu anda 2 TL’nin altına indi. Bir nevi tarım ilçesiyiz biz. Bergama’ da konuta ihtiyaç var. Bu konutu yapabilmesi için halkımıza arsa satmayı hedefliyoruz şu an. Bu arsaları satarak hem Bergama Belediyesi rahatlayacak hem de Bergama’daki fiyattaki denge oturacak. Hem Bergama belediyesi kazanacak hem de halk kazanacak.”

BERGAMA HALKIMIZIN HİZMETİNDE OLACAĞIZ

"Bergamalılara vereğiniz bir müjde var mı projeleriniz nedir?"

“Her şeyden once yaşanılabilir bir Bergama için çalışacağız. Bergama halkımızın hizmetinde olacağız. Öncelikli olarak temiz bir Bergama için çalışacağız. Bergamanın temizliğine özen göstereceğiz. Sağlıklı bir kent olmasına özen göstereceğiz. Bergama'nın büyümesinde bildiğiniz gibi organize sanayi  bölgemiz, serbest bölgemiz ve turizm alanlarımızla, tarım alanlarımızla birlikte değerlendirdiğimiz zaman ihtiyaçlarının  karşılanması için düzenli bir çalışma içerisinde olacağız. Öncelikli ihiyaçlarımıza konsantre olacağız. Tahminimce yılbaşına kadar bir sürdürülebilir belediye bütçesine erişmiş olacağız. “

ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ

"Bergama’ya İZBAN gelecek mi? Büyükşehirle hiç görüşmeleriniz oldu mu?"

“Biz bergamaya İZBAN’nın gelmesi taraftarıyız. Gelmesi için de elimizden gelen her şeyi yapacağız. Cemil başkanla görüştük. İZBAN; devlet yolu ve İzmir Büyükşehir Belediye’si ihale sürecini sürdürmesi gerekiyor.  Biz de yerel yöneticiler olarak buradaki yapılanları destekleyeceğiz.  Ben geleceğine inanıyorum çalışmalar sürdürülüyor. Once devlet demir yollarıyla büyükşehirin şu andaki yürümekte olan sistem üzerinde bazı anlaşmazlıkları var arkasından da bunun devreye gireceğini düşünüyorum. Bölgemizde hızlı bir nüfus artışı olmasını da bekliyoruz."

İKTİDARA HAZIR OLDUĞUNU BENİMSEYEN BİR CHP ÇIKACAKTIR

"Yakın zamanda tüzük kurultayı var CHP’nin. Tüzük kurultayına yönelik beklentiliriniz nedir?"

"Eğer iktidara yürümeye giden bir partiysek, ki ben ona inanıyorum. Yerelde iktidar olduk genel de olmayı hedefliyoruz. Bu kurultayın sonuçlarının olumlu olcağını, iktidara doğru yüklerinden arınmış, hedeflere daha iyi ilerleyen daha iyi giden bir CHP olacaktır. Topluma daha çok kulak veren toplumun sesini daha çok benimseyen ve iktidara hazır olduğunu benzimseyen bir CHP çıkacaktır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.