Başkan Dalgıç: Otsuz bir dünyaya hayır
İzmir'in Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, 8. Alaçatı Ot Festivali'ne sayılı günler kala yaptığı açıklamada, ot deyip geçilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Hem şifa hem de gıda kaynağı olarak tüketilen otların değerini bilelim. Otsuz bir dünyaya hayır" dedi.
- Ege Postası
- 29.03.2017 - 15:33
8. Alaçatı Ot Festivali'nde, 84 çeşit otun tanıtımının yapılacağı Uygumalama Bahçesi'nde bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Çeşme Belediyesi olarak Alaçatı Ot Festivali için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Alaçatı Ot Festivali ile doğamıza ve endemik bitkilerimize dikkatleri çekerek, farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Otlar, hem yemeğini hem salatasını hem de mezesini yapıp tükettiğimiz sağlıklı şifa kaynakları ve uzun bir yaşamın en önemli unsurudur. O nedenle 'otsuz bir yaşama 'hayır' diyorum. Festival nedeniyle oluşturduğumuz Uygulama Bahçesi'nde de, bölgemizin doğasında yetişen şifa kaynağı otları ziyaretçilerimize tanıtıyoruz. Ayrıca festival süresince düzenlenecek çeşitli toplantılarda, uzmanlar tarafından otlar hakkında aydınlatıcı bilgiler verilecek. Alaçatı Ot Festivali'ne gelecek misafirlerimiz, hem eğlenecekler, hem bilgilenecekler. Ülkemizdeki yoğun gündemden yorulan vatandaşlarımızı, streslerini atmak, 'otsuz bir dünyaya hayır' demek üzere Çeşme'ye bekliyoruz" diye konuştu.
"UYGULAMA BAHÇESİ'NDE, 84 PARSELDE 84 BİTKİ"
Kapatılan Alaçatı Belediyesi bahçesinde oluşturulan Uygulama Bahçesi'nde düzenleme çalışmalarını yürüten, Çeşme Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde görevli Yüksek Peyzaj Mimarı Selim Gönensin ve Ziraat Mühendisi Sinem Büyüksomalı Tetik de Uygulama Bahçesi hakkında bilgi verdi.
Uygulama Bahçesi'nde, 84 parselde, 84 endemik bitki bulunduğunu açıklayan Ziraat Mühendisi Sinem Büyüksomalı Tetik, "Uygulama Bahçemizdeki bitkiler, Çeşme ve Alaçatı florasında yaygın olarak yetişen, endemik ve tıbbi aromatik bitkiler yer alıyor. Festival için gelen misafirlerimize, bölgemizde yetişen bitkileri tanıtmayı amaçladık. Bitkileri, doğamızdan araştırıp bularak, Uygulama Bahçemizde şaşırtıp, diktik" dedi.
"ENDEMİK BİTKİLERİMİZİ KAYBETMEK ÜZEREYİZ"
Yüksek Peyzaj Mimarı Selim Gönensin, Çeşme yarımadasındaki endemik bitkiler hakkında bilgi vererek, "Yarımadamızda, 120'nin üzerinde, çeşitli amaçlarla kullanılabilecek bitki çeşidi var. Ama ne yazık ki, doğamızın konutlara açılması ve yanlış toplama nedeniyle birçok endemik bitkimizi kaybetmek üzereyiz. Üniversitelerin soruna el atması, belediyelerin destek vermesi ile hep beraber, acilen bir flora çalışması yapılması ve biyotop haritasının çıkarılması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa, şehrin büyümesi ile var olan endemik bitkileri kaybedebiliriz ve bunun geri dönüşü de yok" uyarısında bulundu.
"ÇEŞME LALESİ YOK OLMAK ÜZERE"
Çeşme lalesinin de kaybolmakta olan endemik bitkiler arasında yer aldığına dikkat çeken Gönensin, "Şu anda Ovacık bölgesinde, tarla sınırları kıyısında ve bazı adacıklarda kaldı. Lale soğanları toplanarak, endemik bitkinin türü tükeniyor. Doğamızda var olan bu zenginliği, tür çeşitliliğini, dışarıdan gelen bilinçsiz toplayıcılarla kaybediyoruz. Sadece Çeşme Lalesi değil, orkide, salep gibi soğanları bitkilerin toplanması yasak olmasına rağmen, hepimiz görüyoruz ki, yasak bir yerde lafta kalıyor. Ne yazık ki, bilinçsiz toplamayla da gelecek senenin yumrularına da zarar veriyorlar" diyerek uyarılarını sürdürdü. (DHA)
Yorum Yazın