Dolar 34,6410
%0.25
Euro 36,3846
%0.23
Altın 2.915,350
%-0.09
Bist-100 9.640,00
%-0.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan İduğ'dan TV35'te çarpıcı açıklama: Normal hayata dönme 2020 yılında mümkün değil!

Başkan İduğ'dan TV35'te çarpıcı açıklama: Normal hayata dönme 2020 yılında mümkün değil!

Haber Aktif’e konuk olan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ , bir yıllık görev süresince yaptıklarını değerlendirdi. İduğ, Küçük esnafın şu anda borçları üç ay ertelendi. Fakat bu insanlar üç ay çalışmayacaklar. Ertelenen borçlarını ödemeleri mümkün değil. Bu sürenin 2021 yılına ertelenmesi gerekiyor ki insanlar çalışarak ödeyebilsin.İkincisi, nakit akış tablosu. İnsanların gelirlerinde azalma durumu ile karşılaşacaklar. Sermaye eksikliği yani küçülme yaşanacak. Borç yükü artan firmalar oluşacak. Hal böyleyken biz Corona’nın hazirandan itibaren gevşemesi ama normal hayata dönme 2020 yılında mümkün değil." dedi

  • Ege Postası
  • 01.05.2020 - 09:43

EGEPOSTASI-TV 35 ekranlarında yayınlanan Haber Aktif programında bir yılını değerlendiren Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, halkın temel ihtiyaçları için seferber olduklarını, 2020 sonuna kadar normalleşme beklemediğini, belediye bütçesinde daralma olsa bile halkın temel sağlık, eğitim ve gıda ihtiyaçları için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ,  bir yıl içerisinde hayata geçirdikleri ve takdir toplayan çalışmalarının arkasında iyi bir ekip çalışması olduğunu vurgulayarak, “Bürokratlarımızla birlikte iş dünyasından transfer ettiğimiz bir ekibe sahibiz. Onların olması sinerji sağladı. Hızlı hareket eden bir ekibe sahibiz. Asıl başarı buradan geliyor” dedi.

Dijital sınıftan, gençlik ve bilim merkezine, Özkanlar Pazar yerinin yeniden açılmasından Destek Kart’a kadar birçok projedeki son durumlarını tek tek anlatan Başkan Mustafa İduğ, başta emlak olmak üzere gelirlerindeki azalma nedeniyle ekonomik olarak zorlanacaklarını ancak her duruma göre senaryo hazırladıklarını, sıkıntıya rağmen halkın eğitim, sağlık ve gıda ihtiyaçlarıyla ilgili gereken herşeyi yapacağını kaydetti.

Eğitim, sağlık ve gıdada bütçeye bakmam

Başkan İduğ, “2020 yılı sonuna kadar çalışanların maaşını ödeyecek nakit akış tablosuna sahibiz. Ama yatırım yapmak için mutlaka gelirlerimizin bir şekilde akıyor olması lazım. O yüzden faaliyetleri durdurma yönünde adım attık. Temel ihtiyaçlarda tabi ki ertelememiz yok. Eğitimde, sağlıkta, gıdada ne gerekiyorsa yaparım, bütçeye bakmam” dedi.

BAŞKAN İDUĞ’UN AÇIKLAMASININ SATIR BAŞLARI:

Bu çalışma bizimle elde edilen ekip çalışmasıdır. Bürokratlarımızla birlikte iş dünyasından transfer ettiğimiz bir ekibe sahibiz. Onların olması sinerji sağladı. Hızlı hareket eden bir ekibe sahibiz. Asıl başarı buradan geliyor. Hiç kimseyle tanıştırılmaya gerek kalmadı. Zaten 15 yıldır onlarla iç içe tanışık olmak birçok şeyi bize hız kazandırdı. Onlar bize geldiğinde projeleri uygulamak ve gerçekleştirmek için geliyorlar. En büyük zenginliğimiz sivil toplum kuruluşları. Bu Corona sürecinde de iş insanlarımız inanılmaz ayni yardımlar sağladı. Biz de köprü olduk. Halkın gıdaya, hastanelerin sağlık malzemelerine kavuşmasında yardımcı oldular.

Dijital sınıftan 33 bin öğrencimiz yararlanıyor

Dijital sınıfımız 2019’un vizyon projesiydi. Hacettepe Üniversitesi tarafından ödül aldı. On bin öğrenciyle başlamıştık, 60 bin öğrencilik kapasitemiz var. 3 bin 700 saatlik ders platformu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bile öngörmediği bir çalışmayı biz 2019 yılında akademisyen gruplarla birlikte oluşturmuştuk. Öngörü dediğim buydu. Yani biz çok önceden eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve engelli insanların evlerine dershane götürmek amacıyla kurduğumuz dijital dershane, dijital sınıf bugün Corona’da okullar kapanınca inanılmaz bir talep oluşturdu. 33 bin öğrenciye ulaştık. Düşünebiliyor musunu? Hiç para ödemeden istediğiniz dersi istediğiniz kadar dinleyebiliyorsunuz. Bu eğitime destek vermeye devam edeceğiz.

5 bin 500 öğrencimiz yüz yüze eğitim alıyor

5 bin 500 öğrencimiz de yüz yüze eğitim alıyor. Bornova’da 8 katlı bir sınav dershanesini satın aldık. Ve on bin öğrenci orada gelecek sezon yüz yüze eğitimle devam edecekler. Eğitim ve sağlık konusunda bütçenin bizde sınırı yok.

Odaklandığımız konu halkın ihtiyaçları

Haziran ayındaki gelişmeye göre bu konudaki faaliyetlere karar vereceğiz. Şu anda odaklandığımız konu halkın ihtiyaçları. Biz günde 2 bin kişiye sıcak yemek dağıtır, 10 bin erzak paketi dağıtırken, 65 bin de ekmek dağıttık. Bunların yanında çocuk bezi ve çocuk maması ihtiyaçları da ortaya çıktı. Bunlar temas ettiğimiz ailelerden en çok talep edilen şeyler. Yatırımlarımızdan önce bu temel ihtiyaçlara odaklanmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz.

Corona gelişmeleri olumlu değil bana göre

Haziran ayındaki takvime göre, tabi bu arada ben 2020 yılının Ekim ayına kadar Corona ile ilgili gelişmelerin olumlu olmayacağı düşüncesindeyim, çünkü fiziki mesafe konusundaki kurallara çok duyarlı değiliz. Bu bizi biraz ileriye taşıyabilir. Ancak bu arada bir entegre bakış açısını ortaya koymak çok önemli. Sosyal bilim kurulu adıyla sosyolog ve psikologların oluşturduğu bir kurul oluşturduk. Yoksulluk envanteri ve halkın temel ihtiyaçlarını daha çok ortaya çıkaracak görüşmelere başladık. Bu yol haritasında çok daha farklı noktalara geleceğimizi düşünüyorum.

Altın bilezik devam edecek

Bir aileye yaşamı boyunca erzak götüremezsiniz. Ama çalışabilecek kişiler varsa o aile içinde bizim altın bilezik dediğimiz proje kapsamında onları değerlendirmek, onları meslek sahibi yapıp iş imkanı sağlamak bence en önemli projelerden birisi. Dolayısıyla biz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in meslek fabrikasındaki eğitimlere insanları yönlendirmek ve mezun olmalarının ardından yerleştirilmeleri konusunda bir çalışma başlattık. Corona’dan önce bin 150 kişi yerleşmişti. Coronadan sonra da devam edeceğiz.

Çocuk Dünyası, Gençlik ve Bilim merkezi olacak

Forum Bornova karşısında Çocuk Dünyası adıyla 20 milyon liralık bir eğitim planlandı. 2018 yılında müteahhidin ekonomik yapısından dolayı iş durduruldu ve sözleşme feshedildi. Bizden önce kararlar alındı. Ancak devlette devamlılık esastır. Biz o gün kalan inşaatı bugün devam ettirmek için çalışmalarımızı yaptık. Ben iş insanıyım. 20 milyon fazla. O projeyi biraz değiştiriyoruz. Bizim üç tane bilim merkezimiz var. Onları tek bir yere toplayacağız. Bornova’nın kongre merkezine ihtiyacı var. 200 kişilik salonlarda tiyatrolar yapılıyor. Bunu bin kişilik büyük alana taşıyacağız. Çocuk dünyasını gençlik ve bilim merkezi haline getirerek daha kapsamlı bir çalışma yapacağız. Öyle 20 milyon lira para harcayarak da değil.

Destek Kart ile mahallesindeki market ve bakkaldan….

Çıkış noktamız yoksulluk envanterindeki insanlar, veren elin alan eli görmemesi lazım. İnsanları bir noktaya gönderip oradan alış veriş yapmasını sağlamak yerine bulundukları yerdeki esnaftan kimsenin fark etmeden alışveriş yapması bizim önceliğimizdi. Bu açıdan Destek Kart uygulaması, market ve bakkallardan yapılacak. Coronadan dolayı duraklama var, biz bunu kendimiz koli yapıp evlere dağıtarak aşmaya çalışıyoruz. Corona’dan sonra bulundukları market ve bakkaldan alışveriş yapmaya devam edecekler.

İki ayda bir protein paketi

Türkiye’de kadın kooperatifleri var. Onların ürettiklerini halka dağıtmak bence değerli. Tunceli, Aydın, İzmir’den kadın kooperatiflerinin ürettiklerini alıp halkımıza dağıtmak istiyorum. Hem yarı fiyatına. Protein zincirinde bir hedef daha var. Bir ailenin bir ayda tüketmesi gereken bir protein miktarı var. Siz Destek Kartı verdiğinizde ailenin ne aldığını bilmiyorsunuz pamuk da alıyor çocuk bezi de. Ama ben protein paketini eve götürüyorum ve o tüketiliyor. Dolayısıyla biz burada destek kartla insanların protein almasını tercih etmiyoruz. Bizim götürmemiz daha mantıklı. İki ayda bir götürüyoruz. Kızılay Bornova şube başkanımızın da kavurma ve kıyma gibi katkısı olacak. Dayanışma güzel gidiyor. Bornova’da Vefa grubu çalışması ve dayanışması iyi gidiyor. Önümüzdeki hafta Bornova meydanda ve bazı yerlerde kan bağışı kampanyası düzenleyeceğiz. Biz pazartesi başlıyoruz.

Altın bilezik projesini önemsiyoruz

Altın bilezik ile insanların kendi ayakları üzerinde durarak meslek edinmesi ve para kazanmasını esas alıyoruz. STK’larla mesleksiz insanların meslekli hale gelmesi ve onlara iş garantili çalışma yapmak birinci hedefimiz. Başkan olduğum günden bugüne kadar karşılaştığım herkes ya kardeşi ya annesi ya başka bir yakını için iş istiyor. İstihdam sorunu Corona’dan sonra daha da artacak. Benim mesleği bu diyerek iş bulma şansını arttıran bir çalışma. Biz insanlara süt vermiyoruz, insanlara hayatı boyunca ihtiyacı olan malzemeyi teslim etmek istiyoruz. Bunu onun da istemesi lazım.

Bir pazar yerinden beş pazar yeri ürettik

Kapalı olan Özkanlar Pazaryeri'nin açılması, yıllık 600 milyon kazandırıyor. Kent ekonomisine de katkı koyuyoruz. Halkın önemli kısmı pazarı tercih ediyor. Bir pazar yerinden beş pazar yeri ürettik. Hanımlara Perşembe günleri sosyete, Cumartesi sebze, Pazar ikinci el araç, bit ve antika pazarı. Bu beş pazarı planladık. Sosyete ve antikaya Corona’dan dolayı başlayamadık. İzmir’in en iyi pazar yeri olacak inşallah.

Normal hayata dönme 2020 yılında mümkün değil

Küçük esnafın şu anda borçları üç ay ertelendi. Fakat bu insanlar üç ay çalışmayacaklar. Ertelenen borçlarını ödemeleri mümkün değil. Bu sürenin 2021 yılına ertelenmesi gerekiyor ki insanlar çalışarak ödeyebilsin. Bu borç yükü aksi durumda mümkün değil, ödenemez. Bana üç ay vade yapsanız ne olur ki, ben çalışmıyorum. Dolayısıyla bunun iyi planlanması gerektiğini düşünüyorum. İkincisi, nakit akış tablosu. İnsanların gelirlerinde azalma durumu ile karşılaşacaklar. Sermaye eksikliği yani küçülme yaşanacak. Borç yükü artan firmalar oluşacak. Hal böyleyken biz Corona’nın hazirandan itibaren gevşemesi ama normal hayata dönme 2020 yılında mümkün değil. Corona’dan önce zaten ekonomi hangi noktadaydı biliyorsunuz. Devalüasyon oldu yüzde 20 oranında. 2020 yılı ekonomik açıdan kayıp bir yıldır. Eğer tedbirleri tam alırsak 2021 yılı. Yani 2021’de para kazanacağız. 2022 yılının başı gibi bir süreye ihtiyaç var.

Eğitim, sağlık ve gıdada bütçeye bakmam, ne gerekiyorsa yaparım

İki ülkeden bahsedeceğim. Çin ve Almanya Corona’yı aştı. Bu iki ülkeyi iyi izlemek lazım. Bu ülkelerdeki gelişmeleri izlerken daha iyi bir öngörüye sahip olabiliriz. Belediye olarak da 427 milyon bütçesi olan Bornova Belediyesi’nin eğer emlak vergisinde erteleme olursa gelirlerindeki azalmadan dolayı yaklaşık 100 milyon liralık bir gelir kaybı olacak. Bu nedenle hiçbir belediye için yatırım söz konusu olamayacak. Biz bununla ilgili bir senaryo yaptık. 2020 yılı sonuna kadar çalışanların maaşını ödeyecek nakit akış tablosuna sahibiz. Ama yatırım yapmak için mutlaka gelirlerimizin bir şekilde akıyor olması lazım. O yüzden faaliyetleri durdurma yönünde adım attık. Temel ihtiyaçlarda tabi ki ertelememiz yok. Eğitimde, sağlıkta, gıdada ne gerekiyorsa yaparım, bütçeye bakmam.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.