Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Karabağ iddialı konuştu:

Başkan Karabağ iddialı konuştu:

Ben TV’de yayınlanan ‘Üç Gazeteci Bir Konuk’ programı, bu hafta Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ı ağırladı. Erol Yaraş, Hamdi Türkmen ve Ünal Ersözlü’nün sorularını yanıtlayan Hasan Karabağ, samimi sözleri ve açık yürekli ifadeleriyle dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 28.01.2013 - 21:35
 İZMİR-Bayraklı Belediyesi’nin kurucu başkanı olan Hasan Karabağ, o süreci ve şu an gelinen noktayı şu sözlerle ifade etti. “Çok sıkıntılı bir süreç yeni belediye oluşturmak. Personel araç, gereç, yeni yapıyı ulaştırmak. Kurumsallaşmak. Ama kurumsallaşmayı, personel eksiğini gidermeyi büyük oranda başardık. Yeni hizmet binasının temelini de önümüzdeki Şubat ayında atarız. Şu anda 3 binada hizmet veriyoruz. Ana binada pek çok işi bir arada yapmaya çalışıyoruz. Ara binalarımız da var. Hizmette bölgesel dağılım yaptık. Vatandaş için de, bizim için de zor oluyor. Ama yakında yeni bina ile bu sorun çözülecek. Fen işlerini yine ayrı bir yerde tutacağız. Kamu ihale kurumunda bazı itirazlar vardı. O itirazlar reddedildi. Çok yakında bitecek. 18 aylık bir periyot koyduk. Bu dönem temelini atıp, büyük oranda ilerletiriz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HALK DA İSTİYOR
Kentsel dönüşümde Edip Baksı mahallesinde 60 dönüm alanı pilot bölge olarak belirledik. Profesyonel firmaya bu planlamayı tam verecektik ki, yetki büyük şehire geçti. Onlar da bir 1,5 – 2 yıl ne yapsak diye düşünüp sonunda kararını verdi. 13 aylık bir periyot koydu firma. Ama gördüğüm kadarıyla çok hızlı yapıyor. Firma 5 binlik planları, mimari tipleri hazırlıyor. Aziz bey ile birlikte basına tanıtacağız. Yoğunlukla beraber yeşilliğin bol olduğu bir alan olarak karşınıza çıkacak.

Halkın yüzde 90’ında istiyoruz diye bir tavır var. Gecekonduları da eskidi. Dün gelmedi bu insanlar. 2 -3 katlı kaça yapılar var. İnsanlar otoparkı, yeşil alanı olamayan yerde oturmak istemiyorlar. Dün köyden gelmiş insanlar değil. Yaklaşık 5,500 bin konut bin insan yaşıyor. Bundan daha fazla konut yapılacak bir proje hazırlanıyor. İnşaat blok blok alınacak. Süreyi vermek mümkün değil. 500 -1000 konut alınıyor. Bu insanlar geçici bir süre başka yerlere yerleşiyor. Sonra geri gelecekler.

İnsanların ‘kızım var oğlum var barınabilecek miyiz'’ endişeleri oluyor. Normalde o evlerin ederin 150.200 bin. Biz de 350 milyarlık iki tane daire teklif edeceğiz. Buna kimsenin hayır demesi mümkün değil. Orada doğacak ranttan oranın insanı da faydalanınca, sorun çözülür. Portakal çiçeği vadisi, Dikmen vadisinde Ankara’da da böyle bir durum varmış. Şimdi lüks yapılar var. 5 -6 yıl sürer. Çok kısa bir sürede çözülecek bir mesele değil. İlçe belediyelerinin, işin içinde olmadan yapılması mümkün değil.

BAYRAKLI’YA YAPILAN GÖKDELENLER GELECEKTE SIKINTI DOĞURUR MU'

Planlama yapılırken, şehir plancıları, oradaki insanlara göre altyapı ve yeşil alan planı yaptıysa, gökdelenler sıkıntı yaratmaz. Gökdelenlerdeki insan sayısına göre altyapı planlaması yapılmıştır. Yoksa sorun çıkar. Gelecekte sıkıntı doğuracak bir şekilde gitmemesi lazım.

Yukarıdaki nüfus yığılmasına gelince, yan yana 4 kat imar izni verilmiş. Çok çirkin imar planları yapılmış. Emsal 4’e uygun yapılmış. Biz emsal 3,74’e orada daha çok insan barındırabiliriz diye düşünüyoruz.

HAKAN TARTAN’A ÜSTÜ KAPALI ADAYLIK ELEŞTİRİSİ

Ben Aziz Bey aday olmaz ise olmam demedim. Başlık benim söylemimle uyuşmuyor. Bana sordular Aziz Bey’in dışında bu isimler konuşuluyor ne dersiniz diye. Büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe başkanlığı değil. Alt-üst yapısı bitmiş bir ilçenin başkanlığı gibi değil. 10 tane bakanlığa değer bütçe var. İlçe bana dar geliyor derken bir düşün, sen kendi çöpünü toplayamıyorsun, nasıl büyükşehir belediye başkanı olacaksı? Aday olmayı düşünen arkadaşlar, önce kendini doğru değerlendirsinler.

TEKRAR ADAY OLACAK MI'

Kurucu belediye başkanıyım. Tabi ki belediye hizmet binasının temelini atacağız, kentsel dönüşüme başlamışız. Bunları görmek isterim. Ama ille de başkan olacağım diye bir kaygım yok. Olursa olur yani. Nisan’da bir İzmirli firmaya anket yaptırdık. İntegral diye. ‘Pazar gün seçim olsa başkana oy verir misin’ sorusuna yüze 49 evet, yüzde 34 Ak Parti’ye oy veririm çıktı. Seçilemeyeceksek olsam niye aday olayım'

CHP’NİN KENDİ İÇİNDE HER YERDE MUHALEFETİ VAR

Bizim halkımızla değil, profesyonel siyasetçilerle aramızda sorun var. Ak parti meclis üyeleri olay gürültü çıkarıp basına malzeme olmaya çalışıyor bazen de başarılı oluyorlar. CHP’li üyelerin sorun çıkarmasına gelince, CHP’nin her yerde kendi içinde muhalefeti var.

AZİZ BEY İLE ARAMIZDA BİR GERGİNLİK VARDI

Seçim ve sonrası biz Aziz Bey ile mesafeliydik. Birbirimizi hiç tanınmazdık. Onun kafasında belki başka isimler vardı olmadı. Ben basına da yakın değildim, öyle popüler biri değildim. Ama benim adaylıktan önce 9 ay gibi bir çalışmam oldu. Orada ismim çıkınca Deniz Bey öyle bir karar aldı. Deniz Bey ile de Aziz Bey ile de hiç oturup konuşmadık. Bu adam nerden çıktı denildi.

AZİZ BEY ‘BEN YAPARIM’ DİYOR

Aziz Bey esnaflıktan geldiği için çok paylaşmıyor, ben yaparım diyor bir de bürokratları ile içinde işleri bitirmek istiyor. Büyükşehir belediyesindeki bürokratlar da kendini daha yukarda görüyor. Öyle bir hava var. Ben hiç bürokratları aramam. Biz imar için bir karar alacağımızda dayatmıyoruz, plancı arkadaşımı yolluyoruz olursa oluyor. Beni en çok sıkıntıya sokan, üzen yargı süreci oldu. Aziz Beyin yaşadığı şeyler herkesin kaldırabileceği şeyler değildi. Biz aynı geminin mürettebatıyız. Birbirimizi dışarıda eleştirmenin manası yoktur. Ben hiç basında Aziz Beyin  ismini ağzıma alıp eleştirmedim. Yüz yüze söylerim. Ulaşımda bir bayan vardı, hiç laf dinlemezdi. Özellikle gecekondularda büyük sıkıntı yaşattı. Gül Hanım. Aziz Bey onu dinledi. Bazı konularda Aziz Bey’in müdahale etmesi üzerinde durduk. Özfatura’da, Çakmur’da ilk zaman kavga etti sonra düzeldi. Bunu yapmamaları lazım. İlçe belediye başkanlarına gel kardeşim, ne yapılacak diye sorması lazım. Daha geniş davranmak düşünmek gerekir. Bu mahkeme süreci bizi daha yumuşattı bir araya getirdi. İçerideki bürokratları biraz daha yumuşatırsa Aziz Bey. İşi bilen bürokrat bulmak da zor. Tepende baskı yapan bir siyasi yönetim var. Kolay değil tabi belediye başkanlığı.

SEÇİLMİŞLERİN PSİKOLOJİ RAPOR ALMASI LAZIM

Başkan Karabağ, neden seçilmişler psikoloji raporu almalı sözlerini ise şu sözleriyle açıkladı; “Tezkere yetkisini başbakana veriyoruz ülke olarak. Buna sağlıklı bir insanın karar vermesi gerekmiyor m? En sağlam olması gereken insanlar için geçerli. Seçilmişlerin tümü için geçerli. Meclislerde yaşanan sıkıntılar için bunu söyledim. Belediye başkanlarının ruh sağlığının da yerinde olması gerekli.

MECLİS ÜYELERİNİ YETERİNCE DÜŞÜNEREK SEÇEMEDİK

Meclis üyelerini seçerken, Aday olarak belirlendiğinde benim müdahalem oldu. Tanımadan çok insanı tavsiye ile yazdım. Bir avukat ile 5 dakika sohbet ettim. Tamam, bu iyi bunu da yaz dedim. Yeni belediye seçimden 1 ay önce adaylık belli oldu. Birileri de yazdırdı. Adamların bazıları bizim ilçede oturmuyor. Ama şimdi tanıyoruz. Yeni yeni sindiriyoruz belediye olmayı. 

SOSYAL PROJELER

Kız yurdu, merdivenler, camilerde, yenileme, 35 bin metrekare park yaptık 550 metrekarenin üzerinde yeşil alan var. Kentleşmiş mahallerde yeşil alan var. Cengizhan’da diyorlar ‘bizde niye park yok’ diyorum planda var ama üstünde evleriniz var . 20 tane evinizi istimlak edeyim. Park yapayım. Siz evsiz kalacaksınız. Çözüm yeşil alan. Gecekondular yapıldıktan sonra imar planı yapıldı üstüne birçoğu imar affı.

Anıtın Asansörünü yapıyoruz. Emniyet perdeleri yapılıyor, düzeltiyoruz çok güzel olacak. Kır bahçesi kafeteryası var.

BÜYÜKŞEHİRE VERDİĞİM PAYI, TAKİP VE KONTROL EDEMİYORUM

Bayraklı’nın gelirleri Bornova ve Karşıyaka emlak gelirleri ile yarı yarıya. Gecekondu kaçağı çok. Yeni yeni oluşacak. Mevcut yapıdaki emlak gelirlerimiz  yarı yarıya az. Yeni yasada gelir payları iki katına çıkacak diyoruz. Gelir artacak ama sorunlardan artacak. Mesela okullar bizim sorumluluğumuza girecek.  İller bankasından aldığımızın yüzde 40 ı büyükşehire gidecek. Ama bu parayı kontrol etme şansımız yok. Mesela İZSU payı bizde yüzde 10 kesiliyor. Yatırım yapsın yapmasın kafasına göre programlanıyor. Kafasına göre başka ilçeye yapıyor. Yasadan kaynaklanıyor. Yasa yetkiyi veriyor büyükşehir belediye başkanı kafasına göre davranıyor. İlçe belediye başkanının bir yaptırımı yok. Bu kanalların yapıların hak edişini bende al diyebilmeliyim. Ama takip ve kontrol yetkim yok

İZSU’dan tankerle evlere su dağıtıyoruz. İZSU’ya biz ödüyoruz. Başka çaremiz yok. İnsanlar bizi arıyorlar.

KAMU İLİŞKİLERİNDE ZAFİYET VAR

Anıta çıkarken 80 - 90 konut var TOKİ ye dosya hazırladık. Konut adaları var burayı kat karşılığı bizden alın. Bize kalacak payı ellerindeki inşaatları peşinata sayacağız dedik. Van depremi bir oldu irtibat kayboldu. Aziz Bey ile oturduk Uzundere’den teklif edelim dedik. Bayraklı’dan gitmek istemiyorlar. İktidar ile olan ilişkilerde Aziz Bey şikayet ediyor ya. Ben küçücük boyutunu bu yönden yaşıyorum.
Kamu ile ilgili ilişkilerde zafiyetler var. Osmangazi’de pazaryerim var. Katlı Pazar yerini red ettiler. Başbakanlık almış başka bir şey yapacakmış. Dedik buranın yarısı bizim. İtiraz ettik. İki sene sonra yarım yamalak satamayız diye olur verdiler. 2 -3 sene sonra.

EN ZENGİN VE EN YOKSULUN BELEDİYE BAŞKANI

Süreç içinde kentsel dönüşüm entegrasyonu ile Bayraklı muhteşem olacak. Orada yapılan evler muhteşem olacak. Biz gecekondu sahiplerine evlerini satmayın diyoruz. Metro bizi sahille böldü. Şemikler’de, Çiğli’de, Bayraklıda yer altına alınmadı, fakir yerlerde. Karşıyaka’da öyle değil ama. Şemikler rezalet. Orta ve kısa vadede bunu değiştirmek mümkün değil. Ama Altınyol’u yerin altına almak mümkün. Bu düzenlemede o yok. Aziz Bey’e söyledim pahalı olacak diyor. Pahalı olacak tabi.

İLK KEZ AÇIKLADI; RAYLI TRAMVAY GELİYOR

Raylı tramvay var projede. Rio’da heykele çıkan gibi raylı tramvay var aşağıdan yukarı mahallelere çıkacak. Bunu da ilk kez buradan söylemiş olayım. Onur mahallesindeki kavşak çalışması çevre yolundan devam ediyor. o yola da çok kolay girilecek. Adnan Kahveci de ona bağlanacak. Anıttan karşı tepeye teleferik olabilir demiştim ama daha birini çalıştıramadık gerçi.

TARİHSEL DOKU İÇİN SMİRNA FESTİVALİ HAZIRLIYORUZ

Tarihsel doku ile ilgili bir festival hazırlıyoruz. Smirna’yı öne çıkartmamız lazım. Bizim talihsizliğimiz Tepekule siyah taş eserlerden oluşuyor. Bizim halk mermer seyretmeyi seviyor. Prototip evler yapalım dedim. Bir müze ve uluslararası festival ile tanıtırız dedik. Kültür bakanımıza da söyledik ama ömrü vefa etmedi. Bunda sonra ama biz festivali yapacağız.

ALTIN GÜNLERİ

Kadınlar ille de gelsin başkan demişler altın gününe de gümüşe de gidiyoruz. başkanın herkese hitap etmesi gerekiyor. Geçen bir halk müzik töreninde Erzurum yöresinin oyununu oynuyorsunuz dediler, eğitim mi aldınız. Dedim Bayraklı belediye başkanı olsanız her havayı öğrenirsiniz. O yüzden üst mahallelerde de altın gününe gidiyoruz. Temiz sokak yarışması düzenliyoruz. Altın hediye ediyoruz. Temizlik kültürünü yoğunlaştırmaya çalışıyoruz.

MECLİS TARTIŞMALARI

Ben son mecliste sinirlendim falan bir şey olmadı. Adamlar çıkmıyor. Tüzük açık adamlar direniyor. Görevliler tarafından atılması lazım. sürekli bağıran ayağa kalkan insanlar olmaz. Söz vermeden ayağa kalk bağır çağır olmaz yani. Kamuoyuna yansıdığı gibi değil. Klip yapmışlar başkan iyi dayanmış dediler.

BAYRAKLI HALKI BANA GÜVENİYOR

Kent aş sorunu en büyük sorun oldu. Daha bir aylık belediyeydik. Alt yapı üst yapı yoktu. Beni eleştirenler 50 yıllık gibi bir belediye başkanı gibi eleştiriyorlar. Halk beni anlıyor. Ters bakanların sayısı çoğalırsa aday olmayı düşünmem. Bir siyasetçi bunu anlar. Şu anda devam gibi görünüyor. Yani Bayraklı Halkının güveni bana tam. Seçilirken verilmeyecek sözler vermedim. İlçe belediyeleri bir sürü atıp tutuyor. Bütçe belli yetki belli. Ekmek fabrikası demiştik aziz bey kurdu. Fakir bölge diye tanzim satışları kuralım dedik. Müdürlüğe gönderdik. Onu çizdiler elimizde kaldı. Klasik işlerimiz yaptık. Kentsel döşünüm yapıyoruz. Konaklama yeri yaptı. Bizim misafirhaneye 3 katı talep oldu karşılayamadık üzüldük. Yurt yapmak yasak diye üzülesinler son senelerinde misafirhane açsınlar. Dershaneyi de gençlik merkezi diye açtık . 250 lira kahvaltısı içinde var.

KARŞIYAKA KONGRESİ TÜZÜĞE AYKIRI YAPILDI

Karşıyaka kongresini izledim. Pek tüzüğe uygun yapılmadı hukukçular itiraz edebilir ama sonuç değişir mi bilinmez. Kongre yapıyorsunuz, 2 adayı da konuşturmuyorsunuz. Görevden alınan yönetimin neden görevden alındığına dair rapor okunmadı.  tüzükte açık maddeler ihlal edildi. Bence çok doğru bir kongre olmadı. Yanlışlıklar vardı.

ALLAH HEPİNİZİ BELEDİYE BAŞKANI YAPSIN

Başkan Karabağ son olarak, dışardan eleştirmek kolay, sizi bir ay süreyle bırakmak lazım diyerek, espri ile karışık, ‘Allah hepinizi belediye başkanı yapsın ya rabbim’ temennisiyle sözlerine son verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.