Başkan Kırkıpınar’dan Millet İttifakı belediyeleri iktidara asgari ücret tepkisi
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, 2021 yılı asgari ücretinin 2 bin 825 lira olmasına tepki gösterdi. Başkan Kırkpınar, asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve en azından 3 bin lira olması durumunda piyasalar hareketleneceğini söyledi. İktidarın asgari ücrete verdiği yüzde 21,56’lık artışla beklentileri karşılamadığını ifade etti ve “Millet İttifakı’nın belediyeleri bu konuda örnek teşkil etti. Bazı yerler en düşük ücreti 3 bin 100 lira bazıları da 3 bin 500 lirayla bu konudaki hakkaniyet değerlendirmesini yapmış oldular” dedi.
- Ege Postası
- 28.12.2020 - 15:47
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 4 Aralık tarihinde başlayan 2021 yılı asgari ücret görüşmelerinin son toplantııs bugün yapıldı. Toplantı sonunda Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yüzde 21.56’lık bir artışla 2021 yılı asgari ücretinin brüt 3.577 Lira 50 Kuruş, net 2.825 Lira 90 Kuruş olarak kararlaştırıldıını duyurdu.
Asgari ücretin 2 bin 825 lira olmasına, yoksulluk sınırının 7 bin 942 lira olduğu hatırlatan muhalefet kanadından art arda tepkiler yükselmeye başladı. Muhalefet, verilen asgari ücretle vatandaşların yoksulluğa ve açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildiğini söyledi.
Millet İttifakı bileşenlerinden İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, hükümetin bu asgari ücretle beklentileri karşılayamadığını ifade etti ve ekonomik krizin yükünün işçilerin omzuna yüklendiğini söyledi.
“TALEP KARŞILANMADI”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in asgari ücret çağrısını hatırlatan Başkan Kırkpınar, “Sayın Genel Başkanımızın partideki çalışma grubu tarafından hazırlanmış bir asgari ücret çalışması vardı. Bu çalışma da asgari ücretin net 3 bin lira olması gerektiği yönündeydi. Net 2 bin 324 lira olan asgari ücretin net 3 bin liraya çıkması ve bu aradaki 675 liranın da Hükümet tarafından karşılanması yönünde bir talebimiz vardı. Bu talep karşılanmamış oldu. Bizim talebimiz asgari ücretten vergi alınmamasıydı. Bu 675 liranın da ülkeye olan maliyet 71 milyar TL’dir. Asgari ücret olarak net 3 bin lira verilseydi bunun harcama olarak bir geri dönüşü olacaktı ve piyasa hareketlenmesi olacaktı. Ayrıca, devlet bunu karşıladığında ve asgari ücret net 3 bin TL olduğunda kayıt dışı ya da sosyal güvence dışı çalışanların da sosyal güvence şemsiyesi altına gireceğini söylemiştik. Ama bizim düşündüğümüz gibi yapılmadı. Asgari ücret artık açlık sınırının çok çok altında bir rakam ve biz bu asgari ücreti olumlu bulmuyoruz” diye konuştu.
“AÇLIK SINIRININ ÇOK ALTINDA BİR RAKAM”
İktidarın ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun asgari ücretin vergiden muaf olmasını kabul etmemesinin, mevcut ekonomik krizin yükünün işçinin omzuna yüklemek olduğunu ifade eden Başkan Kırkpınar, “Komisyonda yer alan işçi sendikası temsilcilerinin ve hükümetin asgari ücretin artışı konusunda gösterdiği hassasiyet 100 TL. Yani asgari ücret beklenenden 100 lira daha fazla arttı. Komisyonda hükümet tarafını temsil eden 5, işveren tarafını temsil eden 5 ve işçi kesimini temsil eden 5 kişi var. Yani asgari ücret zammı 10’un 5’e baskısıyla oldu. Normalde açlık sınırının çok çok altında bir rakam. Dolayısıyla biz bu 100 liralık artışı doğru ve olumlu bulmuyoruz. Millet İttifakı’nın belediyeleri bu konuda örnek teşkil etti. Bazı yerler en düşük ücreti 3 bin 100 lira bazıları da 3 bin 500 lirayla bu konudaki hakkaniyet değerlendirmesini yapmış oldular” dedi.
Yorum Yazın