Başkan Kocaoğlu: “İzmir’i kalkındıracak güç ve iradedeyiz”
Karaburun’da Kırkım Şenliği’ne katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yasaların el verdiği sürece maddi sınır olmadan kırsalın kalkınması için üreticiye destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu, “İzmirliler olarak kenti kalkındıracak güç ve iradeye sahibiz” dedi. Başkan Kocaoğlu yerelde kalkınma için kolları sıvadı
- Ege Postası
- 13.06.2015 - 15:17
Yarımada’nın kalkınması için Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kooperatiflerden Bayındır’da çiçek, Bademli’de fidan, Tire’de süt alımı uygulamasına başladık. Kırsalda ayağa kalkmış, desteklendiği zaman büyüyecek yani görünen değerlerimiz var. Bir yanda da küllenmiş, üstü örtülmüş ama bu coğrafyanın köklerinde olan değerlerimiz var. Köklerimizdeki bu değerleri ortaya çıkarmak için sağlıklı istatistiki rakamlara ulaşmak, nereye ne kadar destek verebileceğimizi bilimsel olarak belirleyerek projeleri hayata geçirmek için ilk kez 6 yıl önce Yarımada’da yola çıktık. Yarımada’nın kalkınması için stratejik yol haritasını belirledik ve uygulamaya başladık” diye konuştu.
Desteğimiz devam edecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘yerelde kalkınma’ hedefi doğrultusunda üreticiye verdiği desteğe devam edeceğini ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yasaların el verdiği ölçüde ne kadar gerekiyorsa, maddi sınırı yok, bütçe sınırı yok destek olmaya devam edeceğiz. İzmir’in her yerinde bu desteği yapmaya hem hazırız, hem de muktediriz. Şu anda bilimsel çalışmalar Gediz ve Bakırçay havzalarında sürüyor. Ardından Tahtalı Havzası’na geçeceğiz. Oralarda da desteklerimizi sürdüreceğiz. Türkiye’nin en ileri en aydınlık insanlarının yaşadığı kentin insanları olarak kentimizi her bakımdan özellikle de kırsalda kalkındırmaya irade gösterebilecek hemşehrileriz, yani İzmirliyiz. Bizim bir sloganımız var: ‘İzmirliyiz yaparız’. Hem Karaburun’u hem de İzmir’in tümünü kalkındıracak güç ve iradedeyiz. Bunu İzmirli hemşehrilerimizle birlikte yapacağız. Bunu yapmaya hazırız ve mecburuz. Dünyanın açlıkla karşılaşması gibi durumlarda ancak tarımımızı ayağa kaldırarak, insanımızı topraktan kopartmayarak, üretimimizi artırarak gerçekleştirebiliriz”
Karaburun’a özgü kıl keçisinin ıslahlaştırma çalışmasının yapılması gerektiğini belirten ve bu amaçla 5 yıldır şenlik düzenlediklerini belirten İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise, “Karaburun özel bir bölge, Karaburun kıl keçisi de özel bir hayvandır. Süt verimi çok yüksektir. Son yıllarda ıslah yapılmadığı için türde yozlaşma başladı. Adıyla ün salmış Karaburun kıl keçisinin tekrar yaşatılması ve verimli hale getirilmesini amaçlıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da bize büyük destek oluyor. Yörede kıl keçisi dağıtarak türün ıslahlaştırılması açısından önemli bir adım attı” diye konuştu. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, yerelde kalkınma konusunda yaptığı çalışmalar ve şenliğe verdiği destek nedeniyle Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti. Karaburun Kaymakamı Engin Yalçın, şenlik sayesinde oluşan farkındalığın keçi üreticisine ve yöre halkına yararlı olacağını söyledi.
İlk kırkım Başkan’dan
Konuşmaların ardından Başkan Aziz Kocaoğlu, eline makası alarak şenliğe katılanlarla birlikte ilk kırkımı gerçekleştirdi.
Yarımada’da neler yapıldı'
Bölgesel kalkınma stratejileri konusunda pilot bölge seçilen Yarımada için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin attığı adımlar, bölge ekonomisinde şimdiden ciddi bir hareketliliğe yol açtı. Aile pansiyonlarından üretici pazarlarına, bisiklet yollarından tarihi kentlere kadar bölgedeki zenginlikleri kapsayan “tematik yol” sayesinde turizm hareketliliğine ilişkin beklentiler çok yükseldi. Restore edilen Seferihisar Sığacık’taki Kaleiçi Evleri, turizmde önemli bir destinasyon haline getirildi. Profesyonelce hazırlanan Yarımada Rehberi, turizm hareketlerini kolaylaştırdı. Yarımada’nın sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen Uluslararası Festival, daha ilk yılında olmasına rağmen Urla ekonomisine ciddi hareketlilik getirdi. Turizmde bunlar yapılırken, üreticilerin “yerinde kazanması” amacıyla kırsal kesime büyük destekler sağlandı. Üreticilere dünyanın sayılı süt ırklarından biri olan Sakız koyunu, Karaburun keçisi, arılı-arısız kovanlar ve her yıl 1 milyon adet meyve ve zeytin fidanı ile bağ çubuğu dağıtımına başlandı. Büyükşehir Belediyesi, üretici kooperatiflerinden yaptığı alımların miktarını artırdı. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan suda yüzde 50 indirim gerçekleştirildi. Organik tarım ve alt yapı desteğiyle kırsalın gelirleri arttı. Ege’nin en büyük meyve-sebze işleme ve soğuk hava tesisi Deppo Efes, Selçuk’ta hizmete girdi.
Yorum Yazın