Başkan Şahin 1 Mayısta işçilerle el ele
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Menemen’de coşkuyla kutlandı. Menemen Belediyesi önünde toplanan 300 kadar Belediye çalışanının kortej yürüyüşü, Cumhuriyet Meydanı’na kadar davul, zurna eşliğinde devam etti. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Belediye-İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanı Salih Er, CHP Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak ve Belediye Meclis Üyeleri’nin yanı sıra Menemen Belediyesi çalışanlarının katıldığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlama töreni;Belediye-İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanı Salih Er tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.
- Ege Postası
- 01.05.2014 - 14:56
Yasal mevzuat gereği Belediye işçilerinin 5 ay 29 gün çalıştırdıktan sonra işten çıkarılması gerektiğini ve bu konuda mülki amirler yada müfettişler tarafından defalarca uyarıldığını söyleyen Başkan Şahin; tüm bu baskılara rağmen göreve ilk seçildiği 1999 yılından bugüne değin Belediye işçilerini yılın 12 ayı kesintisiz olarak çalıştırdığını açıklayarak; “Ben kendimi çalışan kardeşimin yerine koyuyorum. Eğer bir arkadaşımıza iş başı yaptırdıysak 5 ay 29 gün değil, o arkadaşımızı geçici işçi statüsünde olsa bile 15 yıldan bu tarafa hep devam ettirdik. Bir nevi geçici işçi statüsünde işten çıkarmadan çalıştırarak, o arkadaşlarımızın bir hak kazanmasına vesile olduk. Bütün arkadaşlarımın, emeğin hakkını korumaya devam edeceğim. İşçi bayramımızı, emeğin bayramını yürekten kutluyorum” dedi.
Salih Er: “Türkiye’de işçiler 1700-1800’lü yıllara uygun çalıştırılıyor”
Konuşmasına, dünya işçi sınıfının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayarak başlayan Belediye-İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanı Salih Er ise; 1700-1800’lü yıllarda işçilerin günde 16 saat çalışarak ancak kara fırından bir ekmek alabildiğini, o tarihlerde fabrika bacası inşaatında ağır şartlara çalıştırılan çocuk işçilerin ellerini, kollarını, bacaklarını kaybettiklerini söyleyerek; “O zamanlar işçiler bir araya gelip, örgütlenip, bugünkü işçi hakkı yani grev dediğimiz, grev meydanında toplanıp direnişe geçiyorlardı. Çalışma süresinin günlük 16 saatten 12 saate indirilmesi için mücadele verilmiştir. Aralarında bir sandık kurmuşlar, almış oldukları ücretten bir miktar sandığa atıp; yaralanan, ölen yada hasta olan işçiler için o sandıktan yardımlar yapılıyordu. Bugün geldiğimiz nokta yani sendika dediğimiz oralardan gelme. Dünya standartlarına baktığımızda, ülkemizde halen işçiler 1700-1800’lü yıllara uygun çalıştırılmaktadır” dedi.
“Yürekli Belediye Başkanları var”
1 Mayıs’ta bütün alanlarda hırsızlığa, taşeronlaşmaya, yolsuzluğa karşı hep birlikte haykıracaklarını söyleyen Salih Er konuşmasına şöyle devam etti; “Eğer bir ülkede namuslular namussuzlar kadar cesaretli olamazsa, o zaman o ülkede kurtuluşu aramak, bulmak mümkün değildir. Biz işçi sınıfı olarak, üretenler olarak bu ülkede her türlü yolsuzluğa karşı mücadele vermek, örgütlenmek zorundayız. 21. yüzyılda halen taşeron yani kölelik sistemi dediğimiz bu anlayışı bize reva gören, bunu dayatanlar utansınlar. Biz kölelik adı altında bize dayatılan, reva görülen bu taşeron sistemini mutlaka kaldırıp her çalışanın örgütlü olmasını sağlamak durumundayız. Bu taşeron sistemini Menemen’de ve İzmir’de bir takım baskılarla dayatmaya çalışıyorlar. Fakat İzmir’de, Menemen’de bu baskılara boyun eğmeyen öylesine yürekli, sosyal demokrat belediye başkanlarımız var ki; çalışanının demokratik, anayasal hakkı olan çok rahat örgütlenen bir işçi yapısı vardır. Bundan dolayı sizler adına kendilerine çok teşekkür ediyorum.”
Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlama töreni sonunda halaylar çekerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan işçiler, daha sonra İzmir’de Sendikaların Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda düzenlediği 1 Mayıs kutlama programına katıldılar.
Yorum Yazın