Dolar 34,6335
%0.23
Euro 36,5432
%0.67
Altın 2.931,960
%0.48
Bist-100 9.621,00
%-0.4

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Sandal'dan o eleştirilere yanıt: Yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığında

Başkan Sandal'dan o eleştirilere yanıt: Yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığında

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, depremde yıkılan riskli binalara ilişkin açıklama yaptı. Belediyenin riskli binalarla ilgili resmi bir işlem yapma yetkisinin bulunmadığını belirten Sandal, eğer önlem alınmazsa başka bir depremde çok daha büyük bir yıkım olması riski olduğunu söyledi. Sandal, "Binada hasar var ve bu gözle görülüyor. Ama bu hasarı tespit etmek benim kanuni olarak görevim değil. Böyle bir yetkim yok. Bu yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığında. Şu anda Bayraklı’da 105 binanın tahliye kararı var. Bu kararı da Bayraklı Belediyesi vermiyor."dedi.

  • Ege Postası
  • 02.11.2020 - 10:07

EGEPOSTASI- Merkez üssü  Seferihisar açıkları olan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası yıkılan binalardaki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 

İzmir'i vuran depremde şu ana kadar 79 kişi hayatını kaybederken, bine yakın kişi de yaralandı.

Depremden en çok etkilenen bölge ise Bayraklı oldu. İlçede 5 bina yıkılırken 19 bina ağır, 50’ye yakın bina orta dereceli hasar gördü.

Depremde çöken ve arama kurtarma faaliyetlerinin devam ettiği Doğanlar ile Rızabey apartmanlarına ilşikin ilçe belediyesinin 2012 ve 2018’de ‘çürük’ raporu verdiği ortaya çıkmıştı.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Fox TV’ye riskli binalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Sandal, vatandaşların talepleri doğrultusunda riskli binaların tespitinin yapıldığını ancak belediye olarak konuya ilişkin yetkilerinin olmadığını söyledi. Sandal, riskli bina güçlendirmesinin ve gerekli işlemlerin Çevre ve Şehiriclik Bakanlığı’nın yetkisi dahilinde olduğunu belirtti.

Sandal, belediyenin risk raporunun resmi kurumlara niye iletilmediğiyle ilgili eleştirilere ise şu şekilde yanıt verdi;

“Bizim burada aldığımız karar tavsiye niteliğinde. Vatandaştan gelen talep doğrultusunda ilgil birimlerimiz gerekli incelemeleri yapıp raporu vatandaşlarımıza tebliğ ediyor. Yan taraftaki binada hasar var ve bu gözle görülüyor. Ama bu hasarı tespit etmek benim kanuni olarak görevim değil. Böyle bir yetkim yok. Bu yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığında. Şu anda Bayraklı’da 105 binanın tahliye kararı var. Bu kararı da Bayraklı Belediyesi vermiyor. Sonuç itibariyle Çevre ve Şehiriclik Bakanlığı tespiti yapıyor ve o tespit neticesinde işlemler gerçekleşiyor. Yüzlerce bilim adamımız Türkiye’nin deprem haritası ve risklerle ilgili beyanlarda bulunuyorlar. İzmir’in yüzde 60’ıyla ilgili bir sıkıntı var. Eğer bir suç duyurusnda veya resmi bir taleple bir şeylerin söylenmesi gerekiyorsa ben bunu söylüyorum. Kentimizin yüzde 40’ında bir sorun var. Lütfen bunu resmi bir beyan olarak kabul etsinler” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI OLARAK RESMİ BİR MERCİYE YAZMAM”

Sandal sözlerini şöyle sürdürdü;

“Şu an herkes bir suskunluğa bürünmüş durumda. Doğanlar Apartmanı’nın yöneticisi yönetimden istifa etmiş. Ortada bina yok ama yönetici istifa ediyor. Bir suskunluk var. Oysa apartman sakinlerinin ortadaki gerçekleri vatandaşla paylaşmaları, bir sıkıntı varsa da idari ve adli sürecin bir an önce başlaması lazım.

Bizim bir yere başvurmak gibi bir şansımız yok. Yetkisi bizde olmayan bir işin yazısını resmi kuruma sunamayız. Söz konusu binada bir hasar var. Ben Bayraklı Belediye Başkanı olarak binanın hasarıyla ilgili herhangi bir merciye yazı yazamam. Sadece vatandaşın talebi doğrultusunda bir tavsiye kararı alıp vatandaşa veriyoruz.  Minimum 10 bine yakınla ilgili böyle bir işlemin gerçekleştiği bilgisi var elimizde.

Burada söz konusu olan şey şu: Vatandaş sizden hasar tespiti istediğinde resmi kurumlara başvurmak için istiyor bunu sizden. Doğal olarak biz buradaki yurttaşlarımızdan herhangi birininin ya da apartman yönetiminin ilgili kurumlara başvurduğunu düşünüyoruz. Buradaki süreç tamamen bizim kontrolümüz dışında. İlgili bakanlık ve müdürlüğün kontrolünde.”

Şu ana kadar binalarla ilgili belediyeye gelen herhangi bir şikayet olmadığını belirten Sandal, “Ama aldığımız duyumlardan yola çıkarak bazı araştırmalar yapıyoruz. Eğer elimizde somut bir belge olursa bununla ilgili adli soruşturmanın başlaması için harekete geçeceğiz. Çöken 5 binamızın altında dükkanların olduğu ve buralarda kolon tahribatının olduğuyla ilgili söylemler var. Zemin yapısı belli, alan belli. Sahil şeridinde gökdelen yapılması projeleri var. Bu konuda da uyarımız var. Bunların hem yer altı sularının denize ulaşmasıyla ilgi oluşturduları hem de hava koridoruyla ilgi rüzgar kesmek gibi bir sorunları var. Yetkililer duymak istiyorsa ben Bayrkalı Belediye Başkanı olarak söylüyorum. Bu bir resmi tahrip.Eğer bir önlem alınmazsa yeni bir depremde bu görüntüler yine yaşanır. Bilim, zemin, bina stoku, deprem yönetmelikleri ortada.  30 yıl önceki binanın deprem yönetmeliğiyle bu binaların 7 şiddetindeki depremde ayakta kalma şansı yok. Bizim bu 105 binanın daha da artması gibi korkumuz var” dedi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.