Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Selvitopu’ndan Erdoğan’ın Karabağlar eleştirilerine stad göndermesi: Bütçe gerek

Başkan Selvitopu’ndan Erdoğan’ın Karabağlar eleştirilerine stad göndermesi: Bütçe gerek

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ilçede gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projelerinden bahsetti. Başkanselvitopu, AK Parti İzmir İl Kongresi’nde Karabağlar’daki kentleşme yapısını eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirilerine ise maliyeti 400 milyon olan Göztepe Stadı üzerinden yanıt verdi. Başkan Selvitopu, “Karabağlar’ın bütçesi de 395 milyon. Yani şimdi bizim 500 bin kişilik bir ilçe olarak bütçemiz, 25 bin kişilik stadın bütçesi kadar bile değil. Bu bütçe 500 bin nüfuslu bir yerde yeterli bir bütçe değil. Bu projeleri hayata geçirilmesinin yolu bütçe”

  • Ege Postası
  • 04.03.2021 - 10:59

EGEPOSTASI- Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Kentin Gündemi programında Avukat Murat Aydın’ın kente ve Karabağlar’a dair sorularını yanıtladı.

Kentsel dönüşümün ve yerinde kentsel dönüşümün önemi üzerinde duran Başkan Selvitopu, hayata geçirilecek projelerde merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin iş birliği içerisinde olmasına vurgu yaptı.

Başkan Selvitopu ayrıca, ketsel dönüşüm için yeterli bütçenin öneminin de altını çizdi.

“BİNALARI YIKIP YAPMAKLA İŞ ÇÖZÜLMÜYOR”

Karabağlar, İzmir’in kentsel dönüşüm merkezlerinden biri haline geldi ve  ilçede uygulanan kentsel dönüşüm modelleri örnek gösterilecek hale geldi. Kentsel dönüşümün binaları yıkıp yeni bina yapmak olarak algılandığının altını çizen Başkan Selvitopu, “Maalesef bu algı hala devam ediyor. ‘İzmir köy kaldı’ gibi bir söz var. Aslında bize göre İzmir köy kalmadı. İzmir; kültürel, sosyal, ekonomik ve birçok anlamda Türkiye’nin birçok kentinden daha iyi durumda. O köy kaldı lafı da gökdelenler yapılmamasından çıkıyor. Böyle bir algı var. Biz öyle düşünmüyoruz. Kentsel dönüşüm, sağlıklı bir çevrenin oluşmasını sağlamak, insanların günlük yaşamlarını canlandırmak ve aynı zamanda ekonomik hayatı da canlandıran bir değişim ve dönüşümdür. Sadece fiziksel binaları yıkıp yapmakla iş çözülmüyor. Buna en iyi örnek de çarpıklığı ortaya koyan Bursa’daki kentsel dönüşüm projesi. Vatandaş da rahatsız, yapan da. Bu yüzden çok daha kapsamlı ve farklı mesleki disiplinlerin bir arada çalışıp bir şeyler üretmesidir kentsel dönüşüm” dedi.

“YERİNDE DÖNÜŞÜM KAVRAMI İZMİR’DEN ÇIKAN BİR KAVRAM”

Dönüşümde yerindeliğin önemine vurgu yapan Başkan Selvitopu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı projeler var. Onun felsefesi şu şekilde: Süregelen yaşamların dönüşüm sonrasında çok fazla etkilenmeden orada hayatını devam etmesini sağlamak. Dönüşüm yaptığınız yerde komşuluk ilişkileri, sosyal yaşam, belli bir toplumsal yapı ve ekonomik yaşam var... Onu daha da geliştiren bir proje ortaya konulması gerekiyor. Sadece fiziki değil sosyal bir proje olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Yerinde dönüşüm kavramı İzmir’den çıkan bir kavram ve şu anda bütün Türkiye’de uygulanıyor” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİN ODAĞINDA O İLİN BELEDİYESİ OLMALI”

Kentsel dönüşüm mevzuatlarındaki birtakım eksikliklere de değinen Başkan Selvitopu, şunları söyledi; “Türkiye’de bu konuda iki yasa var. Birincisi Belediyeler Kanunu’nun 73. Maddesi, diğeri de son 6306 sayılı yasa. Bunların dışında da Kuzey Ankara Projesi Kentsel Dönüşüm Yasası var. Bunlar bazen ihtiyaçlara tam cevap vermiyor. Durum böyle olduğu için zaten 6306 sayılı yasa sonradan çıkarıldı. Bana göre o da eksik oldu. İki yasa arasında uyum ve bütünleşme yok. Bana göre her iki yasanın bütünleştirilmesi lazım. Uygulamada çıkan sonuçlara göre de yasanın yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bu yasalar değiştirilirken şunun olması şart: Her kentsel dönüşüm projesinin odağında o ilin belediyesi olmalı.Eğer ki yerel yönetimleri devre dışı bırakırsanız kentin projelendirilmesinde eksiklikler yaşarsanız. Bu tarz düzenlemelerle Türkiye'de kentsel dönüşümün önü açılabilir.”

"ÖNCELİĞİMİZ UZLAŞI"

Karabağlar Uzundere’de devam eden kentsel dönüşüm projesi hakkında da bilgiler veren Başkan Selvitopu, “Oradaki proje yüzde 100 uzlaşı felsefesiyle yürüyen bir proje. Şu anda birçok etap tamamlandı ve altyapı çalışmaları devam ediyor. Önceliğimiz uzlaşma, sonrasında mülkiyet devirlerinin belediyeye yapılması daha sonra belediyenin projeleri hayata geçirerek bitirdikten sonra vatandaşa taahhüt ettiği daireyi vatandaşa teslim etmesidir. Modelin içerisinde çok önemli konular var. Yeni planlanan her şeyde bir değer artışı oluyor. En fazla tartışılan konulardan biri bu projeler tartışılırken değer artışının nasıl kullanılacağı. Burada mülk sahibi, işi düzenleyen kamu ve işi yapacak sektör var. Projelerin temelinde, değer artışının bu üç paydaş arasında dağıtılması gerekiyor. Mülk sahibi beklentisini alabilmeli, kamunun beklentisi düzenli bir kent. O da bunu almalı. Aynı şekilde işi yapacak olan da beklediğini alabilmeli” dedi.

“İZMİR’İN DOKUSUNDA UZLAŞI VAR”

1 Mart tarihinde olağanüstü gündemle toplanan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edilen ve depremde hasar gören binaların alana kaybı yaşamaksızın yeniden inşasını öngören kararın İzmir’e olumlu yansımalarının olacağını söyleyen Başkan Selvitopu, “İzmir’in dokusunda uzlaşı var. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız da uzlaşı kültürünü öne çıkarmaya çalışıyor. Bizler ilçe belediye başkanları olarak da bu anlayışı geliştirmeye çalışıyoruz. Bu geliştirilirse daha verimli sonuçlar alınacaktır. Deprem yaşadık ve birçok kayıp yaşadık. Bunların yeniden yaşanmaması için depreme dayanıklı konutların üretilmesi gerekiyor. Bu da merkez idare ile yerel yönetimlerin sıkı bir iş birliğini gerektiriyor. Böyle bakmazsak yine aynı şeyleri yaşarız” ifadelerini kullandı.

“SİHİRBAZLIK YAPIP BİR ŞEYLERİ HEMEN DEĞİŞTİREMEZSİNİZ”

Başkan Selvitopu, Karabağlar’daki kentsel dönüşümün tamamlanması için yollar, pazar yerleri, spor alanları gibi birçok adım atılması gerektiğinin altını çizdi ve “Bu projelerin hayata geçirilmesinin yolu bütçe. Bütçenizin olması gerek Bizim de en büyük sorunlarımızdan bir bu. Geçenlerde Sayın Cumhurbaşkanı, İzmir’e geldiğinde eKarabağlar’dan da çok söz edildi. Hatta Göztepe Stadı’nın açılışında da bir sözü var. Stad maliyetinin 400 milyon lira olduğunu ifade etti. Karabağlar’ın bütçesi de 395 milyon. Yani şimdi bizim 500 bin kişilik bir ilçe olarak bütçemiz, 25 bin kişilik stadın bütçesi kadar bile değil. Bu bütçe 500 bin nüfuslu bir yerde yeterli bir bütçe değil. Çok da hayal görmememiz lazım. Böyle sihirbazlık yapıp bir şeyleri hemen değiştiremezsiniz. Ama bütçemiz az diye duramayız da. Birtakım yatırımlar yapıp planlar uygularsınız. Biz de bunu saklamaya çalışıyoruz”  


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.