Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Sengel hayallerini ve projelerini anlattı

Başkan Sengel hayallerini ve projelerini anlattı

İzmir'in Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ilçenin buram buram bir tarihe sahip olduğunu, bu cevheri ortaya çıkararak değer yaratacaklarını söyledi. Efes Festivali yapmayı planladıklarını, tarım müzesi kurmayı hedeflediklerini anlatan Sengel, "Belediyecilik tavla oynayarak değil, satranç oynayarak yapılır" dedi. Belediyenin 70 milyon liraya varan borcunun olduğunu, mali yapıyı düzeltmek için kemer sıktıklarını kaydeden Sengel, "Ben zaten böyle bir borçla teslim alacağımızı biliyordum. O nedenle bunu yapamadığım işler için bir bahane olarak öne sürmem. Mızmızlanma gibi bir lüksümüz yok" diye konuştu. Başkan Sengel hayallerini ve projelerini anlattı

  • Ege Postası
  • 24.05.2019 - 09:13

31 Mart yerel seçimlerini kazanarak 62 yıl önce ilçe olan Selçuk'un ilk kadın belediye başkanı seçilen CHP'li Filiz Ceritoğlu Sengel (38), göreve hızlı başladı. Evli ve bir kız çocuğu annesi olan Filiz Ceritoğlu Sengel'in, Selçuk'a dair birçok hayali ve projesi var. Deltakanat (havaaracı) ve jimnastik gibi spor branşlarıyla da ilgilenen Sengel'in, tiyatroya ayrı bir merakı var. 2009 yılında Selçuklu Kadınlar Amatör Tiyatro Grubu'nu kuran ve grupla birlikte tiyatro oynayan Başkan Sengel, 'çocuğum gibi' dediği gruptan, kızı doğduktan sonra ayrıldı. Şimdi ise tüm enerjisini Selçuk için harcayan Sengel, hayallerini şöyle anlattı:

"Selçuk'ta büyüyen birisiyim, ilçeyi karış karış biliyorum. Hayal ettiğim Selçuk ilham veren bir kenttir. İçerisindeki cevherleri daha da ortaya çıkaracak bir yapıya sahip olsun istiyoruz. Selçuk'ta buram buram bir tarih var, bir hikayesi var Selçuk'un. İnanç turizmin yapılabileceği en doğru yerlerden birisi. St. Jean Kilisesi'nden Meryem Ana'ya, İsa Bey Camisi'ne kadar inanılmaz otantik ve farklı kültürleri bir arada tutabilen bir kent. Sadece bunların biraz daha ortaya çıkarılmasını istiyoruz." 

'EFES FESTİVALİ YAPILACAK'

Hem turizm potansiyeline hem de verimli topraklara sahip olan ilçenin belli bir düzeye gelmesini istediklerini de aktaran Filiz Ceritoğlu Sengel, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu düzeye gelirken de eminim zorlanmayacağız. İçerisinde birçok cevheri barındırıyoruz. Bizim sadece bu cevherleri cilalamız gerekiyor. Yegane amacımız bu doğrultuda olacak. 6- 8 Eylül tarihleri arasında Selçuk'ta 'Efes' adını verdiğimiz bir festival yapmayı düşünüyoruz. Böylece tarihin tanıtımına daha büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Tarımsal anlamda çok kaliteli toprağımız var. Mandalina, şeftali, ayva, nar, zeytin aynı zamanda marka değeri çok yüksek olan sarı incir yetişiyor. Bunları ortaya çıkaracak projelerimiz var. Üretime destek olacak ve tarımsal kalkınmayı da ortaya koyacak projeler. Bu projelerin hepsini bir araya getirerek Selçuk'u hak ettiği noktaya taşıyacağız."

'BELEDİYECİLİK SATRANÇ OYNAYARAK YAPILIR'

Siyasette cinsiyetsiz bir bakış açısına sahip olmadığını, Selçuk'a bir kadın elinin değmesinden ziyade, genç bir beynin ilçeye dair nasıl bir bakış açısına sahip olacağının önemli olduğunu vurgulayan Sengel, şunları söyledi:

"Siyasete ilk girdiğimden beri aklımda hep bir şey vardı. Selçuk'ta yaşayan gençlerin ve henüz oy kullanmayanların, çocukların Selçuk ile ilgili hayallerinin olmasını istiyordum. Bu çocukları Selçuk'ta nasıl tutabiliriz, onları ilçe ile ilgili nasıl hayal kurdurabiliriz noktasına kafa yoruyoruz. Belediyecilik tavla oynayarak değil, satranç oynayarak yapılır. Bunun için de sadece festival, şenlik veya birkaç önemli günde herhangi bir etkinlikle yapamazsınız. Burada müze mantığını oturtmamız gerekiyor. Bu müze mantığını oturturken de halka dokunabilecek, çocukları da cezbedecek şeyler yapmak lazım ki ona sahip çıkabilsinler. Düşüncelerimizin hepsi gençler ve çocuklar üzerinde ortaya çıkıyor."

TARIM MÜZESİ PROJESİ VAR

Tarımsal bir müze projelerinin olduğunu vurgulayan Sengel, "Tarım anlamında ciddi kökeni olan bir kentten bahsediyoruz. Tarımsal aletlerin olduğu, eskiden tarımın nasıl yapıldığını anlatan araçlar var. 'Efes yemekleri' diye bir kültürümüz var. Bunu ortaya çıkararak günümüze taşımak istiyoruz. Bunlara dair bir müze oluşturmak istiyoruz.  Üretici tarım kooperatifi, kadın kooperatifimiz yok. Bir üretici tarım ve kadın kooperatifi kurmak istiyoruz. Şirince'de veya başka bir yerde satılan birçok reçellerimiz var. Tarhanalarımız var. Bunlar Selçuklu kadınlar tarafından yapılsın ve ekonomik döngü sağlansın istiyoruz. Kadın kente bakarken, sanırım gençleri, çocukları ve kadınları biraz daha kayırarak bakıyor. Onlar da bu 'kayırmadan' yararlanacak" diye konuştu.

MENDERES'İ TEMİZLEMEK İÇİN ÖNCÜ OLACAKLAR

Selçuk'un topraklarının çok verimli olduğunu, ancak Menderes Nehri'nin kirliliğinin, verimli toprakları etkilediğini söyleyen Filiz Ceritoğlu Sengel, sorunu çözmek için hayata geçirmeyi planladıkları projeleri anlatarak, şöyle dedi:

"Menderes'in kirliliğinin ortadan kaldırılması için bir programımız var. Ancak oluşan kirliliği sadece belediyeler çözemez. Valilikten kaymakamlığa kadar, çeşitli organizasyonların bir arada el ele çalışması gerekiyor. Planlarımızdan biri önümüzdeki haziran ayı içerisinde Menderes'in temizlenmesi için bir seferberlik başlatmak. Umarım gerçekleştirebiliriz. Biz bütün Menderes Havzası'ndaki herkesi ve bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bir sempozyumlar zinciri yapmak istiyoruz. Kirliliği önlemek için 'Ne yapabiliriz' diye kafa yormak istiyoruz. Bu sorunu çözmek için eğer çorbada azıcık tuzumuz olabilecekse, bu bile bizim için çok ciddi bir şey olacak. Çünkü Menderes Nehri nedeniyle zehirleniyoruz. Menderes'ten dolayı denizlerimiz, topraklarımız, yer altı sularımız zehirleniyor. Yediğimiz meyveye kadar bir zehir yükü söz konusu. Eskiden Menderes'te balık avlanabiliyordu ama şimdi canlı yaşamıyor. Biz bununla ilgili adım atmak istiyoruz. Çevre hepimizin ve eğer ufak adımın bizden gitmesi gerekiyorsa, bunu yaparız. Sonra el ele tutuşur bütün kurumlarla o işi çözeriz diye umut ediyorum."

'MIZMIZLANMAK GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ OLMAZ'

Belediyenin mali durumuna dair de bilgi veren Sengel, şöyle dedi:

"25 yıllık CHP iktidarı, belediyeyi 2014 seçimlerinde AK Partili belediye başkanına 16 milyon bir borçla bıraktı. Ancak 5 yılın sonunda 70 milyon liraya varan bir borcumuz var. Bu arada bütçemiz de 74.5 milyon lira. Bunu orantıladığımız zaman ciddi anlamda bir borç yükümüz var. Ama bir belediye başkanının mızmızlanmak gibi bir lüksü olmaz. Ben zaten böyle bir borçla teslim alacağımızı biliyordum. O nedenle bu borcu  yapamadığım işler için bir bahane olarak öne sürmem. Bunu yapmam demek, beni bu kadar ciddi bir oy farkı ile seçen halka haksızlık olur. O nedenle mızmızlanmıyorum. Tasarruf tedbirlerimiz var. Lüzumsuz harcama olarak gördüklerimizi kısıyoruz. Aynı zamanda kemer sıkma politikası uyguluyoruz. Bizim acil olarak nelere ihtiyacımız var, öteleyebileceklerimiz nele? Bir program yapacağız. Çalışanlarımızdan daha fazla verimi nasıl alırız, bunu araştırıyoruz. Daha kurumsal bir hal alıyoruz. Bunlarla birlikte sorununu çözüme kavuşturacağız." 

'YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİ SELÇUK'A BEKLİYORUZ'

Selçuk'un 11 kilometre uzunluğunda Pamucak sahiline sahip olduğunu da anımsatan Sengel, ilçenin tarihi dokusu ve kültürünü, değerlerini, herkesle paylaşmak istediklerini söyledi. İlçenin tarihi değerlerinden dolayı Türkiye'ye gelen herhangi bir turistin Selçuk'a uğramadan gitmesinin söz konusu olmadığını da kaydeden Başkan Sengel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz aynı zamanda yerli turistleri de ilçemize bekliyoruz. Onların da ilham veren bu ilçeden yararlanmasını istiyoruz. Güzel işler yapacağız.  Selçuk'un bir havaalanı olduğu bilinmiyor. Selçuk'ta yaşayanlar oranın askeri bir yer olduğunu, izinle falan girilebileceğini sanıyorlar. Aslında öyle değil. Halk burayı kullanabilir. Biz ilçedeki değerleri anlatacağız. Bunu yaptığımız zaman da yatırımcı çekebileceğiz ve istihdam yaratacağız. Herkes belediyeyi iş kapısı olarak görüyor. Ama belediyenin işsizlik problemini çözebilmesi mümkün değil. Ancak yatırımcı çekerek bunu sağlayabilir. Ama yatırımcı çekebilmek için de bir değer olmalı." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.